Alternativ tur til Langelandskollen (21.05.2023)  4

Written by egeir (Geir Høistad)

Start point Gromstul, Valebøveien
Endpoint Samme
Characteristic Expedition
Duration 2h 00min
Distance 17.0km
Vertical meters 400m
Map
Ascents Langelandskollen (436m) 21.05.2023

Syklet skogsbilveien fra Gromstul og inn Skådalen, og tok to ganger mot venstre der den deler seg etter at nedstigningen mot Norsjø starter.
Planen var å finne sti mot kollen som er merket på kartet fra denne skogsbilveien, på høyde 360 moh. Kunne nemlig ikke huske å ha sett noen sti ta av fra blåmerket sti der oppe, og lurte derfor på om det fantes noen i det hele tatt.
Mistanken om det ble styrket da jeg kom opp på 360 moh, så jeg gamblet heller på et lite, puslete far oppover fra en glenne i skogen der det begynner såvidt å flate ut (367 moh).
Dette ble mer og mer usynlig, og halvveis ble det tilsynelatende borte. Men terrenget er lett, og det gikk greit å navigere videre i riktig retning til jeg kom inn på blåstien 100 meter før toppen.

Har ikke brydd meg med det eksakte toppunktet her oppe tidligere, derfor la jeg nå sjel i å påvise stedet. Litt av en utfordring i så flatt terreng som her oppe ! Heldigvis er det veldig åpen skog, så det tok ikke lang tid å sikte ut.
Ingen markering av toppunktet fra før, men nå er det gjort. Det er en liten steinrabbe med et furutre på som viste seg å være høyeste punkt.
Jeg hang en sort klips på en liten "vorte" på treet, og satt to pinner i kryss ved roten ned mot steinen. Begynner å bli et varemerke dette med pinnene nå, på steder som ikke er markert fra før. Hadde jeg tenkt meg om ville jeg prøvd å finne noen steiner og laget en minivarde. Nestemann !

GPSen min viste 437, Norgeskart 436. så da er vi enige der. Men det rare er at uansett hvor du måler i terrenget inne på det digitale Norgeskartet så får du ikke opp mer enn 434. Likefullt står det 436 før man zoomer inn...

Jeg ga ikke helt opp planen om å finne den kartmarkerte stien på vei ned igjen, og fulgte blåstien nordover til der det er markert på Norgeskart at den skal ta av ned mot skogsbilveien. Men der var det slettes ingenting. Kanskje for 100 år siden ???

Dermed ble det terrenget igjen, og litt småbushing. Fulgte et spor etter skogsmaskin i 100 meter før jeg brøt av retning sykkelen igjen. Regner med at det sporet ender på skogsbilveiens 350 moh der det er et rødt merke i skogkanten.

Dyppet meg i en kulp på vei ned igjen mot Gromstul, på denne varme mai-søndagen var det deilig.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.