Archive - Date

Archive - Activity

Archive - Geography

Collected lists

Topper i Flå og Sør-Aurdal

Date:
30.03.2020
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
30.2km

Dagstur på fjellski. Lettskyet, pent og kjølig vintervær, men en sur nordlig bris på fjellet. Tok av RV7 ved Gulsvik og kjørte på bomvei (90 kr) opp til hytteområdet ved Damtjernhallin. Det startet med tørre kjøreforhold, men fra ca. 500 moh ble det vinterføre. Etter forrige ukes mildvær med opp til 15 grader i Gulsvik var snøen nå fryst på, så det ble en noe humpete tur oppover. I tillegg hadde få biler kjørt her etter at hytteforbudet (som følge av Coronakrisen) ble innført i midten av mars. Valgte å ikke kjøre helt opp til parkeringen ved Damtjernhallin pga. mulig glatte og vanskelige kjøreforhold. Parkerte i stedet ved Damtjern (850 m), så ble det en liten motbakke på 100 høydemeter og nesten 2 km ekstra tur. Skiføret var veldig hardt ettersom det ikke har kommet >>>

Map    

Nordre Fjellstølen

Date:
24.02.2020
Characteristic:
Cross-country skiing
Distance:
20.9km

En hyggelig rundtur på ski ved Nordre Fjellstølen. Til å begynne med var været pent, men det skyet til fra syd utover ettermiddagen. Det var nokså kjølig med bris på toppene, mer behagelig i lavere strøk der løypene går. Toppene ligger litt utenfor skiløypene, ca. en km avstikker til både Haugsetfjellet og Langehallfjellet - til Bjødalskampen var det kun en ca. 300 m avstikker. Det har blåst mye den siste tiden, så skiføret var ikke særlig bra i terrenget i høyden, da det vekslet mellom skare og fokksnø. Etter denne turen er halvparten av alle topper i Valdres (pf. 100 m) besteget: 80/161.

Map    

Fjellskirunde fra Bygdin

Date:
14.02.2020
Characteristic:
Backcountry skiing

Rundtur på fjellski. Først opp til Lykkjenuten (1266 m) fra vinterbommen. Et stort snøskred hadde gått på østsiden av Synshorn Sør. Videre opp og øst langs Rjupetjernet på scooterspor, rundt Øystre Fagerdalshøe på nordsiden på scooterspor, opp Øystre Repefonnbekken et stykke til ca. 1650 moh, ned og bort mot Heimre Fagerdalen, så ned til Bygdisheim og tilbake til Bygdin på scooterspor. Ved Bygdin pågikk en redningsaksjon med helikopter, det var en som hadde skadet seg i nedkjøringen fra Synshorn i bakken rett ovenfor Fagerstrand som ble fløyet ned til parkeringen ved Bygdinstøga. Været ble for dårlig til å gå opp til Rasletinden i dag pga tiltagende skydekke og vind. For det meste skyet vær og kaldt. Hardt skiføre i terrenget som følge av fokksnø og mye vind i det >>>

Map    

80 km skitur i løypenettet på Beitostølen

Date:
07.02.2020
Characteristic:
Cross-country skiing
Duration:
11:30h
Distance:
83.0km

Uten å ha lagt direkte planer på forhånd om hvor dagens skitur skulle gå, og lengden på den, så ble det en overraskende lang tur denne dagen som følge av bra vær og føre. Gikk fra Beitostølen til Bygdin via Gravolen, videre langs Vinstre og opp til Stryteberg (1310 m), der det var en stor reinsdyrflokk ca. 100 meter fra toppen. Deretter skiløype Rød 3 og Blå 6 til Javnin, så til Garli og Smørkoll, skiløype Blå 4 rundt, to runder Blå 7 og en runde på Garlimyre. En nydelig dag, "påskevær", temperaturer opp til 3 grader og omtrent vindstille. Smurte med rød voks - skarpt skiføre og god gli. Like etter at solen gikk ned stod fullmånen opp, og den lyste så høyt og flott at hodelykt var unødvendig. Var først tilbake fra skituren i 21-tiden.

