Stor natur, stort vær og stor vind (12.03.2014)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Characteristic Backcountry skiing
Duration 9h 30min
Distance 36.2km
Vertical meters 1,533m
GPS
Ascents Nupsegga (1,674m) 12.03.2014
Sandfloegga (1,721m) 12.03.2014

Endelig skulle siste kommunetoppen i Telemark til pers! Værvarselet var flott, men med varsel om en del vind i høyden...

Overnatta i bilen, og lå svært dypt nede i min vintersovepose, på en brøyta liten plass ved Ståvatnet. La i vei med langfeller allerede kl 7.15, da jeg var forberedt på langtur.

Campingliv ved Haukeliseter i ettermiddagssola, med Store Nup (1661m) i bakgrunnen. Den hadde også vært et flott mål neste dag...
Campingliv ved Haukeliseter i ettermiddagssola, med Store Nup (1661m) i bakgrunnen. Den hadde også vært et flott mål neste dag...

Tok en pause i et nesten vindstille heng oppe i sola etter en time. Spiste frokosten her og priste været. Det skulle jeg ikke ha gjort, for plutselig kom en kastevind så sterk at den rev med seg drikkeflaska mi 40-50 m nedover. Dobbelt æsj; både fordi vinden var illevarslende og fordi jeg måtte gå ned for å hente flaska igjen. Eller kunne jeg la den ligge? Jeg hadde 2x2 liter til i sekken. Mens jeg satt og vurderte for og imot kom en ny kastevind, som tok med seg den ene votten. Saken ble avgjort; jeg måtte ned å hente begge deler straks, og ta på meg vindjakka.

Fra nå av ble det stort sett mye vind, til tider plagsomt mye, men med skyfri himmel ble det likevel ikke så kaldt. Labbet stort sett greit opp til Nupsegga fra sør, og nådde toppen etter drøyt 3 timer, dvs kl 10.30. Feiret siste k-toppen i Telemark i ly av den digre varden, med en sjokolade jeg fant i sekken, kjøpt i Malaga for et par uker siden. En underlig kontrast. Skulle jeg nå droppe Sandfloegga pga vinden?

På Nupsegga mot Hardangerviddas tak; Sandfloegga. Ser slett ikke så langt ut.
På Nupsegga mot Hardangerviddas tak; Sandfloegga. Ser slett ikke så langt ut.

Sandfloegga
Jeg fant ut at jeg ikke akkurat så ofte er på disse kanter, og at jeg i det minste skulle prøve meg. Og når man tar av skifellene og det er knallhard skare og heller jevnt litt nedover, går det kjapt unna, så planen fortsatte omtrent av seg selv. På Store Nupsfonn sjekket jeg muligheten for en snarvei mot nord, men som fryktet ble det svært bratt der nede i skyggen, så jeg skygget banen og hold meg til planen.

Etter en isete nedkjøring til ca 1440 m var vinden mindre heftig, og dagens andre pause passet utmerket delvis i ly av en diger stein. På med kortfeller, og så ganske bratt opp og nord til Sandflotjørna. Her kunne jeg kaste jakka i solsteika, men bare fordi den høye ryggen på Sandfloegga effektivt vernet for vinden, mens jeg krysset vannet.

Tett oppunder Sandfloegga fra sør; vakkert plastret med snø og is for anledningen.
Tett oppunder Sandfloegga fra sør; vakkert plastret med snø og is for anledningen.

Styrte nå mot en ganske bratt - men pen - flanke opp mot ryggen, men så at jeg måtte tett innunder en diger skavl på toppen, og vurderte rasfaren som overhengende stor, og droppet planen. Valgte heller østegga til topps. Ved foten av denne egga blåste det svært heftig, og da jeg var helt ute på kanten av stupet mot NØ, fant jeg ut at jeg skulle være litt forsiktig. Ved å krysse meg fram og tilbake opp knallharde vindblåste skavler her - og med minst 10 meter til stupet i nordøst, kom jeg trygt opp østegga og kunne følge flata til topps.

Østegga til høyre på bildet opplevdes noe mer heftig i den sterke vinden, enn bildet skulle tilsi...og særlig med stupet mot nord tett innpå - rett dit vinden blåste.
Østegga til høyre på bildet opplevdes noe mer heftig i den sterke vinden, enn bildet skulle tilsi...og særlig med stupet mot nord tett innpå - rett dit vinden blåste.

Vet ikke helt hva som skjedde her; kanskje en utløsning for spenningen i vindkasta opp, eller at jeg nå fikk motvinden rett i fjeset? Jeg ble brått svært kraftesløs og slapp. Hadde jeg kanskje spist litt for lite i dag, og drukket litt for lite? Tok det uansett svært med ro opp til toppunktet, der jeg søkte dekning bak varden, og knipset mine bilder. Første gang jeg er såpass "nær" Hårteigen!

Fra Sandfloegga tilbake mot Nupsegga.
Fra Sandfloegga tilbake mot Nupsegga.

Lang retur
Jeg var neppe mer enn to-tre minutter på toppen, for klokka var alt ett, og returen var lang, selv om det skulle være en del nedoverbakker. Først forsiktig i vindkastene ned egga, og så av med kortfellene for en stund.

Returen ble ikke så lett som jeg hadde trodd. Noen steder var det bratte skrenter som jeg ikke kunne lese av kartet, og som jeg ikke turte sette utfor, andre steder hindret skavler meg i å "komme ned over kanten" og atter andre steder var skaren litt svak; jeg skled dårlig oppå, og det rykket ustanselig i skarpe iskanter som traff bindingene. I tillegg kjørte jeg en stund mot et galt veipunkt på gps-en. Men heldigvis hadde jeg stort sett vinden i ryggen!

En reinsflokk ble observert - og revespor - og jammen spor fra et eller annet større dyr også. Jerv? Ved Holmasjøen skjønte jeg at jeg måtte på med kortfellene igjen, om jeg ikke skulle gå helt ned til Haukeliseter og deretter 3,5 km vest langs veien til bilen, da.

Etter Mannevann fulgte 1,5 km jeg gjerne vil glemme; skaren var helt fryktelig; isete og svak, og fellene fikk nesten ikke feste. Vinden fikk jeg også mer i ansiktet, men det hjalp litt med en fortsatt varmende sol! Så kom det endelig; ganske lett nedkjøring til E134 og bilen.
9,5 t på tur - og en uforglemmelig dag på viddas tak!

User comments

  • -
    avatar

    For et vær

    Written by mortenh 13.03.2014 21:19

    Knalldag jo, med slikt et vær får'n tåle litt vind. Var tydeligvis mye mindre skyer i sør enn nord i Valdres i går.

    Det så i alle fall ut som en særs vellykket Telemarksturné. Kunne godt tenkt meg en lignende tur en gang.

    • -
      avatar

      Sv: For et vær

      Written by Olepetter 14.03.2014 08:51

      Jepp, da tenker vi likt: Tåler mye mer når sola skinner - og varmer!

      • +
        avatar

        Sv: Sv: For et vær

        Written by Øyvindbr 14.03.2014 12:24
        • +
          avatar

          Svar

          Written by Olepetter 14.03.2014 13:33
          • +
            avatar

            Sv: Svar

            Written by Øyvindbr 18.03.2014 22:09
  • -
    avatar

    Hold på hatten!!!

    Written by Roger 13.03.2014 20:02

    Så fikk jeg ikke slått deg på denne, men gratulerer. Det var en fin avslutning på Telemark, mitt hjemfylke. Herlige bilder fra den herligste delen av vidda. Jeg satser på resterende i løpet av året:)

    • -
      avatar

      Sv: Hold på hatten!!!

      Written by Olepetter 14.03.2014 08:49

      Takk, og lykke til!

      Ja, jeg var overrasket over hvor artige fjellformasjoner det egentlig var her. Man tenker jo gjerne på H-vidda som flat og "kjedelig". Og noen bratte heng kunne ikke leses av på kartet/gps-en og ga meg som sagt hodebry særlig på returen.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.