Heidalsmuen (16.02.2013)  5

Written by 500fjell (Sondre Kvambekk) GSM

Start point Sundtjønnvegen (927m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 5h 46min
Distance 13.9km
Vertical meters 945m
GPS
Ascents Mukampen (1,745m) 16.02.2013
Sundtjønnhaugen (1,083m) 16.02.2013

Vinterferien er i gang (for de som har vinterferie...) og nå var det jammen på tide å komme seg opp på norske høyfjell etter Sør-Amerika. Grytidlig på lørdag kjørte vi på sedvanlig vis nordover Gudbrandsdalen, inn Heidalen og inn i Murudalen. dskjauff (Daniel A. Skjauff) var med meg og Mayhassen (Øyvind Mathiassen) på tur, han er en ivrig unggutt på 16 år som har latt seg inspirere av rapporter jeg har skrevet, så hvorfor ikke ta en tur sammen? Dette ble hans første tur på fjellski, men hvilken debut! Kom i kontakt med en lokal bonde som sa at vi kunne kjøre opp veien mot Sundtjønnhaugen og parkere i en lomme lenger oppe. Denne veien er vanligvis stengt med bom, men siden han sa det så tok vi sjansen på å kjøre forbi. Parkerte ved et skilt og snørte på oss skiene, jeg og Øyvind med randoski og Daniel med bestefars fjellski.

På vei over Stålmyrin mot Heidalsmuen.
På vei over Stålmyrin mot Heidalsmuen.
Pause i sola denne fine dagen.
Pause i sola denne fine dagen.

Været var strålende med sol fra en lettskyet himmel og lite vind. Gjennom skogen var det meterdypt pudder og retningen vi skulle gå i var ikke til å ta feil av så høyt som Heidalsmuen ruver opp av landskapet. En skikkelig koloss! Etter hvert kom vi inn på en skitrasé som vi fulgte sørover et stykke før vi skar til venstre og opp på snaufjellet. Her var det merkbart mer avblåst med vind som har kommet fra nord. Flere steder var det så hardt at det ble vanskelig for fjellskiene til Daniel. Vi registrerte et par som forsøkte en mer direkte variant mot toppen, men disse hadde visst snudd før de kom opp. Vi skrådde opp på nordryggen og sørover til toppvarden. Overraskende flott panorama her oppe! Vi ble sittende en god stund og nyte utsikten, og Daniel måtte selvsagt klatre opp på den digre varden.

På toppen av Heidalsmuen med Rondane i kulissene.
På toppen av Heidalsmuen med Rondane i kulissene.

Møtte et par andre lokale følger med folk som hadde kommet fra nord. Pratet med disse en stund før vi strammet randoskoa, skrudde på skredsøkerne og satte utfor vestflanken på Heidalsmuen. Fant en konkav renneformasjon som bød på litt pudder. Ingen drønn i snøen på snaufjellet. Nede i skogen fikk vi nydelig pudderføre før det ble litt tettere skog og slakere terreng. Daniel hadde skrådd mer mot høyre og fulgte sporene tilbake til bilen mens jeg og Øyvind brøytet en ny løype og kom litt senere fram.

Øyvind setter utfor vestflanken på Heidalsmuen.
Øyvind setter utfor vestflanken på Heidalsmuen.

Ble en bonustur oppom Sundtjønnhaugen etterpå. Kjørte så nærme vi kunne og gikk en 350 meter opp til toppunktet som hadde god utsikt østover. På kvelden kjørte vi til Ridderspranget og teltet på parkeringsplassen. I tillegg kappet vi en del gamle kvister og fikk oss et deilig bål mens vi lagde oss middag. Temmelig kald natt...

Takk for en flott tur til Heidalsmuen!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.