Gjennom Helvete for denne toppen (24.09.2023)

Skrevet av Toppvandrern (Lars Eirik Forsmo)

Kart
Bestigninger Årkjølen (641moh) 24.09.2023

Et stort tips til alle dere som vurderer å vandre mot Årkjølen fra vest eller sør: IKKE parker eller gå fra Malungen. Den første etappen herfra, forbi Vakkermyra og Femtjennsmyra, var den absolutt tyngste og mest håpløse av hele ruta frem til Årkjølen selv.

Med stor pågangsmot, vilje og konsentrasjon, kommer du deg gjennom denne delen. Men så stopper det. Stien opp til Helvete (den neste grusvegen man ankommer etter litt over en time) er for det første nesten gjengrodd ved enkelte partier [september 2023], og skiltingen/markeringen er elendig (før du vet ord av det har du vaklet deg ut av ruta, må gå tilbake og speide etter neste markør, som fint kan ligge i myra på bakken). For det andre er 75% av stien ren myr (ser mer eller mindre ut som et gjengrodd elgtråkk der et spor av gjørme, gress og rennende vann er det som utgjør hele stien), "stien" forsvinner på de åpne slettene (som det er ganske mange av, så lykke til med å finne myrsporet du skal følge på andre siden) og flere elver må krysses (uten noen form for overgang, steiner eller veltede trær). Det er med andre ord ingen poeng i å ha på seg vanntette sko; disse blir gjennomvåte med en gang fordi du bruker all energi på å finne ut hvor du faktisk skal gå.

sukk*

Jeg fikk heldigvis været på min side, da høsten var på sitt beste. Ankom etter 2 1/2 time tårnet på Årkjølen. Tusler man videre derfra en halvtime får man også med seg Stanges høyeste punkt (Søndre Fjellsjøhøgda), en stolpe midt i skogen med et flagg og en postkasse.

Helt grei kommunetopp, ville nok fått bedre opplevelse av å gå fra en annen retning. Skal ikke tilbake med det første.

Kommentarer

Tittel:
Tilgjengelige tegn: 1000
Kommentartekst:
Du må være innlogget for å skrive kommentarer.