Elgåhogna og Sålekinna (16.04.2011)

Geschrieben von 500fjell (Sondre Kvambekk) GSM

Tourcharakter Tourenskilauf
Karte
Besteigungen Elgåhogna (1.460m) 16.04.2011
Nordre Sålekinna (1.595m) 16.04.2011
Sålekinntoppen (1.591m) 16.04.2011

Karte

Rute til Elgåhogna
Rute til Elgåhogna
Rute til Sålekinna
Rute til Sålekinna

Endelig var dagen kommet! Det var med ambivalente følelser at jeg tok farvel med Frydendal barnehage der jeg nå hadde jobbet i 8 mnd for å spare opp penger for en 5 mnd lang fjellferie. I denne jobben hadde jeg lært utrolig mye om meg selv og med det å jobbe med mennesker. Trist å forlate barna og kollegene som jeg hadde fått et godt forhold til, men heldigvis skal jeg tilbake i jobben til høsten. :-) Så nå skulle jeg nyte ferien min og høste inn nye og spennende opplevelser i fjellverden!

Allerede etter min siste dag på jobb, fredag 15. april var nesa rettet mot første fjelltur. Jeg hadde planer om en måned med kommunetoppsamling i Nordland og Finnmark. Men været var for dårlig til at jeg gadd å reise nordover, i mellomtiden valgte jeg å ta noen topper rundt Femunden. Denne kvelden kjørte jeg opp til Femundsenden og fant meg godt til rette i mitt hyggelige bilhotell for natten.

Neste dag våknet jeg til fint turvær! Litt disig himmel, men sola snek seg gjennom skysystemene av og til. Kjørte i retning Elgå og parkerte i grøftekanten ved Dalset. Jeg snørte min sekk og spente mine ski før jeg fulgte scooterløypa langs veien til Hammarvollen. Like før vollen skar jeg ut av løypa og tok sikte på Elgåhogna. Snøen var fast og fin, men den var preget av en sen påske, så jeg måtte gå litt slalom mellom de bare lyngflekkene. Passerte litt til høyre for pkt 1276, herfra var det bare en liten bakke før jeg nådde toppvarden og skiltet der det stod «Elgåhogna – diplomtopp 1460 moh». Tross sur vind på toppen var utsikten stor i alle retninger. Femundsmarka skal jeg utforske nærmere ved en senere anledning, kanskje sommerstid med kano opp Røavassdraget? Nedrennet var herlig, akkurat passe bratt helning til at det kunne nytes maksimalt med vanlige fjellski. Rant nesten helt ned til veien, men havnet noen hundre meter sør for der jeg parkerte bilen, så jeg måtte stake noen meter på flatmark. Denne turen var drøyt 10 km lang og 750 høydemeter.

På vei mot Elgåhogna ovenfor Hammarvollen. Femunden ses bak.
På vei mot Elgåhogna ovenfor Hammarvollen. Femunden ses bak.

Hev skiene opp i skiboksen, tok meg en matbit og rånet langs de flate volene rundt Femunden, opp Sømådalen til Øversjødalen. Veien over til Narbuvoll var vinterstengt, så jeg måtte parkere her. Fulgte et scooterspor mot Øversjøen gård. Holdt god fart og raste forbi en eldre herremann med Øversjødalen IL -jakke på seg. Forlot veien før brua til Øversjøen gård for å ta en snarvei. Ble dermed overrasket over at elva som rennet ut i Øversjøen var åpen flere steder. Heldigvis fant jeg en snøbru litt lenger oppe. Knotet litt gjennom bjørkeskogen, men det tok heldigvis ikke lang tid før jeg var over skoggrensa. Trodde jeg hadde funnet en fin linje opp mot Nordre Sålekinna, men den gang ei. Plutselig var det ikke noe mer snø å gå på lenger, så jeg måtte ta en omvei for å finne noe å gå på. Siste bakken opp til toppen var bratt, og plutselig merket jeg antydning til gnagsår. Pokker også! Jeg som trodde jeg hadde gått inn disse Alfa Skarvet skoene iløpet av Hardangerviddaturen for noen uker siden. Smerten kom og forsvant med tider og stunder.

På Sålekinntoppen med utsikt utover Femunden og Langsjøen.
På Sålekinntoppen med utsikt utover Femunden og Langsjøen.

Det blåste friskt også på denne toppen. Temmelig bølgete snø, og det var ikke lett å få øye på hvilken varde som var den høyeste. Fikk tatt noen obligatoriske bilder før jeg fortsatte mot Sålekinntoppen, selv om dette ikke er noen kommunetopp er den med i boka Kremen av topper og i tillegg har jeg beskuet denne i flere år fra Johnsgård turistsenter der jeg har deltatt på den årlige sommerhundekjørerskolen. Det var bratt og steinete ned mot sadelen i sør, men det gikk med litt visuell planlegging. Videre gikk det stort sett greit opp til toppen. Blåste også her. Flott utsikt over Langsjøen, et skue du ikke får fra nordtoppen. Skrev meg inn i toppboka, og det viste seg at jeg var den første som skrev meg inn her i år! Deretter startet jeg på returen. Starten var litt bratt, men etter hvert var det bare deilig bratt. Var bra med snø på nordsiden av Store Gravskardbekken, og nå fant jeg en litt bedre variant gjennom skogen ned til gården. Så gjenstod noen kilometer med staking tilbake til bilen. Denne turen var 16,5 km og ca. 1050 hm. Dagens turøkt var nå gjennomført, totalt hadde jeg vært ca. 5 timer på tur. Jeg ble glad da jeg fikk melding om at det var meldt bra vær også neste dag! Storviglen next...

Flere bilder

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext:
Du musst angemeldet sein, um Kommentare schreiben zu können.