Storebjørn - 2.222m

Name Storebjørn
Suchname Storebjørn
Höhe 2.222 Meter
Region Lom, Sognefjellet
Elternregionen Europa, Norwegen, Norwegen Festland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland
Schartentiefe 808 Meter
Betreuer admin (Administrator)
Letzte Änderung 09.03.2016
Erstbesteigung 14.08.1884, Carl Christian Hall og Mathias Soggemoen
Schwierigkeitsgrad SchwierigkeitsgradSchwierigkeitsgradSchwierigkeitsgradSchwierigkeitsgrad 
Koordinaten 32V 454145 6824160 (UTM)
Karte Zeige Objekt auf der Karte
Storebjørn

© Morten Helgesen

Inhalt
Sprache
Betreuer mortenh - Kontaktiere mortenh für Fragen im Zusammenhang mit diesem Artikel.
Statistik

Besteigung von Storebjørn registrieren.

Insgesamt haben 574 Mitglieder 804 Besteigungen von Storebjørn registriert.

Storebjørn ist in 33 Listen enthalten.

Karte

Wetter for Storebjørn

Dieser Dienst ist vorrübergehend nicht verfügbar.

Einleitung

Storebjørn, en av de mest karakteristiske toppe­ne i Jotunheimen, er først og fremst toppen for bre­vandrere og vårskiløpere. Toppen i seg selv er ikke spesielt vanskelig å bestige, men den forutsetter breerfaring, da en bestigning ad alle de vanlige rutene krever passering av oppsprukne breområ­der.
Fra sør kan man forestille seg toppkronen som en stående bjørn med hodet mot vest, eller en sittende teddybjørn i kjempe­ut­førelse. Det var jotunologen Emanuel Mohn, som en gang i det 19. århundre gav tindene i området rundt Smørstabbrean slike billed­lige navn.
Storebjørn er uten tvil en av de virkelige kremtoppene i Jotunheimen, og den er umåtelig populær blant folk. I tillegg til at mange finner veien hit på egenhånd, tilbys det føring både fra Leirvassbu og fra Sognefjellsiden, noe som er et godt alternativ for folk som ikke har de nødvendige forut­setningene for å gå på breene alene.

Ankunft

Fra Krossbu eller Sognefjellshytta

På sti inn til Bøverbrean, før venstre kant av breen følges opp til vel 1600 meter, hvor den flater ut. Her går man ut på breen og følger den forbi Kalven, Skeie og Veslebjørn. Mellom Veslebjørn og Store­bjørn, litt til høyre for det laveste punktet på ryggen, går ei bratt renne som fører fra breen og opp til denne. Videre, et stykke opp på ryggen mot Storebjørn, er det en markert fjellknaus (Bjørnelabben) som må rundes ved å gå til vens­tre ut på breen. Gunstigste rutevalg varierer med snøforholdene i løpet av sesongen, og fra sesong til sesong. Sent på sommeren eller i snøfattige år kan store sprekker gjøre det problematisk å nå toppen.
De siste 50 meterne opp til toppen er det ganske bratt. Ved hardfrossen snø vil isøks og eventuelt stegjern være til god hjelp.

Fra Leirvassbu

Fra hytta følger man anleggsveien ca. 2,5 km i retning Gravdalen, før man forlater veien og tar inn på stien som skrår opp til høyre mot Sandelvbrean. På veien krysser man den vesle Surtningsbreen. Etter å ha gått opp Sandelvbrean, med Storebjørn på høyre hånd, kommer man opp på Smørstabbrean. Herfra opp samme vei som beskrevet i forrige avsnitt.

Andre alternativer

Fra Krossbu kan man også gå opp Leirbrean til Bjørn­skar­det mellom Sokse og Bjørnungen. På andre siden av skaret går man litt ned til venstre og rundt en stor sprekk, før man svinger til høyre ned i et basseng, langt under den lodd­rette Bjørneggen. Herfra kan man fortsette opp til skaret mellom Vesle­bjørn og Store­bjørn eller gå mer direkte mot toppen.
Fra Leirvassbu kan man også gå inn i Tverrbytnede vest for Stetinden og opp den bratte, oppsprukne Bjørnbrean. Dette er en spennende bretur.

Winter

Mai er høysesong på Storebjørn og de andre Smørstabbtindane. På fine dager myldrer det på breen og tindene rundt. Svært mange, ja de fleste, går uten tau og annet breutstyr. Selv om de van­­ligste ru­­tene er ri­me­lig tryg­ge på ski, pre­si­se­rer vi at hver og en må gjøre sine vurderinger. Det vil også være enkelte år hvor snøforholdene er så spesielle at skiturer i mai uten tau ikke nød­­ven­dig­­vis kan ­reg­nes som helt ­try­­gt. Når det er sagt, er det like­vel liten tvil om at skiturer til Storebjørn og de andre Smørstabbtindane er noe av det flotteste Jotunheimen har å by på. Fra Krossbu er det kort anmarsj, og man kan så å si renne helt ned til bilen igjen.
Både Bjørnskardet og renna opp fra Smørstabbbrean til ryggen mellom Vesle- og Storebjørn be­nyttes i forbindelse med vårskiturer. Tidligere på vinteren vil snøskredfaren være større.

Bilder

Bilder av Storebjørn fra fjelletibilder.no

Ausgangspunkte

Literatur und Referenzen

Norges Fjelltopper over 2000 meter. ISBN 9788299701358

Weitere Bilder

Tourberichte

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext: