Tåketurer vest for Sirdalsvatnet (10.09.2011)

Written by 500fjell (Sondre Kvambekk) GSM

Characteristic Hike
Map
Ascents Lindtjørnsknuten (734m) 10.09.2011
Lindtjørnsknuten Vest (730m) 10.09.2011
Solliknuden (620m) 10.09.2011
Store Tomlongen (683m) 10.09.2011

Solliknuden i Sokndal

Frigg på Solliknuden. Fantastisk utsikt!!
Frigg på Solliknuden. Fantastisk utsikt!!

Kjørte til Lunden ved Orrestadvatnet der jeg ble møtt til en kjettingbom noen hundre meter etter vegskillet. Greit å parkere bilen her og fortsette de 3 km på vei inn til Solli gård på SYKKEL! Fra Solli gård spurte jeg bonden om veivalg opp til Solliknuden, men han hadde visst nesten aldri gått oppi heia der i sitt lange liv. Så han var ikke mye til hjelp, men han mente det nærmest var galskap å gå dit i denne tykke skodda som var. Jeg trosset advarslene, krysset gårdstunet og fortsatte på en fin sti noen hundre meter opp lia. Etter hvert dreide jeg av mot høyre og gikk på GPS-navigasjon fram til toppvarden. Stod på toppen etter 45 min fra bilen. Ingen stor sikt i dag, bare tåke. Dermed bar det ned igjen til sykkelen og bilen. Gummistøvler var kjekt i dag.

1t 35min
505 hm
9 km

Tomlongsheia i Flekkefjord

På toppen av det jeg tror er høyeste punkt på Tomlongsheia.
På toppen av det jeg tror er høyeste punkt på Tomlongsheia.

Med en litt høyprofil bil gikk det greit å kjøre den litt «hårete» veien opp mot Ytre Jendal, men før den første brua drøyt 500m før sætra sa det stopp for min gamle Passat. Parkerte kjerra her og fortsatte videre på sykkel og deretter til fots. Forserte et sauejorde som Frigg synes var veldig spennende. Etter det bar det opp en bratt og brutal bakke langs en traktorvei som jeg fulgte en snau kilometer før jeg tok av til høyre. Fulgte rødmerking hele tiden. Selv om merkinga var god var ikke stien spesielt tydelig, er nok ikke en veldig frekventert turrute dette her. Forserte bekken og gikk opp sørryggen på Tomlongsheia. Vått, kjedelig og null sikt i dag! Men mye blåbær å få med seg undervegs. Stakk oppom en «kandidattopp» på koordinatene 32V 6490385 361740, men det jeg tror er toppen er den nordligste med en liten varde på (32V 6490527 361899 ). Brukte 1t 15min til toppen. Stien førte til en stein like under toppen med en boks med turbok. På boksen stod det «Tomlungen» mener jeg huske. Tilbake fulgte jeg samme rute som på vei fram. Med den gode merkinga var det så og si umulig å miste veien.

2 timer
495 hm
7 km

Lindtjørnsknuten vest i Lund

Frigg på Lindtjørnsknuten vest.
Frigg på Lindtjørnsknuten vest.

Kjørte veien som går vestover fra Sjursvatnet noen få hundre meter før jeg kom til en bom (som var åpen). Tok ikke sjansen på å bli låst inne, så valgte å parkere bilen her og sykle resten. Veien går litt annerledes enn inntegnet på kartet, litt mer i sving sørover og lenger vest før den slutter. Videre gikk det en svak sti langs med elva fra Storetjødn. Fulgte på sørsida helt til elva kommer ut fra et lite «gjel», her krysser man over på nordsida og følger videre opp til tjernet. Fra tjernet er det flere mulige ruter til toppen. Jeg hadde tåke og gikk på måfå oppover med GPSen. Er noen skrenter her og der som man bør unngå for å slippe kjipe omveier. Like øst for kommunetoppen ved 731-punktet går det en sør-nord skrent som var litt vrien med bikkja, men vi fant en grei oppgang til slutt. Brukte omtrent en time til toppen. Stakk også oppom høyeste punktet på Lindtjørnsknuten som ligger litt lenger øst på andre siden av kommunegrensa i Sirdal. Gikk omtrent samme ruta tilbake, men i en slags renne ned mot tjernet, lenger øst enn på tur opp. Godt å komme tilbake til bilen etter tre turer med null sikt, men fin morsjon...! Nå ventet en fin og lang kjøretur gjennom Midt-Norge tilbake til Asker og hverdagen, skal i grunn bli fint å komme tilbake på jobben. :-) Har hatt et utmerket 5 mnd friår i alle fall, opplevd utrolig mye som jeg kommer til å huske så lenge jeg lever.

1t 35min
480 hm
6,5 km

Takk for et vått, men artig Rogalandsraid!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.