Bjødalskampen - 1.158m

Name Bjødalskampen
Suchname Bjødalskampen
Höhe 1.158 Meter
Region Sør-Aurdal
Elternregionen Europa, Norwegen, Norwegen Festland, Innlandet, Oppland, Valdres
Schartentiefe 130 Meter
Betreuer admin (Administrator)
Letzte Änderung 09.03.2016
Alternativer Name Bjødalsfjellet
Erstbesteigung
Schwierigkeitsgrad nicht bewertet
Koordinaten 32V 520495 6738652 (UTM)
Karte Zeige Objekt auf der Karte
Bjødalskampen

© Signar Andre Nilsen

Inhalt
Sprache
Betreuer Olepetter - Kontaktiere Olepetter für Fragen im Zusammenhang mit diesem Artikel.
Statistik

Besteigung von Bjødalskampen registrieren.

Insgesamt haben 52 Mitglieder 88 Besteigungen von Bjødalskampen registriert.

Bjødalskampen ist in 8 Listen enthalten.

Karte

Klikk på kartet for å få opp en dynamisk versjon.

Wetter for Bjødalskampen

Dieser Dienst ist vorrübergehend nicht verfügbar.

Einleitung

Bjødalsfjellet er et ganske flatt fjellparti, som ligger helt nordvest i Sør-Aurdal kommune. Via bomveier i nord og øst, er området meget lett tilgjengelig både sommer og vinter. En rekke stier fra nær sagt alle sider leder til toppen, og i vintersesongen er det også flere oppkjørte skiløyper her. Bjødalskampen er navnet på det høyeste punktet, som er 1158 moh. Tross en relativt beskjeden høyde, har man fra toppen vid utsikt i alle retninger på en god dag; Skogshorn er et blikkfang i nordvest, mens jotnene i kjemper om å strekke seg lengst mulig opp mot himmelen i nord; i Jotunheimen. Mot nordøst ligger Synnfjell og Spåtind, mens du finner Vassfar-fjella i sør.
Bjødalsfjellet er lettgått, og teltplasser og idylliske små vann er lette å finne.

Bjødalskampen, høyeste punkt på Bjødalsfjellet, sett fra øst.
Bjødalskampen, høyeste punkt på Bjødalsfjellet, sett fra øst.

Ankunft

Atkomster fra Blomstøl-veien i øst: Veien mellom Gol og Bagn, er bomvei (automatbom, myntinnkast og kort). Rundt en kilometer nordøst for Ellingsæter, kan man parkere ved avkjøringa opp til Blomstølen. Denne veien er stengt for vanlig trafikk. Etter rundt 2 km og nesten øverst i hyttefeltet, står et gammelt forfallent skilt og viser vei. Der forlater man veien og fortsetter på sti. Snart kommer man til et stiskille i en liten bekkedal, og kan velge å krysse bekken, eller å holde seg på høyre side. Begge alternativer fører til topps, etter å ha passert enten sør eller nord for Bjødalsvatnet.
Den sørlige varianten har spredt rødmerking, mens den nordlige har falmet, litt utydelig blåmerking. Men begge stiene er tydelige! Vær oppmerksom på at det finnes en rekke flere stier underveis, der noen er skiltet, andre ikke.
Underveis kan man også legge stien nord for Øgntjernet - se eget gps-spor for denne varianten.

Atkomster fra Søre Fjellstølen i nord: Fra Bagn kjører en til Reinli, og fortsetter mot Stavedalen. Det er skiltet avkjøring til venstre mot Søre Fjellstølen, og automatbom (mynt/kort; 40 kr i 2016.) Man finner en tydelig p-plass før den gamle fjellstua, og fortsetter til fots forbi bygget langs gjerdet og videre på tydelig sti. Nord for Bjødalsvatnet går en forholdsvis bratt opp mot vest til toppen. Vil en ha en grei rundtur, kan returen legges vestover, over to topper (blant annet høyde 1154m), før en snart finner stien nordøstover og tilbake til Søre Fjellstølen. Dette er en grei sti, men det er noe tett bjørkeskog øst for Fiskebufjellet.

Bjødalen og Bjødalsfjellet sett fra Lille Syningen i sørvest.
Bjødalen og Bjødalsfjellet sett fra Lille Syningen i sørvest.

Atkomster fra Nordre Fjellstølen i vest: Fra Bagn kjører en til Reinli, og fortsetter mot Stavedalen. Her er det automatbom som tar både mynt og kort (50 kr per 2016). Etter hvert kan man 1) parkere på Nordre Fjellstølen, og gå litt tilbake, og opp i hyttefeltet i øst, hvor det går tydelig sti opp til Fiskebufjellet. Herfra på sti sørover og siden østover høyde 1154 m og en liten topp til, før en når Bjødalskampen. 2) parkere ved Øytjedn, hvor det er skiltet sti hovedsakelig i østlig retning til Bjødalskampen. I starten er stien tydelig, nesten som en kjerrevei, men etter ca 300 meter tar man av til venstre, på en sti som går østover. Stien dreier siden nordover, og i et nytt skiltet stikryss holder en til høyre. Her går en sørøstover og over topp 1154, før det bærer mot øst over en knatt til, og opp til Bjødalskampen. Denne stien er nok den letteste veien til topps, siden en starter på over 1000 meter.

Atkomst fra Haugasætre i sør: Veien mellom Gol og Bagn, er bomvei (automatbom, myntinnkast og kort). Omtrent ved Ellingsæter, og rett nord for elva Bøvi, tar en ny bomvei av mot vest og inn i Bjødalen. Denne koster 30 kroner. Litt nedenfor Haugasætri er det en liten p-lomme på venstre side av veien. Stien tar snart av til venstre (nord) og går hovedsakelig nordøstover. Den er ganske tydelig, men noe tilgrodd her og der, og uskiltet. Dette alternativet er i distanse det korteste til topps.

Winter

Det er normalt oppkjørte skiløyper i området, men hyppigst preparert rundt vinterferien og påskeferien. Alternativet fra Søre Fjellstølen er ganske kort og greit, men løypa går ikke helt til toppen av Bjødalskampen. En rundtur anbefales (se kartet) og er ca 11 km lang.

Bjødalsfjellet sett fra skiløypa nær Søre Fjellstølen en vakker vinterdag.
Bjødalsfjellet sett fra skiløypa nær Søre Fjellstølen en vakker vinterdag.

Tips und Diverses

  • Ved Øytjedn, snaut 3 km vest for Bjødalskampen, er det fine strender og bademuligheter!
  • Fjellmyrskålin, ca 2 km nord for toppen, er alltid åpen og tilgjengelig for en pust i bakken.
  • Det finnes en sti fra sør som går opp fra Bøensætri også. Denne er ganske tilgrodd i nedre del.

Literatur und Referenzen

Blant annet «På tur i Valdres», av Morten og Julia Helgesen (Glittertind forlag)

Weitere Bilder

Tourberichte

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext: