Sætre holmer (05.09.2024)

Geschrieben von Osten (Olav Østerås) GSM

Tourcharakter Kayaking
Tourlänge 9h 04min
Entfernung 31,7km
Höhenmeter 190m
GPS
Besteigungen Furuholmen, Sætre (16m) 05.09.2024 09:59
Storskjær (7m) 05.09.2024 11:38
Småskjær (2m) 05.09.2024 12:14
Flyndregrunnen (1m) 05.09.2024 13:08
Rognholmen (6m) 05.09.2024 13:14
Skjær nord-øst for Rognholmen (3m) 05.09.2024 13:25
Skjær nord-vest for Furuholmen (3m) 05.09.2024 13:56
Skjær sør for Hjelp (3m) 05.09.2024 14:39
Skjær sør-vest for Hjelp (2m) 05.09.2024 14:39
Torvøya (24m) 05.09.2024 14:53
Hjelp (6m) 05.09.2024 15:12
Hjelpskjæret (2m) 05.09.2024 15:32
Raudholmen nord (15m) 05.09.2024 15:45
Raudholmane (29m) 05.09.2024 16:03
Raudholmen sør (15m) 05.09.2024 16:18

Torsdag 5 september ble en skyfri, varm og vindstille dag. Det borga for en lang kajakktur og målet var å kapre flest mulig av holmer og skjær på andre siden av Håøya, mot Sætre. Padla sørover langs kysten, og kryssa skipsleia over til Kaholmen nord for Oscarsborg. Deretter gikk turen til Storskjær. Storskjær ligger lengst mot sør i samlerobjektene for øyer, holmer og skjær i Indre Oslofjord. Det var mye strøm i fjorden, så det ble padling medstrøms, men kajakken måtte styres pga. strømmen. Storskjær ble landet på vestsiden, men det finnes også en bedre landingsplass på østsiden. Det er faktisk to relativt store trær på Storskjær. En måtte klive opp til toppen.

Storskjær mot Drøbak
Storskjær mot Drøbak
Storskjær nordover
Storskjær nordover

Etter Storskjær gikk turen over til Småskjær som ligger rett utenfor Drøbak, sør for Oscarsborg. Her måtte det padles over grunna som er laget for å hindre båttrafikken å gå på vestsiden av Oscarsborg. Her var det sterk strøm så når en rundet neset på Småskjær måtte det faktisk jobbes litt for å komme riktig inn. Småskjær er et idyllisk lite skjær som er todelt. Ved fjære sjø henger disse to sammen.

Småskjær i retning Storskjær
Småskjær i retning Storskjær
Småskjær mot Oscarsborg
Småskjær mot Oscarsborg
Småskjær nordre og søndre skjær henger sammen ved fjære sjø
Småskjær nordre og søndre skjær henger sammen ved fjære sjø

Fra Småskjær krysset vi over til Hurumlandet og oppover langs Kinnartangen og forbi Flyndregrunnen i retning Rognholmen. Rognholmen var fin å legge til, og det var stier og toalett der.

Rognholmen i retning Kinnartangen og Flyndregrunnen
Rognholmen i retning Kinnartangen og Flyndregrunnen
Toppen av Rognholmen
Toppen av Rognholmen

Fra Rognholmen var jeg innom et skjær nor-øst for Rognholmen.

Skjær nord-øst for Rognholmen
Skjær nord-øst for Rognholmen

Fra dette skjæret bar det nord-vest over mot Furuholmen. Fint å legge til her også, men bunnen her ute er nokså leirete. Og vannet ble etter hvert mer brunaktig. Sti førte opp til toppen. Her var det benk og toalett.

Toppen av Furuholmen
Toppen av Furuholmen
Furuholmen mot Håøya
Furuholmen mot Håøya

Herfra var jeg innom nordspissen av Furuholmen, der dette skjæret nok er landfast med Furuholmen ved fjære sjø. Lett å legge til også her.

Skjær nord-vest for Rognholmen  som er landfast ved fjære sjø
Skjær nord-vest for Rognholmen som er landfast ved fjære sjø

Fra Furuholmen bar det et godt stykke langs Sætre og fabrikkene her til Torvøya. Måtte litt rundt Torvøya på vestsiden for å finne en kort vei opp til toppen. Har var det langgrunt og passerte et skjær sør for Hjelp. Dette ble besteget før jeg krysset over til Torvøya igjen.

Toppen av skjær sør for Hjelp
Toppen av skjær sør for Hjelp
Lett å legge til i en bergsprekk på skjæret
Lett å legge til i en bergsprekk på skjæret

På vei over til Torvøya ble det ganske grunt og gjørmete, men jammen stakk det opp en sel der,- to ganger. Nysgjerrig. Landet inne i en vik for å få kortest avstand til toppen. Men, skulle nok lagt til ved en odde like ved. Kravlet meg opp skråningen og traff plutselig på en benk i skogen.

Benk i skogen på Torvøya
Benk i skogen på Torvøya

Fra denne benken gikk det sti nesten opp til toppen. Toppen er skogbevokst og litt kronglete, men det var bare noen 10-talls meter fra stien.

Toppen av Torvøya
Toppen av Torvøya

På vei ned fulgte jeg stien og den gikk rett ut til den odden jeg skulle ha landet kajakken på.
Herfra rett ut i gjørmehavet igjen og over til Hjelp. Denne øya var fin. Lett å lande på og en trivelig øy med toalett og stier. Litt leirete her også for landing av kajakk, men det gikk fint.

Toppen av Hjelp
Toppen av Hjelp

Hjelp - pussig navn på en holme - var så fin at jeg bestemte meg for å padle rundt og komme ned til skjæret sør-vest for Hjelp. Her var det også lett å landet.

Skjær sør-vest for Hjelp, mot Hjelp
Skjær sør-vest for Hjelp, mot Hjelp

Fra dette skjæret rett over til Hjelpeskjæret. Kort avstand til dette relativt lange skjæret.

Hjelpeskjæret i retning Hjelp
Hjelpeskjæret i retning Hjelp

Herfra gikk turen videre til Raudholmene, dagens siste økt. Den nordre Raudholmen var litt kronglete å legge til på, men fant en bergsprekk som kunne utnyttes. Akkurat passe stor til å lande kajakken inn i. Derfra ble det litt småklyving opp til toppen.

Toppen av nordre Raudholmen
Toppen av nordre Raudholmen

Etter denne bar det nedover til midtre Raudholmen. Her var det fin landingsplass for kajakken på nord-vestre siden av øya. Herfra gikk det en slags sti opp til et felt der det så ut som de hadde prøvd å hugge stein. En slags hytte var det også her. Raudholmene er masse rød stein. Ligner litt på området rundt Grebbestad i Sverige.

Midtre Raudholmen med stake på toppen
Midtre Raudholmen med stake på toppen
Staken på toppen av Raudholmen
Staken på toppen av Raudholmen

Herfra bar det ned til den søndre Raudholmen. Når jeg så den reise seg opp fra vannet begynte jeg å ane uråd. Det bratte røde berget gikk rett ut i fjorden og det så ikke ut til å være lett å legge til med kajakk. Flere steder lå det tau ut, antalig for at folk kunne komme i land. Til slutt fant jeg en liten kant som det så ut som en kunne lande kajakken på. Det var eneste sjanse. Prøve å lande her og holde fast i berget ved siden av, men kajakken hadde en tendens til å skli fra meg å ut i vannet. Til slutt greide jeg å åle meg ut samtidig om jeg hold fast i berget og hadde en grep på kajakken så den ikke sklei bort fra meg. Deretter måtte den lempes opp på berget får å være sikker på at den ikke forsvant. Deretter ble det skikkelig klyving opp til toppen. Først til et oppmurt plattå med utsikt mot Bergøya og Oscarsborg. Mon tro om dette er noe etterlatenskap fra krigen. Deretter litt opp og ned til toppen.

Utsiktsplattform på nordre Raudholmen, mot Bergholmen
Utsiktsplattform på nordre Raudholmen, mot Bergholmen
Toppen av søndre Raudholmen
Toppen av søndre Raudholmen

Etter dette var det bare å komme seg ned. Tok en god lunsjpause for å få krefter og ro til å entre kajakken igjen. Det gikk over all forventning, og lettet var jeg når rompa var trygt ned i kajakkhullet og begge beina oppi og i fri flyt på fjorden igjen. Denne toppen var faktisk en utfordring.
Deretter var det å padle hjemover. Besluttet å ta veien om Oscarsborg for en is og en flaske farris. Det bel en super dag på fjorden. Varmt og vindstille. Det er sjelden at en ikke får solgangsbris i slik vær.

Startzeitpunkt 05.09.2024 09:59
(UTC+01:00 SZ)
Endzeitpunkt 05.09.2024 19:02
(UTC+01:00 SZ)
Gesamtzeit 9h 02min
Zeit in Bewegung 6h 17min
Pausenzeit 2h 45min
Gesamtschnitt 3,5km/h
Bewegungsschnitt 5,0km/h
Entfernung 31,7km
Höhenmeter 189m

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext:
Du musst angemeldet sein, um Kommentare schreiben zu können.