Archive - Date

Archive - Activity

Archive - Geography

Collected lists

Vardefjell/Dalavardin i Etnedal

Date:
10.01.2020
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
6.5km

Nydelig vær, lettskyet, 7-8 minusgrader og vindstille. Kjørte bilveien opp fra Etnedalen, som var overraskende bratt. Bra skiføre, litt nysnø. Parkerte ved Nyhus vinterparkering og fulgte skiløypen, eller scootertraséen til toppen. Den var antagelig sist kjørt i julen, så måtte tråkke nye spor, men den var fortsatt godt synlig med et lag nysnø oppå. Løypen var delvis merket med stikker på de åpne myrpartiene, eller var det enkelt å følge den gjennom skogen. Løypen gikk hele veien opp til toppen, der det er fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Fikk en idé om at her ville det vært fint å tilbringe en natt i fullmåne, som det var denne dagen. Man kan se langt til Jotunheimen samt til flere topper i den østlige delen av Valdres. På returen ble det noen litt artige >>>

Map    

Kollhaugen i Etnedal

Date:
10.01.2020
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
5.9km

En nydelig vinterdag, ca. 12 minusgrader og vindstille. Bra skiføre og litt nysnø med et tynt skarelag oppå. Noe kronglete å ta seg gjennom skogen opp til toppen, men for det meste greit og ikke alt for bratt terreng. Det gikk overraskende raskt opp, 40 min fra parkeringen ved Liastølen. Flott utsikt på toppen, særlig mot Synnfjell og langt mot Jotunheimen. Toppen ligger akkurat over tregrensen, så det er 360 graders panoramautsikt. Et skuterspor ble fulgt de siste 200 høydemetrene til toppen, ellers måtte egne spor tråkkes.

Map    

Besseggen romjulstur

Date:
27.12.2019
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
5:30h
Distance:
14.0km

En vakker, kald vinterdag med strålende sol fra en lettskyet himmel. Svake vindforhold, men på returen begynte det å blåse opp fra vest i høyden. Startet fra Bessheim "nede i skyggen" i 11-tiden. Det var 20 minusgrader ved Bessheim, men det ble litt varmere i høyden, rundt 10-15 minusgrader vil jeg tro. Fine skiforhold og en god del snø til årstiden. Gikk litt vestover fra Veslfjellet før et bratt parti går ned før det flater ut mot utsiktpunktet der man ser eggen nedover. Flott å se ned på et delvis islagt Gjende, noen steder hadde dog ikke isen lagt seg enda. Nedkjøringen til Bessheim gikk i skumringen. Det ble årets siste tur i høyfjellet og Jotunheimen. De neste dagene er det meldt mildvær og storm i fjellet, så fint å utnytte det gode været som har vært 2. >>>

Map    

Valdresflya førjulstur

Date:
22.12.2019
Characteristic:
Backcountry skiing
Duration:
8:00h
Distance:
20.0km

En nydelig vinterdag høyt til fjells. Sol fra en lettskyet himmel, ca. -7 grader og nesten ikke vind. Nysnø og fine forhold, men noe tungt å brøyte seg gjennom snøen, men til gjengjeld var det mykt i nedoverbakkene. Tre nye topper i Valdres i dag øst for Valdresflya, og så var Øystre Slidre 100 m. pf. komplett. Flott at veien over Valdresflya fortsatt var åpen - ikke så ofte man får til en skitur der oppe omkring jul.

Map    

Skreddalsfjellet og Svarthamaren

Date:
03.11.2019
Characteristic:
Hillwalk
Distance:
10.2km

Nydelig, men relativt kaldt vær, sol fra en nesten skyfri himmel og en lett nordlig bris. Kjørte fra Skammestein på stølsvei opp til Skreddalen der det ligger noen støler helt innerst opp mot fjellet. Flott og lettgått turområde her, åpent og vakkert. Fikk øye på en stor reinsdyrflokk rett nedenfor Svarthamaren. Panoramautsikt fra begge topper. Litt sne i terrenget, ca. 10-15 cm i 1400 metershøyde.

Map    

Langsua - Nord for Skaget

Date:
02.11.2019
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
5:30h
Distance:
18.0km

Nydelig høstvær, snø på toppene, men barfrost og ikke snø ved Vinstervatn. Kjørte Jotunheimvegen fra Bygdin frem til Øyvatnet. Det stod at veien var stengt, men bommen var åpen og veien var fullt kjørbar på det tørre føret. Parkerte ved Øyvassosen og besteg tre topper i området her. Gikk både på sti og i terrenget. Det er et ganske øde område og det føles langt til sivilisasjonen, men et vakkert og urørt landskap gjør det absolutt verdt turen! Det ble tre nye topper og turen tok til sammen 4 timer. Noe kratt opp til Klanten (1294 m) fra vest, ellers for det meste et lettgått turterreng. Stoppet på returen tilbake på Jotunheimvegen for å ta en avstikker opp til Keisaren (1210 m). Fin sti hele veien opp nordvestryggen, og denne turen tok litt over en time.

Map    

Myrebærhammaren og Reinehamaren

Date:
31.10.2019
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
3:00h
Distance:
11.0km

Lettskyet, oppholdsvær og sol. Litt sne i terrenget over 1000 moh. Fin sti til begge topper og bra utsikt. Hver topp tok ca. 1,5 time tur/retur. Fikk følelsen av å være langt inne på fjellet på disse to turene. Lettgått og hyggelig turterreng.

Map    

Topper på Tonsåsen

Date:
29.10.2019
Characteristic:
Hike
Duration:
5:00h

En flott høstdag i Valdres, ganske lunt og nesten ikke vind. Besteg først to topper på Tonsåsen; Haustsæterfjellet (906 m) og Svarttjernknatten (944 m). Deretter ble det er tur til andre siden av Etnedalen og den litt bortgjemte Haustsæterfjellet (881 m). Pussig nok deler to topper samme navn på hver sin side av dalen. Enkel topp. Startet ved en liten parkeringslomme ved avkjøring til Midtsætervegen og fulgte skogsbilveien frem til Midtsætri og derfra på en noe gjengrodd merket sti opp til toppen. Til tross for en del høye trær på toppen, var det noe utsikt, særlig oppover Etnedalen og mot Synnfjell. Parkerte ved Leirskogen kyrkje, en pen liten kirkegård. Gikk derfra opp på vei forbi Øvregard oppover i høyden. Det er flott utsikt nedover dalen fra denne gården. Veien oppover >>>

Map    

Topper ved Hedalen

Date:
26.10.2019
Characteristic:
Trip by foot

En flott lørdag i slutten av oktober. Pent høstvær og vindstille. Tre nye Valdres-topper ved Hedalen og Begnadalen. Kjørte inn Hedalen og parkerte ved Reset. Her tar en ny bomvei av til venstre mot sydvest. Fulgte veien mot Godvatna og besteg toppen derfra på god sti hele veien opp. En meget enkel topptur. Det var enkelte steder svært isete, så måtte være litt forsiktig. Fin og langstrakt utsikt på toppen, men dro ikke kjensel på noen konkrete topper i horisonten. Også noen andre folk gikk tur her i området denne dagen. Kjørte av Hedalsvegen og parkerte på toppen av bebyggelsen rett vest for toppen. En meget stor hund var veldig ivrig på å hilse da jeg skulle til å parkere bilen ved en lomme øverst langs veien. Beboeren kom ut av huset sitt og ba hunden komme, og da spurte >>>

Map    

Skitur til Raslet

Date:
20.10.2019
Characteristic:
Backcountry skiing
Duration:
5:30h

En praktfull rekordtidlig start på skisesongen. 20 cm snø på Valdresflya. Overraskende bra føre. Nydelig solnedgang på toppen av Raslet kl. 17.57. Skydekket klarnet opp fra nordvest og det var nesten vindstille. Lavereliggende områder var delvis dekket av tåkeskyer. Flott lys og stemning!

Map