Map    

Stryteberg

Date:
30.01.2020
Characteristic:
Cross-country skiing
Duration:
6:00h
Distance:
28.0km

En nydelig vinterdag. For første gang i årets rekordvarme januar var det tosifrede kuldegrader på Beitostølen, og ved start i 9-tiden viste måleren 11 minusgrader. Vindstille, først blå himmel, men i løpet av dagen mer tilskyende fra vest. Skiløype Rød 3 var kjørt opp, og dermed ble det naturlig å gå denne runden da været var så bra. Tok en kort avstikker fra skiløypen opp til Stryteberg (1310 m). Det var nylig kjørt et scooterspor opp til toppen, men det var likevel lett og mykt å tråkke nye spor i den fine nysnøen i terrenget. Skiføret var meget bra i dag, ca. 10 cm nysnø. Pga. den ferske snøen, nyoppkjørte spor samt kulden var dog skiføret noe trått.

Map    

Vardefjell/Dalavardin i Etnedal

Date:
10.01.2020
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
6.5km

Nydelig vær, lettskyet, 7-8 minusgrader og vindstille. Kjørte bilveien opp fra Etnedalen, som var overraskende bratt. Bra skiføre, litt nysnø. Parkerte ved Nyhus vinterparkering og fulgte skiløypen, eller scootertraséen til toppen. Den var antagelig sist kjørt i julen, så måtte tråkke nye spor, men den var fortsatt godt synlig med et lag nysnø oppå. Løypen var delvis merket med stikker på de åpne myrpartiene, eller var det enkelt å følge den gjennom skogen. Løypen gikk hele veien opp til toppen, der det er fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Fikk en idé om at her ville det vært fint å tilbringe en natt i fullmåne, som det var denne dagen. Man kan se langt til Jotunheimen samt til flere topper i den østlige delen av Valdres. På returen ble det noen litt artige >>>

Map    

Kollhaugen i Etnedal

Date:
10.01.2020
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
5.9km

En nydelig vinterdag, ca. 12 minusgrader og vindstille. Bra skiføre og litt nysnø med et tynt skarelag oppå. Noe kronglete å ta seg gjennom skogen opp til toppen, men for det meste greit og ikke alt for bratt terreng. Det gikk overraskende raskt opp, 40 min fra parkeringen ved Liastølen. Flott utsikt på toppen, særlig mot Synnfjell og langt mot Jotunheimen. Toppen ligger akkurat over tregrensen, så det er 360 graders panoramautsikt. Et skuterspor ble fulgt de siste 200 høydemetrene til toppen, ellers måtte egne spor tråkkes.

Map    

Besseggen romjulstur

Date:
27.12.2019
Characteristic:
Randonnée/Telemark
Duration:
5:30h
Distance:
14.0km

En vakker, kald vinterdag med strålende sol fra en lettskyet himmel. Svake vindforhold, men på returen begynte det å blåse opp fra vest i høyden. Startet fra Bessheim "nede i skyggen" i 11-tiden. Det var 20 minusgrader ved Bessheim, men det ble litt varmere i høyden, rundt 10-15 minusgrader vil jeg tro. Fine skiforhold og en god del snø til årstiden. Gikk litt vestover fra Veslfjellet før et bratt parti går ned før det flater ut mot utsiktpunktet der man ser eggen nedover. Flott å se ned på et delvis islagt Gjende, noen steder hadde dog ikke isen lagt seg enda. Nedkjøringen til Bessheim gikk i skumringen. Det ble årets siste tur i høyfjellet og Jotunheimen. De neste dagene er det meldt mildvær og storm i fjellet, så fint å utnytte det gode været som har vært 2. >>>

Map    

Valdresflya førjulstur

Date:
22.12.2019
Characteristic:
Backcountry skiing
Duration:
8:00h
Distance:
20.0km

En nydelig vinterdag høyt til fjells. Sol fra en lettskyet himmel, ca. -7 grader og nesten ikke vind. Nysnø og fine forhold, men noe tungt å brøyte seg gjennom snøen, men til gjengjeld var det mykt i nedoverbakkene. Tre nye topper i Valdres i dag øst for Valdresflya. Flott at veien over Valdresflya fortsatt var åpen - ikke så ofte man får til en skitur der oppe omkring jul.

Map    

Skreddalsfjellet og Svarthamaren

Date:
03.11.2019
Characteristic:
Hillwalk
Distance:
10.2km

Nydelig, men relativt kaldt vær, sol fra en nesten skyfri himmel og en lett nordlig bris. Kjørte fra Skammestein på stølsvei opp til Skreddalen der det ligger noen støler helt innerst opp mot fjellet. Flott og lettgått turområde her, åpent og vakkert. Fikk øye på en stor reinsdyrflokk rett nedenfor Svarthamaren. Panoramautsikt fra begge topper. Litt sne i terrenget, ca. 10-15 cm i 1400 metershøyde.

Map