God samvittighet - og en fæl retur (30.08.2013)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Characteristic Hillwalk
Duration 11h 00min
Distance 30.2km
Vertical meters 2,129m
GPS
Ascents Snøholstinden (2,141m) 30.08.2013
Storegut Nordvesttoppen (1,952m) 30.08.2013
Storegut (1,968m) 30.08.2013
Storegut t.h var dagens mål nr 1.
Storegut t.h var dagens mål nr 1.

Bra værvarsel for første del av dagen, var nok til å motivere meg til å kjøre til Eidsbugarden for 5.te gang denne måneden (!) Parkerte noe før p-sona, sov i bilen, og syklet neste morgen kl 7 et par km. Slik sparte jeg p-avgifta og noen kjedelige meter på vei, og litt av gjørmestien opp langs Mjølkedøla. Det er jo særlig i starten her stien er veldig våt og fæl.

Storegut
Brukte en times tid opp til Store Mjølkedalsvannet, og tok frokost her i godværet og (så vidt) i sola. Knallblå himmel, så oddsene for å få klarvær på Storegut var svært gode. Skjente i for stor iver opp i østflanken på Storegut. Det beste hadde vært å gå helt opp til sørenden på Sør Mjølkedalstjørni (1470m) og ta seg opp NØ-flanken.

Kom meg ganske høyt opp i siden, før det ble noe trøblete; og i en ganske bratt snøfonn, som var hard nå om morgenen, måtte jeg ta meg svært god tid; sparke trinn og framfor alt holde balansen med stavene. Et evt fall ville ikke vært kritisk, men store kvestelser kunne det blitt. Æsj, at jeg skulle rote meg oppi her! Opp noen bratte sva, før det løste seg greit opp til toppen. Var oppe kl 9 presis, og 3 timer opp var litt mer enn forventet. Hva skulle jeg gjøre nå?

Fra toppen av Storegut; mot Mjølkedalspiggen og Sagi bakenfor. Jammen snek Hurrungane seg med på bildet også.
Fra toppen av Storegut; mot Mjølkedalspiggen og Sagi bakenfor. Jammen snek Hurrungane seg med på bildet også.

Det var tilskyende vær. Jeg hadde hatt en liten drøm om Mjølkedalspiggen og Sagi, men forkastet nå dette. Da vil jeg ha friskere bein (og ikke vært oppom Storegut i forkant), og dessuten hadde jeg litt dårlig samvittighet for Snøholstinden, som jeg hadde besøkt for mange år siden, men neppe vært helt oppe på toppen, grunnet snø og dårlig sikt. Saken var klar: Samvittigheten måtte lettes, og Snøholstinden få et skikkelig besøk - det var ikke så farlig om skyene kom, tenkte jeg...

Først gikk jeg over NV-toppen, og fulgte så en lang rest av snø ytterst langs NØ-flanken; behagelig og greit. Så litt plunder med å komme ned de første 3-5 m på snøskavlen og over i ura, for skavlen var hard og bratt. Videre i ur og på snøfelt som var passelig harde og bratte, helt ned til Søre Mjølkedalstjørni. Her tok jeg meg en ny spisepause. Skyene la seg rundt toppene nå.

Storegut fra nordøst.
Storegut fra nordøst.

Møtte to karer ved stien til Olavsbu, og slo av en prat, før jeg fortsatte langs t-stien - helt til Snøholsvannet (1487m), som jeg rundet i nordkant. Jeg ville gjenoppleve turen fra forrige gang, og ha med meg hele nordegga.

Snøholstind sett fra Storegut. Mål nr 2 i dag; å bøte på en dårlig samvittighet...
Snøholstind sett fra Storegut. Mål nr 2 i dag; å bøte på en dårlig samvittighet...

Nordegga på Snøholstind
Kom greit opp på egga noe under en bratt hammer.

Den første bratte hammeren på nordegga omgås ganske greit til høyre (vardet).
Den første bratte hammeren på nordegga omgås ganske greit til høyre (vardet).

Denne kjente jeg i grunn ikke igjen. Det var vardet på høyre side her (sørvest) og greit å omgå i begynnelsen. Så kom et lite sva i SV-flanken (fortsatt i omgåelsen av hammeren) som jeg definitivt husket godt. Den gang det lå 20 cm snø her, var det med nød og neppe jeg hadde kommet meg opp. Nå gikk det veldig greit, og bare artig klyving opp på egga igjen. Noe luftig videre nå, og et eller annet sted i tåka på forrige tur snudde jeg her, vel vitende om at det neppe var toppen jeg hadde nådd. Tåka lå tjukk denne gangen også, men føret var optimalt. Derfor var det bare moro og kos!

Kom til en ny liten hammer, som dannet starten på en større topp og brattere egg. Også denne kunne nok omgås til høyre, siden jeg så varding der. Jeg kløv rett opp, og i den grad noen gule trekanter skal deles ut på nordegga, så må det være her. 32 V 462769 6812710 på ca 1985m.

Hammer nr 2 kan fortjene et gult punkt - men kan omgås...
Hammer nr 2 kan fortjene et gult punkt - men kan omgås...

Resten av turen gikk nå i tåka. Det var flere artige klyvepunkt og noe smal egg her og der, og overraskende langt opp/bort til toppen. Vanskeligheter etter "mitt gule punkt" kunne omgås på VENSTRE side - altså NØ-sida. Strengt tatt bør "en gul trekant" like så mye gjelde hele egga totalt sett, mener jeg. Noe eksakt vanskelig punkt uten mulighet for omgåelse fant ikke jeg, i alle fall. Verre var det at en gammel kjenning kom for fullt nå; migrenen! Æsj og atter æsj.

Ser tilbake på første toppunkt og en nydelig smal egg. Skulle gjerne hatt mer sikt her.
Ser tilbake på første toppunkt og en nydelig smal egg. Skulle gjerne hatt mer sikt her.

20-30 m før den store toppvarden, passerte jeg en annen varde, som virket like høy. Gps-sporet mitt viser lik høyde også... I tjukk tåke var det ikke mye å fotografere for, men jeg gledet meg over at min dårlige samvittighet nå kunne slettes. Dermed står jeg igjen med bare to norske topper, der jeg nok må ha meg en ny tur opp: Leirungskampen (snudde kort før toppvarden siden stegjerna klabbet så) og Styggedalstinden, (der jeg ikke tok meg tid til å besøke vesttoppen, som er høyeste punkt, kun østtoppen.)

Elendig retur-rute
Fortsatte greit en halv km sørover fra toppen, da det brått ble bråstopp i tåkeheimen. Her ble det svært bratt, og hvor i alle dager skulle jeg egentlig gå ned? Hadde en mistanke om at jeg burde fortsatt lenger sørover, men søkte i stedet mot vest - der det var litt sikt. Såpass langt så jeg at jeg forsto det burde vært mulig å gå ned der, og skred til verket: Løst og bratt; selv store steiner rørte på seg. Likte ikke dette, og migrenen "mørkela" det hele - måtte ta en tablett omgående.

Tok meg forsiktig og svært sakte 50-70 hm ned i sida, da det bratnet til. Kun ett sted, en renne, så det ut til å være greit videre, men da jeg kom dit ned, så jeg en svær blokk som lå over atkomsten ned i renna, og dannet et overheng. No way! Jeg sto på en 3-4 m skrent, og videre nedenfor virket det greit. Ikke ville jeg gå opp igjen heller.

