Wielki Giewont - 1.895m

Name Wielki Giewont
Suchname Wielki Giewont
Höhe 1.895 Meter
Region Lesser Poland, Western Tatras
Elternregionen Europa, Polen, Karpaten, Western Carpathians, Innere Westkarpaten, Tatra
Schartentiefe 170 Meter
Betreuer admin (Administrator)
Letzte Änderung 09.03.2016
Alternativer Name Giewont, Great Giewont
Erstbesteigung 1830 by Franciszek Herbich and Aleksander Zawadzki
Schwierigkeitsgrad Schwierigkeitsgrad 
Koordinaten 34U 422414 5455856 (UTM)
Karte Zeige Objekt auf der Karte
Wielki Giewont

© Ewelina Mazur

Inhalt
Sprache
Betreuer Olepetter - Kontaktiere Olepetter für Fragen im Zusammenhang mit diesem Artikel.
Statistik

Besteigung von Wielki Giewont registrieren.

Insgesamt haben 14 Mitglieder 19 Besteigungen von Wielki Giewont registriert.

Wielki Giewont ist in 2 Listen enthalten.

Karte

Wetter for Giewont

Dieser Dienst ist vorrübergehend nicht verfügbar.

Einleitung

Giewont, Polens nasjonalfjell, er et av de mest kjente fjellene i Tatra, og er meget populært og lett tilgjengelig like sør for Zakopane. På grunn av en gammel legende, men også forårsaket av fjellets profil, kalles det ofte for "The sleeping Knight" - den sovende ridder. Giewont, med sitt 15 m høye stålkors på toppen, har en helt spesiell plass i polsk kultur, og dets tiltrekningskraft kommer fort til syne på godværsdager om sommeren, da voldsomt mange mennesker vil opp på toppen. Utsikten er da også fenomenal; over Zakopane og det polske slettelandskapet i nord, de mer avrundede Tatra-toppene i vest og sør, og en imponerende alpin tinderekke i øst; de sentrale og høyeste toppene i regionen.

Giewont sett fra nord; fra den rødmerka stien gjennom dalen Dolina Strazyska.
Giewont sett fra nord; fra den rødmerka stien gjennom dalen Dolina Strazyska.

Ankunft

Kartutsnitt Zakopane og Giewont i sør, og de tre mest brukte startpunktene for turer til dette fjellet.
Kartutsnitt Zakopane og Giewont i sør, og de tre mest brukte startpunktene for turer til dette fjellet.
Klyving i kjetting de siste meterne før toppen. Den fjellvante trenger neppe å følge ruta her på tørt føre, men mye løsgods og ganske bratt terreng ellers øker faren for steinsprang om en går sine egne veier - noe som heller ikke er lov. Man kan fort bli kjeftet på om en ikke følger rett vei her!
Klyving i kjetting de siste meterne før toppen. Den fjellvante trenger neppe å følge ruta her på tørt føre, men mye løsgods og ganske bratt terreng ellers øker faren for steinsprang om en går sine egne veier - noe som heller ikke er lov. Man kan fort bli kjeftet på om en ikke følger rett vei her!

Det er i hovedsak tre ruter til Giewont, som alle ender omtrent på samme sted; i skaret Kondracka (1725m) like sør for toppen. Herfra følger en blåmerka sti, stort sett en trapp av stein, som ender i et brattere klippeparti med kjettinger til å holde seg i omtrent til toppen, hvor det enorme stålkorset står. I kjettingpartiet blir det fort kø og kaotiske tilstander på godværsdager. Skiltinga lyder på 30 min fra Kondracka-skaret og til topps, men slipper en kø vil nok den vante tinderangler klare denne biten på langt kortere tid.

1) Blåmerka sti fra Kuznice i nordøst
Man kan ikke kjøre egen bil til Kuznice, men må parkere ca 1,5 km lenger nord, og
a) gå (15 min)
b) kjøre drosje (hest/bil)
eller c) kjøre buss til Kuznice.
Ang c: Det er billig å kjøre buss i Polen. Enten en møter opp ved busstasjonen sentralt i Zakopane, eller står på venteplass for buss langs hovedveien mellom busstasjonen og Kuznice, er det svært hyppige avganger.

Fra Kuznice på steinlagt blåmerka sti først opp dalen Dolina Bystrej mot sørvest, og deretter Dolina Kondratowa (fortsatt) sørvestover og opp til passet Kondracka Przel (1725m). Tydelige skilt viser her veien videre.

Denne ruta er regnet som den korteste og mest populære, og regn ikke med å gå alene her - selv ikke på dager med dårlig vær.

2) Rødmerka sti fra nord
Fra Dolina Strazyska parking følger en rødmerka sti opp dalen Dolina Strazyska, før en svinger vestover og opp mot Grzybowcu-passet (1311m). Her er det tydelig skiltet (og fortsatt rødmerka) opp sørover og sørøstover en fjellrygg, over høyde 1417, med flott utsikt i mange retninger, og videre kort ned i et skar (Bacuch 1507m). Nå runder stien oppunder den stupbratte sørveggen på lille Giewont (Maly Giewont), før en kommer opp på sørryggen av Giewont, noe ovenfor passet Kondracka Przel (1725m).

Denne ruta er regnet som noe lenger enn rute 1, men er kanskje også den mest idylliske. Den er ikke så mye benyttet som rute 1. Skiltinga lyder på 3:30 til toppen fra grensa til nasjonalparken, men artikkelforfatteren gikk selv greit opp på to timer.

3) Rødmerka sti fra øst
Ved å ta taubanen fra Kuznice (se rute 1) opp til Kasprowy Wierch, sparer en mange høydemeter gjennom skogen, og kan starte på nesten 2000 m. Lettgått rødmerka sti vestover, over et par avrunda fjelltopper, men aldri lavere enn 1800 meter, og til slutt opp på Kopa Kondracka 2004 m. Herfra på gul sti nordover og ned til Kondracka Przel (1725m).

Fra Kasprowy Wierch til toppen av Giewont skal det være snakk om snaue tre timer gange i følge skiltinga, noe som egentlig gjør dette til den enkleste atkomsten til Giewont. Når den likevel ikke er mest benyttet, har dette nok sin årsak i at taubanen opp til Kasprowy Wierch er svært populær, og det blir fort mye kø og venting i forbindelse med dette.

Kopa Kondraka (t.v) og Giewont (noe bak t.h) sett fra taubanen opp mot Kasprowy Wierch. Skaret Kondracka (1725m) midt i bildet.
Kopa Kondraka (t.v) og Giewont (noe bak t.h) sett fra taubanen opp mot Kasprowy Wierch. Skaret Kondracka (1725m) midt i bildet.

Tips und Diverses

Ang rute 3: Det er mulig å forhåndsbestille billetter på Internett til taubanen opp til Kasprowy Wierch, noe som i sin tur vil spare en for mye kø.

Turen til Giewont kan fint forlenges på en godværsdag, slik at en fortsetter over Kondracka Kopa (2004m) i sør, og herfra kan en svinge vestover eller østover på rødmerka stier, og besøke flere topper, før en svinger ned nordover mot Zakopane på ulike merka stier.

Weitere Bilder

Tourberichte

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext: