Semeltinden og Urdadalsryggen - artig klyving (24.06.2014)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Characteristic Hillwalk
Duration 12h 00min
Distance 29.0km
Vertical meters 1,940m
GPS
Ascents Semeltinden (2,236m) 24.06.2014
Semeltinden Sørtoppen (2,178m) 24.06.2014
Sørøst for Sørtoppen på Semeltinden (2,130m) 24.06.2014
Midtre Urdadalstinden (2,060m) 24.06.2014
Raudbergspinakkel nord for Midtre Urdadalstinden (2,020m) 24.06.2014
Urdadalstinden S1 (2,032m) 24.06.2014
Urdadalstinden S2 (2,005m) 24.06.2014
Store Urdadalstinden (2,116m) 24.06.2014
Nord for Store Urdadalstinden (2,115m) 24.06.2014
Vesle Urdadalstinden (2,010m) 24.06.2014
Videopanorama fra Semeltinden:
Videopanorama fra Midtre Urdadalstind:

Overnatta i bilen på Spiterstulen, og med strømtilkobling på bobil-parkeringa blir det riktig så hjemmekoselig. Ikke noe å si på prisen heller! (75 kr natta + 20 kr i strøm) Kom ikke i gang før nærmere 9-tida, og holdt derfor et jevnt tempo med lite pauser innover dalen. Det er lang anmarsj for Semeltinden, men været var topp - litt kjølig for årstida, men da holder insektene seg unna også.

Tok av opp i Urdadalen, og herfra var det stort sett snø - som forventet. Det var bare en uke siden jeg hadde gått skitur nær Fondsbu... 3,5 t til foten av fjellet, der jeg tok en god rast i sola på 1700 moh. Prøvde noe nytt; hadde med en mindre sekk oppi den store. Derfor satte jeg igjen den store her, merket av på gps-en, og la i vei full av ny energi og med mindre på ryggen! Snøen var knallhard, og jeg var spent på om jeg kunne bruke snøbakken som lettvinn retur etterpå. Derfor fulgte jeg ur der jeg kunne, og brukte en drøy time til topps. Deilig!

Semmelkødden
Dette var min siste 2k-topp over 2200 meter, og jeg feiret med å plukke med meg sørtoppen, og kikka etter den siste sørtoppen - var det den luftige pinakkelen, mon tro? Kom så vidt i hu en artikkel fra Atomsilda om denne toppen, Semmelkødden, tror jeg den ble kalt. Skjønte at man føler behov for tausikring her ved snødekke. Så vidt jeg husket sluttet Sondre K samlingen sin med Semeltinden, etter å ha vært på denne "kødden" først. Gledet meg allerede til klyvinga, som en unge på julaften. Rett ned til skaret virket litt utsatt, så jeg valgte det solide hyllesystemet i den solvarme sørflanken. Litt forsiktighet de siste to meterne, og så sto jeg på snøfonna nedi skaret. Var virkelig denne toppen 10 m høy? Jeg hadde mine tvil, der jeg kløv forsiktig opp den utsatte egga. En gulgrønn trekant kan med rette plasseres i forbindelse med denne toppen, ja.

Rundet så Semeltinden noe i vest, for å spare høydemeter, og var nå spent på returen ned snøbakkene. Ved å gå på helene, og ved støtte av stavene, gikk det helt greit, men noen glissade kom ikke på tale. Returen ned til sekken ble likevel behagelig - heldigvis. Nå var det gått 6 timer siden jeg startet turen, klokka var bare tre, og jeg forsto at hele Urdadalsryggen også var mulig å plukke med seg. Egentlig hadde jeg tenkt å spare Midttoppen til peakbooktreffet i høst, men nå ble fristelsen for stor!

Urdadalsryggen
En time etterpå var jeg oppe på ryggen - dette skulle bli moro! Dessverre begynte nå bankinga i hodet - migrene i tidlig stadium - så jeg tok en tablett, og håpet det skulle holde helt til jeg var ferdig med turen (og det gjorde det, heldigvis).

Oppe på Urdadalstind S2. Ser mot S1 og Midtre, som nesten smelter sammen på bildet. Det er nettopp mellom S1 og Midtre det tøffeste partiet venter.
Oppe på Urdadalstind S2. Ser mot S1 og Midtre, som nesten smelter sammen på bildet. Det er nettopp mellom S1 og Midtre det tøffeste partiet venter.

Det ble mye artig klyving bortover, og særlig var jeg spent på skaret gradert 2+, siden jeg ikke hadde svasko eller tau med meg. Problemet ble imidlertid omgått på store hyller like i vestsida, der nysnøen stort sett hadde smeltet nå. Nede i skaret så jeg at direktevarianten nok var solid toerklyving, ja.

Rett ned egga i skaret er det nok klatring a grad 2+, men omgåelsen til høyre her (vestsida) gjør det mye lettere, og en gul trekant holder som markering. Tau trenges ikke på tørt fjell om en er litt vant med klyving i høyden, mener jeg.
Rett ned egga i skaret er det nok klatring a grad 2+, men omgåelsen til høyre her (vestsida) gjør det mye lettere, og en gul trekant holder som markering. Tau trenges ikke på tørt fjell om en er litt vant med klyving i høyden, mener jeg.

Fortsatte opp over i østsida, hvor jeg greit kom opp på egga igjen, og var da på Midtre! Forsto øyeblikkelig at det kom til å ta en viss tid over til Store, og gikk kjapt til verks.

Tok meg likevel tid til å klyve opp på en artig rød pinakkel, og en litt mindre, samt en lavere høyde lenger ned merket med varde, før jeg fortsatte ned til laveste punkt på egga opp mot Store. Her kom et nytt småartig og noe luftig klyveparti, i alle fall om man følger egga helt. På veien opp mot Store begynte jeg å bli litt trett i beina, og tempoet sank radikalt, ikke minst fordi bankinga i hodet fortsatt ikke var forsvunnet, og jeg var redd for migrenen.

På Store Urdadalstind - ser tilbake mot Midtre.
På Store Urdadalstind - ser tilbake mot Midtre.

Store Urdadalstinden ble derfor ikke noe høydepunkt på turen min, og nordegga ned var heller ikke bare å skli på snøen, viste det seg. Det var kun i nedre del jeg fant noen fine snøflekker. Likevel var jeg godt fornøyd med dagens tur, mens jeg trasket den lange veien i skyggen tilbake til Spiterstulen. 12 t på tur.

På Store Urdadalstind. Fortsatt en del klving i ur før den lange veien nede i dalen tilbake til Spiterstulen.
På Store Urdadalstind. Fortsatt en del klving i ur før den lange veien nede i dalen tilbake til Spiterstulen.

User comments

  • -
    avatar

    Koordinater

    Written by knutsverre 06.07.2014 20:50

    Da prøver jeg å legge inn dine koordinater på PB for å se om sporet passer med toppen!

  • -
    avatar

    Semelkødden

    Written by knutsverre 05.07.2014 19:06

    Du får det til å høres så lett ut Ole-Petter. Andre som har beskrevet turen har gått i tau og sikret, riktignok når det ligger snø. Tror du det er OK å komme seg opp nå i sommer? Hadde du behov for sikring/klatreutstyr? En annen ting. GPS-sporet ditt (og Jørn sitt) stopper ca. 40m før kartnålen. Regner med at koordinatene for toppen er feile. Kommentarer?

    • -
      avatar

      Sv: Semelkødden

      Written by Olepetter 06.07.2014 14:03

      Hm, har lite å si utover det jeg skrev. Null behov for tau på tørt føre for min del, men gulgrønn trekant er det. På snø vil jeg tro at tau er nødvendig. Her er mitt gps-koordinat for kødden: 32 V 468629 6819639

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.