Gryta - 1,032m

Name Gryta
Search name Gryta
Elevation 1,032 meter
Region Stryn
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Vestland, Sogn og Fjordane, Nordfjord
Vertical separation 128 meter
Adviser lyngve (Lyngve Skrede)
Last modification 11.01.2022
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 380386 6868165 (UTM)
Map Show object on map
Gryta

© Sondre Kvambekk

Content
Language
Adviser lyngve - Get in touch with lyngve for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Gryta.

Overall 63 members have registered 181 ascents of Gryta.

Gryta is contained on 6 lists.

Map

Pictures

Introduction

Gryta er kanskje det mest besøkte turmålet i Stryn, både p.g.a tilgjengelighet og at det er en av fjelltrim postene for det lokale turlaget.

Getting there

Det mest vanlige utgangspunktet er Bøasætra, som nås på grusvei fra Stryn Skisenter (bomvei). Alternativt kan man gå fra skisenteret og rett opp traseen, men dette er både tungt og kjedelig. Det finnes en stor parkeringsplass øverst på Bøasætra (ca 480 moh, bompenger 20,-), like nedenfor Nakkjen. Stien går gjennom et gammelt hyttefelt helt øverst på Bøasætra, deretter bratt oppover Nakkjen. Vel oppe på Nakkjen, flater det ut betraktelig og man fortsetter på sti i retning toppmasten (680 moh) på det nederste trekket ved Stryn Skisenter. Forbi masten finnes et stidele, hvor den ene stien fører opp mot Bubergsskaret (den enkleste stien til Gryta, se vinterrute nedenfor), mens den andre stien (Lilleheimråsa) fører bratt oppover i retning av en markert flanke rett til venstre for noen bratte hamrer. Denne flanken innebærer noe klyving på sva og kan være ganske glatt under fuktige forhold. På toppen av denne flanken er det lett til topps på Gryta. Beregn ca. 1 1/2 timer opp og 1 time ned fra Bøasætra.

Et annet alternativ er Marakråna, som nås på egen sti fra toppen av det nederste skitrekket. Stien og opptaket kan være noe vanskelig å finne for folk som ikke er lokalkjent. Dette er forøvrig den mest utfordrende og kanskje minst brukte av de 4 turstiene til Gryta. Lett klyving i det første opptaket, deretter på luftig sti til et flott utsiktspunkt over Stryn sentrum. Derfra lett til topps.

Winter

Powder skiing
Powder skiing

Det vanlige er å ta det nederste skitrekket til topps (680 moh) og deretter fortsette på ski i retning Bubergsskaret (907m). Fra dette skaret bratt opp et kort stykke, før man følger den nesten helt flate toppryggen mot høyeste punkt som ligger i underkant av 1 km sørvestover. Snøforhold avgjør om nedfarten legges direkte ned nordvest-siden av Gryta, eller om man returnerer samme vei tilbake (nordøst).

På vinteren er det vanligvis parkeringsavgift ved Stryn Skisenter i weekender samt vinterferie og påske.

Tips and miscellaneous

Man bør få med seg den luftige utsikten ned til Stryn sentrum, selv om dette utsiktspunktet ligger et lite stykke syd for toppunktet på Gryta. Hvis man velger Marakråna-ruta vil man imidlertid gå rett forbi dette flotte utsiktspunktet.

Pictures

Starting points

Bøasætra
Stryn Skisenter

External links

Stryn Skisenter

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

  • -
    avatar

    Fin artikkel!

    Written by 500fjell 10.11.2010 21:46

    Bra artikkel fra et kjent og kjært fjell :-) Om du Lyngve eller noen har et bedre bilde enn den jeg la inn som profilbilde er det bare å si ifra. Syntes det var et litt trist og kjedelig bilde.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: