Hamnesfjellet - 878m

Name Hamnesfjellet
Suchname Hamnesfjellet
Höhe 878 Meter
Region Hamarøy
Elternregionen Europa, Norwegen, Norwegen Festland, Nordland, Salten
Schartentiefe 330 Meter
Betreuer admin (Administrator)
Letzte Änderung 09.03.2016
Erstbesteigung
Schwierigkeitsgrad nicht bewertet
Koordinaten 33W 518672 7555478 (UTM)
Karte Zeige Objekt auf der Karte
Hamnesfjellet

© Oddveig Torve

Inhalt
Sprache
Betreuer keiner
Statistik

Besteigung von Hamnesfjellet registrieren.

Insgesamt haben 15 Mitglieder 18 Besteigungen von Hamnesfjellet registriert.

Hamnesfjellet ist in 5 Listen enthalten.

Karte

Bilder

Einleitung

Hamnesfjellet er en vakker tind som befinner seg helt nord på ytre Hamarøya. For mange er denne sammen med den 18 meter lavere Dalstind et flott blikkfang langs bilveien. På toppen av Hamnestinden vil man få en fantastisk utsikt mot Lofoten og innover denne delen av Nordland fylke i alle retninger. Selv om tinden er spiss og ved første øyekast bratt og luftig, er dette en tur som fint kan klares av alle og en hver med moderat fysisk form. I hovedsak finnes tre ruter opp til Hamnestinden, men enkleste vei og mest benyttede er nok fra traktene omkring Buvåg.

(f.h) Hamnesfjellet og Dalstinden utgjør et flott blikkfang. Bildet er tatt fra Vetten
(f.h) Hamnesfjellet og Dalstinden utgjør et flott blikkfang. Bildet er tatt fra Vetten

Ankunft

Som fremhevet tidligere, er det i hovedsak 3 ruter opp til Hamnestind. Disse er normalruta, østeggen eller fra Straumvatnet.

Normalveien

Om man kommer fra enten Oppeid eller Skutvik, vil man se skilt mot Buvåg. Her er også Knut Hamsuns statue om man ønsker en dose av kultur på veien. Bilveien følges i ca 10 minutter, før det lille idylliske Åsilvatnet dukker opp på venstre side av veien. Langs her er det muligheter å parkere, men ingen direkte opplagte store lommer.
På sørsiden av Åslivatnet er en traktorvei i god stand. Denne følges oppover så langt dette lar seg gjøre, før traktorvei går over til sti. Det er vanskelig å gi en god forklaring av stien, nettopp fordi den varierer i kvalitet. Noen steder er den svært god, mens andre steder forsvinner den i terrenget. Man kan trøste seg med at desto lengre man kommer oppover, jo mindre skog og vegetasjon står i veien og blir erstattet med svaberg og flotte steinformasjoner. Utsikt kommer også svært raskt, spesielt mot fjordlandskap, Hatten og Tirilhornet.
Etter som man kommer seg oppover vil man etter hvert få øye på det lille Drakvatnet som befinner seg på ca 600 moh blank. Tett skog og sti er nå erstattet av blokker og svaberg.

Ruta opp til bollen.
Ruta opp til bollen.

Geologisk har en botnbre blitt liggende igjen her og videre gravd seg ned og dannet denne dalen som skiller Hamnesfjellet og Dalstind. Noe som man også bør legge merke til er hvordan breene har formet den skarpe nordvest eggen på Dalstinden og ikke minst det imponerende nordstupet på Hamnesfjellet. Det er et lite eventyr å gå her inne i dalen, det er noe vilt med vakre omgivelser og fint underlag.
Sakte, men sikkert skrår man seg oppover mot skaret mellom sørvest toppen og hovedtoppen. Har man høydeskrekk bør man trekke mot hovedtoppen tidligere, for her går det plutselig svært mange meter rett ned!. Mot hovedtoppen er terrenget lettgått. Ønsker man litt klyving finner man dette ved å følge toppeggen direkte. Om ikke er det bare å følge noen meter lengre ned i flanken. Det er til dels et tydelig tråkk som kan følges.
Etter en stund kan man stå på toppen av Hamnesfjellet med en fantastisk utsikt i alle retninger.

Returen går samme vei som opp. Om man ønsker å krydre returen, kan man legge ruten via Sørvest toppen og følge ryggen et stykke videre. Etter en stund skjærer man seg nedover mot Drakevatnet igjen og følger stien tilbake til bilen.

Hamnesfjellet fra sadelen mot sørvest toppen
Hamnesfjellet fra sadelen mot sørvest toppen

Via østeggen

Om man ønsker et litt luftigere alternativ kan man angripe østeggen direkte. Dette kan også gi en rundtur eller være starten på en hestesko rundt dalen. Ryggen følges direkte eller litt i siden. Man starter gjerne et stykke forbi Drakevatnet og skrår seg oppover mot ryggen. Det er flotte gressgallerier i fjellsiden her og dermed lettgått. Ruta byr på mer klyving og er luftigere enn normalveien. Likevel er det ikke behov for tau. De første 100 m er nok brattest før det blir slakere når man følger eggen videre.

Fra Straumvatnet

Straumvatnet ligger i Hamarøytindenes bakgård. Enkleste ankomst er gjerne å parkere bilen ved Halsen p-plass og følge den gode stien opp mot Hamarøyskaftet. Fremfor å fortsette mot innsteget, går man ned på nordsiden mot Straumvatnet. Dette er et idyllisk område med vakre grønne og frodige bredder, og skarpe fjell. Spesielt den mektige Straumfjellet er et fryd for øyet. Det går et tråkk langs vannet og oppover dalen mot Mosheia. Her har man valget om å ta en tur oppom Dalstinden eller direkte mot Hamnestinden. Ruta opp til Dalstinden vil være nærmere beskrevet her. Man følger gressbakkene oppover. Det er bratt og noe steinur, men ellers helt greit. Målet er et tydelig hakk i ryggen mellom Sørvestre Hamnesfjellet og Dalstinden. Enkleste rute vil være å skrå seg litt mot venstre (vest) og sikte seg inn på et solid hyllegalleri. Det er flere ruter opp så man finner nok sin vei. I skaret kan man enten gå via Sørvestre Hamnestinden eller gå ned i dalbunnen og videre opp normalveien til Hamnesfjellet.

Winter

Hamnestinden er ikke en typisk vintertopp. Dette er av flere grunner. For det første er det flere terrengfeller allerede nede i skogen. Man må eksponere seg for flere utløpsoner og det bør dermed være svært stabile forhold. For det andre er da man kommer opp til Drakevatnet er det flere elementer å huske på. Dalen er en enorm terrengfelle i seg selv. Siden fra Dalstinden og videre mot vest er nordvendt og fremhever dermed forhold som ikke er direkte påvirket av solens varme.
Derimot er Hamnestinden svært soleksponert og i kombinasjon med store blokker, generes svært mye varme og snøsmelting i denne siden. I tillegg er det også ofte lokale fallvinder og generelle vindforhold som skurer denne siden fri for snø. Dermed kan man ofte tidlig på sesongen holde høyden og snike seg opp til toppen av skaret, da via normalveien. Stegjern og isøks er å anbefale.

Tips und Diverses

Bilder

Ausgangspunkte

Externe Links

Literatur und Referenzen

Weitere Bilder

Tourberichte

Kommentarer

Tittel:
Tilgjengelige tegn: 1000
Kommentartekst: