Måhornet & Måstadheia - Værøy (09.06.2024)  5

Skrevet av otto (Otto Lund) GSM

Startsted Nordlandshagen (5moh)
Turtype Fottur
Turlengde 6t 10min
Distanse 18,0km
Høydemeter 1042m
GPS
Bestigninger Måhornet (441moh) 09.06.2024
Måstadheia (412moh) 09.06.2024

Nordland
9.6.2024


Dagen før sto vi på Håen og kikket mot Måstadfjella. Klart vi måtte dit i godværet.! Hotellet sørget for bil slik at vi kom oss til Nordlandshagen. Stien gikk langs fjæra i kupert terreng. Fra Eidet var Måstadstien en opplevelse i seg selv. Stupbratt ned mot havet og ekstremt rasutsatt over oss. Fra bebyggelsen var det 34 svinger opp den gamle steinsatte stien som i dag er gresskledd. Artig å lese historien om menneskene på Måstad. Lundefuglfolket, ørnejegerne og høysankere trengte god sti opp fjellsiden. Vi fikk en nydelig tur mellom toppene. Spesielt flott forbi Reka til det flate platået på Måstadheia. I det fjerne fikk vi øye på Røst. // En spenstig retur kan gåes via Håen og Hornet. Den varianten er litt luftig øverst ved Håen, og rasutsatt ned stien til Nordlandshagen. Vi returnerte langs fjæra som de fleste velger..



BOSETTING 
Måstad er gjennom sin historie og beliggenhet en av de mest unike grender i Norge. Her ble det drevet fiske, jordbruk og fuglefangst kanskje så langt tilbake som i vikingetiden. Hule-maleriene fra Rund-Sanden er omtrent 3000 år gamle. Måstad hadde på det meste 150 fastboende, men mangelen på vei, strøm, havn og kai gjorde at stedets eneste butikk ble lagt ned i 1940. Skolen fikk samme skjebne få år senere. I 1974 forlot de siste innbyggerne stedet.

FUGLE-FANGSTEN OG LUNDEHUNDEN 
Store mengder salt og tørrfisk ble hvert år skipet til Bergen og var hoved-inntekten til Måstad. I tillegg hadde de både sau, kyr og høns og var på den måten sjølberget. Det spesielle med Måstad var først og fremst fuglefangsten som var viktig både for sjølberging og ga en kjærkommen ekstrainntekt. Fuglekjøttet (lundefugl og alke) ble enten tilberedt ferskt eller saltet i tønner, mens fjær og dun ble solgt. Fra Måstad stammer lundehunden som ble brukt til fangst av lundefuglen. Hunden er liten, svært smidig og har en ekstra tå for å kunne krype inn i hulene til lundefuglen. I løpet av en natt kunne den fange over 100 lundefugl. I likhet med resten av Værøy – drev man også i Måstad fangst av ørn. Ørnefangerne satt i steinbygde små ørnehus i fjellsiden. Når ørnen tok det utlagte agnet – grep ørnefangerne tak i beina og dro ørna inn i ørnehuset.

BELIGGENHET, GEOGRAFI OG TILGJENGELIGHET 
Båtene måtte dras opp i fjæra ved uvær og høy sjø. Havet om-kring er værhardt med mange lumske skjær og grunner. På Måstads ytterside ligger fuglefjellet Lundura hvor opp til 2 mill. lundefugl samt store kolonier krykkje, alke, lomvi, skarv og andre sjøfugler hekket.


Kommentarer

Tittel:
Tilgjengelige tegn: 1000
Kommentartekst:
Du må være innlogget for å skrive kommentarer.