Travers av Skotstindan på to forsøk (21.07.2023)

Written by LailaPH (Laila P Høivik)

Map
Ascents Skotstindan (746m) 21.07.2023
Skotstindan S1 (699m) 21.07.2023
Sørskottinden (608m) 21.07.2023

Det var vanskelig å finne noe særlig informasjon om denne turen på forhånd, men det er åpenbart at endel folk har vært der, fra enten den ene eller den andre kanten. Det ser også ut til å være varierende navn som brukes på formasjonene i denne fjellrekka. Når man står i Nordskotdalen og ser hesteskoen med klokka har man - så langt vi veit - en liten fortopp på 532 lengst nord over Oksholmen (hvor det går bratt ned til sjøen) så Skotstind (746), så S1 (699) som lokalt kalles "Apa", så en navnløs topp på 566, så Nordskottraversen som lokalt også kalles Lundeggen, så Sørskottind (608).

Første forsøk hadde vi med litt sikringsutstyr, men ingen egne slynger å legge igjen som rapellanker. Gikk inn i Nordskotdalen og fulgte den nordligste stien mot venstre forbi "Sigridbu". Stien gikk over til å bli et lite tråkk i bratt lyng, opp til et lite hakk/lavt punkt på ryggen mellom fortopp 532 og Skotstind. Det var en del punktvis bratt klyving opp mot toppen av Skotstind, og én rapell ned i tydelig hakk før toppen, på etablert slynge med biner. Sikret ca tre taulengder.

Sørryggen ned fra Skotstind mot skaret mellom Skotstind og S1/Apa syns vi var hakket for eksponert til å gå usikret, med store, bratte, liggende diedere i kompakt granitt. Noen rapellslynger her og der, men de fleste uten biner. Siden vi ikke hadde med egne slynger til rapell nedklatret vi i stedet, 5-6 taulengder. Hadde litt lite sikringsmidler og det tok lang tid. I skaret ga vi oss derfor, og bushet ned igjen til Nordskotdalen, gjennom bratt lyng og skog ned til Mellomvatn og sti ut. Dette er en helt kurant "nødutgang" om man trenger.

To dager seinere kom vi tilbake med litt mer sikringsutstyr og slynger i sekken. Tok stien opp igjen til Mellomvatn og bushet opp til skaret der vi slapp. Opp til S1/Apa sikret vi ca tre taulengder, mest i første halvdel. Ikke noe er vanskelig klatring, grad 2-4, men det er mer eksponert enn på Skotstind og partier går helt ut mot den loddrette østveggen. Siste halvdel til toppen er enklere og mindre eksponert.

Fra toppen av S1/Apa er det lett å gå helt ned til 566-toppen, her er det en kort rapell ned til hakket der stien fra Nordskottraversen går ned en renne mot Lund. Videre ut langs Nordskottraversen, som er mest gåing, men med nydelig utsikt. Klatring 6-7 m ca grad 5 opp rapellhammeren under Sørskottind, bratt men godt sikret og gode tak. Traversen fullføres med bratt og god sti ned fra Sørskottind til Sørskot.

Artig å endelig få gå hele runden, selv om vi trengte to forsøk på å få det til. Tror kanskje det hadde vært en finere tur i motsatt retning - å klyveklatre opp på sørryggen til Skotstind ser artigere ut enn å leite etter rapeller nedover.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.