Skålatårnet - Eksamen (16.08.2014)

Written by arntfla (Arnt Flatmo) GSM

Map
Ascents Skåla (1,843m) 16.08.2014 11:42
Visits of other PBEs Skålatårnet (1,843m) 16.08.2014 11:42
Tursti Skålatårnet (1,843m) 16.08.2014 11:42
Skålatårnet parkering (40m) 16.08.2014 11:42
Ruten fra Lodalen til Skålatårnet
Ruten fra Lodalen til Skålatårnet

Da var det tid for "eksamen". Etter generalprøven fra slutten av Juli (1:42:04) hadde jeg som ambisjon om å komme under 1:40. Jeg hadde hvilt bena i nesten en uke og gjort en del forberedelser som ellers er ulikt meg. Dessverre måtte Anne kaste inn håndkleet dagen før, pga en vond menisk.

Jeg kjørte ned til Loen kvelden før, for å hente startnummer. Der traff jeg Tone og Terje (som jeg kjenner fra Nordland) - sistnevnte skulle delta og hadde store ambisjoner. Etterpå kjørte jeg inn til Breng ved Lovatnet og tok camp i bilen. Karma koste seg med en kvist i veikanten. Et enkelt liv. Små gleder...

Karma koser seg ved Breng
Karma koser seg ved Breng

Neste morgen stod jeg opp halv syv og langet innpå en solid frokost med havregryn og drakk 1,5L med vann. Jeg hadde drukket vann så det holdt dagen før også, men selv det iblandede saltet kunne ikke hindre blærespreng. Det ble mange turer bak bilen før jeg kjørte bort til parkeringen i 8-tiden.

Blæresprengen fortsatte mens jeg bivånet mosjonistene legge avgårde fra min campingstol bak i Caddyen. Allikevel fortsatte jeg å helle innpå med veske. I 9-tiden begynte jeg oppvarmingen, men gjorde ikke mer utav det enn å kjenne på høy puls i korte intervaller. Det var nok en tabbe. Ute regnet det og jeg hørte rykter om 0 grader og snø på toppen. Jeg tenkte meg lenge og vel om, og bestemte meg for 2 ullgensere, løpeshorts og kompresjonssokker. Jeg tenkte at 2 lag med ull kunne komme godt med når våt genser møtte vinteren...

Ca. halv ti sa jeg farvel til Karma og gikk bort i målområdet. Her traff jeg Terje igjen og vi fant ut av det var nok best å stille seg opp på i 1:30 feltet. Så langt var vi mutters alene her, men det ble nok fort folksomt...

Terje og jeg diskuterer taktikk i målområdet
Terje og jeg diskuterer taktikk i målområdet

I løpet av minutter var det folk overalt. Jeg lurte på om jeg hadde gjort nok mht. oppvarming. Egentlig burde jeg ha løpt opp hele skogsveien på forhånd. Nå var det for sent. Nå var det briste eller bære. Men det hadde i alle fall sluttet å regne!

10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

Klokken 10 gikk startskuddet og et hav av mennesker tøt ut fra gressplenen. Tempoet var høyt men greit. Men da vi kom til begynnelsen av skogsveien gikk en del folk over i gange, noe som gjorde at Terje og meg måtte løpe i sikk-sakk mellom gresset og veien. Lenger oppe ble det trangere å komme forbi, og enkelte steder måtte jeg pent vente til jeg fant en luke. Veldig ugreit at folk som har tenkt å gå hele veien stiller seg i første rekke!

Jeg fikk fort harepuls og til min store skrekk var den oppe i 166. Jeg har aldri sett pulsen min så høy før, og ante meg at dette kunne neppe vare helt inn til mål...
Akkurat da jeg skulle sette klokken over fra puls til tid sluttet knappene å virke. Så alt jeg satt igjen med var kaloriforbrenningen. Den tikket ufortrødent oppover - 159, 160, 161. VELDIG interessant... Not!

Så nå var det bare kaos i hodet mitt. Men akkurat da kom Janne sigende forbi og jeg tenkte at her var det bare å henge på for harde livet.

Det gikk greit en stund, men så fikk jeg voldsomt vondt i korsryggen. En klassiker av straff når jeg ikke har varmet opp godt nok. Nå klarte jeg ikke gå like fort som gruppen foran meg og måtte jogge hver gang det ble en luke. Slik holdt jeg på til vi var nesten oppe ved Skålavatnet. Da måtte jeg slippe og ved passering lå jeg et halvt minutt bak Janne.

Passering før Skålavatnet (1100m). Jeg kom faktisk i mål på samme sekund som damen foran...(skjermdump fra NRK)
Passering før Skålavatnet (1100m). Jeg kom faktisk i mål på samme sekund som damen foran...(skjermdump fra NRK)

Nå var jeg plutselig i "aleneland". Det kom et par sprekinger opp bakfra men jeg hadde ikke lenger en gruppe som jeg kunne henge på. Nå begynte vi også å møte mosjonister som var på vei ned. Det gikk stort sett greit - de aller fleste viste hensyn og flyttet på seg.

Her oppe regnet det men jeg var ikke kald, annet enn på knærne. Jeg nærmet meg skaret på 1400m med angst for at krampen skulle slå inn - slik den gjorde sist. Kompresjonssokkene skulle angivelig kunne bidra positivt.

I skaret hev jeg innpå min andre flytende gel og forberedte de siste 400 høydemeterene. Jeg hadde vært innom alle drikkestasjonene men fant ut at jeg tapte for mye tid hvis jeg skulle få drikke uten å søle. Så det ble bare noen få svelger totalt.

Ved 1500m hogg det til i høyre legg og kort tid etter i venstre. Nå var jeg i en lei knipe, med dårlige bein og dårlig rygg. Det verste var at jeg var svært lite andpusten og hadde masse å gå på mht kondisjon.

Planen var å løpe opp trinnene de siste 200 høydemeterene men det var ikke snakk om nå. Meget fortærende! I "lett gange" ankom jeg Skålatårnet på tiden 1:41:05.

Ankomst Skålatårnet (skjermdump fra NRK)
Ankomst Skålatårnet (skjermdump fra NRK)

Tiden var rundt minuttet bedre enn Generalprøven men nå startet vi 150m lenger bort. I følge GPS'en betød det ca. 50 sekunder i tillegg.

Litt bortenfor traff jeg Johan Solberg - som jeg traff for første gang i startområdet - og som er en av de råeste tindesamlerene her i kongeriket. Det var veldig hyggelig! Han kom inn rett etter meg.

Johan og meg på Skålatårnet
Johan og meg på Skålatårnet

Det kunne vært fristende å henge litt rundt der oppe, men nå hadde sola tittet frem og jeg fikk angst for at det ble for varmt for Karma i bilen. Så jeg løp non-stop ned hele fjellet. Merket ingenting til krampa. Kl. 13:15 var jeg tilbake ved bilen og kunne konstatere at Karma hadde det utmerket. Dog (!) litt lei...

Så bar det avgårde til Sogndal hvor Anne ventet med deilig middag. Etterpå tok jeg med meg Karma og dro opp på Stedjeåsen (624m). Merkelig nok merket jeg lite eller ingenting til turen før på dagen.

Konklusjonen er altså at jeg har mye å hente på å ikke få rygglås og krampe i bena. Hvis jeg skal være med i 2015 må jeg nok lære meg noen knep...

Men alt i alt er jeg selvsagt fornøyd. Det ble ny pers og jeg ble #12 i min klasse (50-54) av 103. Og Janne vant sin klasse med tiden 1.38.27. Fantastisk! Gratulerer, Janne! Hadde jeg bare kunne hengt på helt inn. Terje kom inn på 1:42:50, men han så jeg ikke. Gratulerer Terje - selv om jeg har en mistanke om at du ikke er helt happy ;)

User comments

 • -
  avatar

  Artig å lese

  Written by mortenh 19.08.2014 08:25

  rapporten med alle betraktningene før og underveis. Og gratulerer med flott innsats.

 • -
  avatar

  Råtasser

  Written by otto 18.08.2014 16:22

  Imponerende tider av dere + 50.. Må si det vat "close race" på deg og Johan..

  • -
   avatar

   Sv: Råtasser

   Written by arntfla 18.08.2014 21:34

   Ja med disse marginene er det "anyone's game". Jeg hadde flaksen på min side denne gang.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.