En mosegrodd liten hylle et stykke ned i et dieder, som lå like ved, ble nøkkelen til løsningen her. Etter å ha trippel-sjekket små og større tak, kunne jeg slippe meg kontrollert ned til hylla og sjekke at mosen holdt, før jeg belastet den med full vekt. Det var loddrett her, og jeg slet med å holde balansen pga manglende tak for armene, men en ørliten list ga noe støtte for den ene hånda. Så fikk jeg prøvet meg med en fot lenger nede på en nabb ut til venstresiden - ikke nok til å stå på, men balansen ble styrket, og nye tak "åpenbarte" seg for armene. Jeg kunne nå stå med kroppen ut fra fjellet, og få oversikt over den siste halvannen meteren, og fant raskt greie løsninger, og kløv relativt uanstrengt ned. Teknisk sett tipper jeg punktet lå mellom tre og fire, men et fall ville blitt stoppet i ura med en gang, så det var slett ikke et livsfarlig stunt, vel å merke hvis en sørget for å falle med beina først. Det jeg fryktet mest var evt steinsprang ovenfra.

Bratt og løs retur, og potensielt farlig. Kan fort gå seg fast her. Mitt løsningsdieder i bakkant omtrent i senter...
Bratt og løs retur, og potensielt farlig. Kan fort gå seg fast her. Mitt løsningsdieder i bakkant omtrent i senter...

Så fulgte en lang og løs ur, som gradvis ble avløst av våte sva med gressganger mellom. I sikksakk gikk det derfor greit ned til vannet, og migrenen lettet også litt, heldigvis. Tok en spisepause mellom de to vannene, før jeg fortsatte i steinødet bort til t-stien og hele den lange veien tilbake, som nå fortonte seg ganske så kjedelig. Gikk ganske sakte også, da bankingen i hodet lå på lur hele tiden. Etter litt salt (potetsticks i bilen) forsvant hodepinen totalt og ganske fort; kan det ha vært saltmangel, tro? Kan jeg ha drukket for mye vann underveis?

11 timer på tur
Avsluttet en måned med over 70 t på tur eller med trening. Så mye har jeg aldri registrert tidligere.

Min retur ned fra Snøholstind anbefales IKKE.

User comments

  • -
    avatar

    Salt...vann

    Written by Atomsilda 31.08.2013 20:36

    Hei Ole Petter!! Har du forsøkt med sportsdrikke kontra vann?? Jeg føler jeg får mer "kraft" ved bruk av det....og kanskje det kan hjelpe på din hodepine....

    • -
      avatar

      Sv: Salt...vann

      Written by Olepetter 01.09.2013 09:40

      Ja, jeg bruker fast en del isotonisk drikke. Det er det som er så rart...??? Drikker 0,5 l i timen ganske nøyaktig.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Salt...vann

        Written by Atomsilda 01.09.2013 20:23
  • -
    avatar

    Ja,

    Written by Olepetter 31.08.2013 16:26

    mon tro hvem som har prediket så hyppig om samvittighet. "Jeg må vurdere mulig utestengelse fra nettsiden..." :)

    Fin start på dagen, ja. Og en viktig Valdres-pf100 topp på plass før vinteren. Egentlig godt jeg var alene ned flanken fra Snøholstinden, for ikke så mange ville frivillig ha fulgt meg ned den ruta, tror jeg. Har en SPOT-nødpeilesender, da, om noe skulle skje...

  • -
    avatar

    Lange turer

    Written by mortenh 31.08.2013 16:10

    Lange turer du bedriver om dagen Ole-Petter! Du må jo nærme deg livsformen..

    Men den returen så alt annet enn trivelig ut, og slike sprell driver du med alene? Godt det gikk godt. Du var ikke så veldig langt fra normalveien, men litt for ivrig etter å komme deg ned sikkert. Nå er heller ikke den noen piece of cake å finne i tett tåke tipper jeg.

    Men begynnelsen på dagen så i alle fall nydelig ut.

    PS! Det var da voldsomt mye skriverier om samvittighet da :)

    • -
      avatar

      Sv: Lange turer

      Written by Olepetter 31.08.2013 16:27

      Hm, jeg svarte visst på feil sted... Det blei en egen kommentar, gitt.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Lange turer

        Written by Øyvindbr 31.08.2013 22:48
        • +
          avatar

          Sv: Sv: Sv: Lange turer

          Written by Olepetter 01.09.2013 09:38
Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.