Tjønnholstinden - 2,330m

Name Tjønnholstinden
Search name Tjønnholstinden
Elevation 2,330 meter
Region Vågå, Gjendealpene
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland
Vertical separation 340 meter
Adviser mortenh (Morten Helgesen)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Tjørnholstinden
First ascent 28.07.1843, Harald Nicolai Storm Wergeland
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 481129 6812381 (UTM)
Map Show object on map
Tjønnholstinden

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Tjønnholstinden.

Overall 415 members have registered 518 ascents of Tjønnholstinden.

Tjønnholstinden is contained on 26 lists.

Map

Pictures
Weather for Tjønnholstinden

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Tjønnholstindens toppkam har en kjent og kjær tre­puklet profil som gjenkjennes mange steder i lavlandet, og fjelllengselen kommer raskt krypende ved dette synet. En topp med mange gode minner og en rekke besøk. Det er rett og slett en topp vi ikke så raskt blir lei av. Uten at det betyr så mye, er toppen den østligste blant de såkalte «stortoppene», dvs. topper over 2300 moh., og den er så visst en slags utpost mot det bølgede, lavmælte østlandet.

Getting there

Å beskrive en normalvei til topps er ikke så lett, for det finnes flere nærmest likeverdige alternativer, men om man vil være sikker på å unngå elvevading, starter man helst ­turen på Vargebakkan ved riksvei 51. Herfra følger man den gamle stien innover mot Leirungsdalen, og Leirungsåe krysses bekvemt på en fast bro. Ved foten av Steinflybakkan forlater man stien og gir seg i kast med fjellsiden langs Steinflybekken. Videre bærer det innover den golde Steinflye og langs venstre kant (eller på) den stort sett sprekkfrie Steinflybrean (det er en del ­breglepper i overkant av breen). Det siste stykket til topps er det flere muligheter: Den mest direkte er å gå på skrå vestover den grovblokkede ura i sørflanken og ta seg opp en markert renneformasjon like sørvest for toppen. Opp renna er det et kort stykke med lett klyving.
Alternativt kan man gå mer direkte opp mot Steinflytinden og følge den tidvis meget luftige eggen bort til Tjønnholstinden. De mest utsatte partiene unngås greit ved å slippe seg ned i sørsiden og følge et markert hyllegalleri (det er nesten som en anlagt vei) bortover i fjell­siden, for så å ta seg opp til toppen igjen like sør for denne.
Å følge eggen hele veien er en spennende, men noe utsatt opplevelse. I tørt vær går det dog rimelig greit for den som ikke er spesielt skvetten av seg. Eneste «uoverkommelige» hindring er en nær loddrett hammer, om lag 4 meter høy, like før selve toppen. Her må nok de fleste gi tapt og vike litt ut til venstre.
Utsikten blir gjerne en floskel som gjentas fra topp til topp. Den er jo gjerne flott på topper – det er jo det som er en av primæregenskapene til høye fjell, at de byr på fin og vid utsikt. Det som er litt spesielt med normalveien til Tjønnholstinden fra sørøst, er at man går i timevis med en relativt begrenset utsikt, og det er omtrent i det man setter foten på toppen, at det meste og det beste av utsikt kommer veltende inn i fullt monn, noe som gjør det til en ganske sterk opplevelse.

Alternativer:

A) Rundtur om Tjønnholsoksle
Fra Leirungsdalen, der Tjønnholsbekken kommer ned, skrår man opp fjellsiden mot nord og bestiger «Oksle» via øst- eller sørryggen. Videre ned til bandet mot Tjønnholstinden, hvor man finner et lite tjern på nesten 2000 moh., et av de høyeste i landet, selv om kritiske røster muligens vil hevde at denne vannpytten er for liten til å kvalifisere som innsjø. Vestryggen er den enkleste veien til toppen og byr ikke på andre utfordringer enn eventuell melkesyre i beina. Returen kan legges ned mot sørøst via Steinflye eller om Høgdebrotet.

B) Rundtur via Bukkehåmåren og Høgdebrotet
Dette er kanskje den fineste Tjønnholstind-varianten. Fra Vargebakkan følger man stien til broa over Leirungsåe. På andre siden av elva dreier man til høyre og følger sti/tråkk nedover langs elva drøyt 500 meter før man dreier til venstre på tråkk (kan være vanskelig å finne), som snor seg opp fjellsiden til venstre for bekken fra Bukke­håmår­tjønne. På rundt 1400 moh. kan man godt krysse denne bekken og følge østryggen opp til Bukkehåmåren. Det er storslagne utsyn mot nord på vei opp.
Videre er det enkel trasking sørvestover til Kvassryggen før ryggen opp mot Høgdebrotet reiser seg bratt. Opp her er det litt bratt ­klyving, som for enkelte kan bli litt i luftigste laget, men det er kun snakk om klyving og ikke klatring.
Høgdebrotet passeres, og det samme gjør en mindre topp nede i skaret mot Steinflytinden. Hvis snøfonna opp mot Steinflytinden er hard, kan man greit holde seg på en smal fjellstripe til venstre for denne ut mot Steinflybrean. Snøkammen vestover kan noen ganger være litt ekkel, og en isøks kan være til god støtte, både fysisk og psykisk. Eggen fra Steinflytinden og bort til Tjønnholstinden er omtalt under hovedatkomsten.
Returen legges gjerne vestover på sørsiden av Steinflybrean og ned Steinflye, noe som gir en solid rundtur på 10 timer eller mer.

C) Fra Eggen
Eggen Nordtoppen nås greit fra Vargebakkan om Leirungsdalen og Bukke­håmåeren eller Veslløyfte, med bestigning via nordvest­ryggen som det enkleste alternativ. Se for øvrig påfølgende turartikkel.

Winter

Tjønnholstinden egner seg godt for skibe­stig­ninger på ettervinteren og våren, kanskje spesielt etter at veien over Valdresflya brøytes opp. Det siste stykket opp til toppen er imidlertid for bratt. Rasfaren må her vurderes, men utpå våren vil snøen normalt stabilisere seg i sørflanken. Begge alternativene beskrevet som sommeratkomster kan benyttes. Et annet og mindre bratt alternativ er å gå via Tjønn­holsoksle og så gå det siste stykket opp fra vest.

Mot toppen fra vest en januarettermiddag.
Mot toppen fra vest en januarettermiddag.

Tips and miscellaneous

Samler man på topper over 2000 meter med en primærfaktor på 10 meter, kan man svippe utom nordvest­ryggen på Tjønnholstinden, hvor det ligger to mindre topper på hhv. ca. 2210 moh og 2220 moh.

Pictures

Bilder av Tjønnholstinden fra fjelletibilder.no

Starting points

Valdresflye
Besseggen Fjellpark
Gjendesheim

External links

Literature and references

Norges Fjelltopper over 2000 meter. ISBN 9788299701358

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: