Trollstein-Rundhøe 2170m og Trollstein-pinakkelen 2141m (09.04.2013)

Written by TJyssum (Tore Jyssum) GSM

Map
Ascents Jans Pinakkel (2,141m) 09.04.2013
Trollstein-Rundhøe (2,170m) 09.04.2013

Gunnar Konradsen hadde noe ugjort her nord for Glittertind, og undertegnede lurte på hvordan oppgangen fra Visdalen sør av Smiugjela ville være. Det var et dårligere valg enn nord av elvegjelet, og denne dagen vanvittig med løs sukkersnø og -20gr.C. Over tregrensen var imidlertid alt flott og vi gikk via Svartholsglupen opp på Svartholshø, også kalt Svartholstinden og videre opp på Trollstein-Rundhø.

Ja så var det denne pinakkelen da. Kunne den skibestiges?

Det som var dagens diskusjonsemne var altså om snøen hadde fylt ut spalten slik at toppskavlen over stupet gikk helt ut på pinakkelen. Desverre nei! Det var fortsatt tre meter over, mens skavlen raget 1m utover.
Etter god forankring i den liggende blokka 30 inne på platået var det enkelt å slenge tauet rundt toppblokka som ligger på pinakkelen, og stramme opp til passe slakt tau.

Har du drømt om å hoppe fra en toppskavl?

Her var muligheten tilstede. Det gikk imidlertid rimelig kontrollert for seg. Ord er videre unødvendig i lys av den utmerkede demoen fra gjengen som var utpå sist høst.

Hva med høyde: Jo toppen av pinakkelen er lasermålt til 29m lavere enn basis av varden på Trollstein-Rundhø.
Trollstein-pinnakkelen har høyde 2141m
Hva med primærfaktor: Jo steinene i skaret ved foten av snøen ligger 9m lavere enn toppen. Snøen som dekket skaret lå denne dagen 7m lavere enn toppen. Sommermåling med tau og tommestokk vil gi nøyaktig svar, men høyere blir ikke pinakkelen, og den sprenges snart ned av vannsig og frost. Dette er og blir en pinakkel for taunerder. Ære være den som rapellerer ned og klatrer utsida!

User comments

  • -
    avatar

    Gratulerer med Jans pinnakkel!

    Written by knutsverre 01.05.2013 19:17

    Artig med "vinterbestigning" av pinnakkelen, og ikke minst med nye målinger av skikkelig Tore Jyssum kvalitet! Flotte bilder og artig tekst!! Hvis noe sparker vekk 1 m med stein i bunnen av skaret har vi en ny PF 10 2000m på listen!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.