Vestre Kalvehøgde - 2,208m

Name Vestre Kalvehøgde
Search name Kalvehøgde Vestre
Elevation 2,208 meter
Region Vågå, Vang, Gjendealpene
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland, Valdres
Vertical separation 517 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 10.03.2020
Alternative name Kalvehøgde
First ascent Ukjent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 479745 6806590 (UTM)
Map Show object on map
Vestre Kalvehøgde

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Vestre Kalvehøgde.

Overall 381 members have registered 513 ascents of Vestre Kalvehøgde.

Vestre Kalvehøgde is contained on 40 lists.

Map

Weather for Vestre Kalvehøgde

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Kalvehøgde er en fellesbetegnelse på fjellmassi­vet sør for Leirungsdalen, fra Rasletinden i øst til Torfinnsdalen i vest. Mot Bygdin i sør vender bratte, langstrakte fjellsider og mindre brebotner. Kalvehøgdbrean er blant de få sørvendte breene i Jotunheimen. Mot nord brekker massivet brått av i fryktinngytende stup, og inn­under stupene ligger bl.a. Leirungsbrean som sender kalde gufs ned­over Leirungsdalen.
Kalvehøgdområdet er et flott område for enklere høyfjellsturer. Med den store innsjøen Bygdin ved foten av massivet, lavere Valdresfjell og -daler i sør samt Jotun­heimens tindeverden i nord og vest, er Kalve­høgde et fjellmassiv hvor kontrastene virkelig er til stede i fullt monn.
Kalvehøgdområdet er kanskje aller mest kjent og avholdt som åsted for vårskiturer. Når veien over Valdresflye åpner etter en lang vinter, strømmer skiturister til for å opp­leve fjellskiløping på sitt beste.

Getting there

Fra riksvei 51

Med utganspunkt i riksvei 51 på toppen av Valdresflye, går man vestover via Stein­dalen og Raslet opp til sadelen mellom Rasletinden og høyde 2088 moh. (alternativt over Rasletinden). Turen videre mot ­Vestre Kalvehøgde, over en rekke mindre topper, er enkel og storslagen.
Fra Mugna sørvestover mot Austre Kalvehøgde er det en litt smalere passa­sje mellom stupkanten mot Leirungsbrean og den østligste av Kalvehøgdbreane, men den er normalt uproblematisk både på ski og til fots. Hvis snøen er hard og isete, kan den imidlertid oppfattes litt ekkel.
Fra Austre videre via Midtre og opp til Vestre Kalve­­høgde er det enkelt, men innen man når den høyeste toppen på massivet, har man gått ganske lenge. Mange snur alle­rede ved Mugna eller Austre Kalvehøgde.
Fra Valdresflye tar turen ut til toppen og tilbake igjen 7–8 timer.

Andre alternativer

Fra Torfinnsbu følges sørvestryggen opp til Nørdre Kalvehølotinden. Denne er stedvis temmelig bratt, med en del klyving. Videre fra Kalvehølotinden er det enkelt nordover til toppen.
Fra Bygdisheim følges stien vestover langs Byg­din til Hestvollen. Fra Hestvollen er det fint å gå opp sørflanken mellom Kal­veåne og Hestevollåne, og videre innover mot Kalvehøgde. Turen herfra kan også legges om Nørdre Kalvehølotinden, men sørøstryggen til denne har en ganske bratt passasje som krever litt småklyving.

Winter

Sammen med Sognefjellet, er Valdresflye og Kalve­høgde utvilsomt det mest populære mål for vårskiturer i Jotunheimen. På Sognefjellet spres trafikken litt mer enn den gjør fra Valdresflye, hvor den store majoriteten følger en og samme trasé opp Steindalen og over Raslet, før skiløperne tar seg opp sørflanken til bandet mellom Mugna og Rasletinden. Herfra og videre tynnes det raskt ut, mange er fornøyd bare de kommer opp hit og kan nyte ut­sikten. Turen fra Valdresflye til Kalvehøgde er definitivt en av de klassiske skiturene i høyfjellet, en tur som bare ser ut til å vokse i popula­ritet.

Tips and miscellaneous

Mange synes det er flott å kunne gå traverser over hele fjellrygger og fjellmassiv. Kalvehøgde innbyr til dette på en glimrende måte. Den er overkommelig for alle med litt toppturerfaring og brukbar kondisjon.
Man kan for eksempel ta båten inn til Torfinnsbu og gå opp den bratte sørvestryggen til Nørdre Kalvehølotinden. Derfra går man nordover til Vestre Kalvehøgde, før man fortsetter østover helt ut til Rasletinden og ned til Valdresflye. Dersom man ikke allerede har ordnet seg med bil her oppe, går det buss i sommersesongen. På denne turen får man med seg 4 hoved- og 3–5 sekundærtopper over 2000 meter.
En annen, litt mer kreven­de variant, er å gå opp Tor­­finnsdalen og begynne med Leirungskampen, som består av tre topper. Fra Leirungskampen er det en kort klatre­pas­sa­sje ned i skaret mot sørøst (kan omgås mot vest) og en del klyving (stedvis ut i flanken mot Svart­dalen) opp eggen til selve Kal­ve­høg­­de­pla­tået, før man enkelt fortsetter ­videre øst­over.

Pictures

Starting points

Literature and references

Norges Fjelltopper over 2000 meter. ISBN 9788299701358

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: