Nyttårsmagi på Grøhøe (01.01.2023)

Written by mariuskilli (Marius Killi) GSM

Duration 8h 04min
Distance 24.2km
Vertical meters 633m
GPS
Ascents Gråhøe (2,014m) 01.01.2023

Nyttårsmagi på Grøhøe

Endelig var julen her, og det var tid for vår årlige nyttårsekspedisjon.
I år hadde vi sett for oss Grøhøe i Reinheimen med overnatting på Skarvedalshytta. Siden toppturer i desember/januar er meget væravhengig ventet vi til romjulen før hytta ble bestilt. Overraskelsen var stor da Skarvedalshytta allerede booka for nyttår. Bue som ligger 10 km fra veg og 30 km fra nærmeste sivilisasjon var altså ikke ledig. Jeg trodde det var en bugg hos Inatur så jeg måtte ringe Skjåk kommune for å bekrefte at hytta faktisk var opptatt. Det finnes altså flere tullinger en oss. Vi måtte frem med kartet for å se på alternative ruter og topper. Det er ikke mange topper over 2000 meter som står ubesøkt og er tilgjengelig så tidlig på sesongen. Breheimen og Reinheimen er mest praktisk med tanke på vinterveger og alle hyttene som Sjåk kommune har tilgjengelig for folk flest. Etter litt research fant vi ut at det var mulig å nå Grøhø fra både Storvassbu og Sveinbu selv om turen blir vesentlig lengre. Heldigvis ble Skarvedalshytta kansellert dagen før og vi var heldige som kunne overnatte der likevel. Startet fra Billingen rundt klokken 11:00 og gikk oppover Store Frøysa og inn i ingenmannsland.

Dyp snø og ingen såle gjorde skogsturen oppover tung. Over tregrensa var det en liten såle som ikke var nok til å bære to fjellski med en kvamvær oppå. Etter langt om lenge dukket Skarvedalshytta opp og det er alltid en letteste når nøkkelen glir inn og døra går opp. Her skulle vi være i to netter uten stress, kjas og mas. Kan egentlig ikke ha det bedre. Hytta er antakelig mest ettertraktet av reinsjegere, men også for de som har lyst til å utforske Reinheimen. Utpå kvelden måtte stormvinduene på igjen og det er herlig å sitte inne i varmen mens vinden herjer ute.

Klokka sier 10 timer med god søvn den natta. Vi kledde på oss og gikk innover Skarvedalen i snøfokk og tåke. Gikk til foten av Grøhø til vi fikk sjå telefonmasta på skarvedalseggen. Værmeldingen for neste dag meldte sol fra blåhimmel og ingen vind. Vi snudde på femøringen og satte i marsj tilbake til hytta. Ingen vits å stresse opp på toppen i ruskete vær når man har mulighet til å vente til neste dag.

Resten av dagen ble brukt til kortspill av alle slag (Idiot, Casino, Spøyte, 4 like bank i bordet, spøkelse og gamp), diktskriving og hyttebokskriving. Kan anbefale å reise til Skaverdalshytta for å lese diktene Ragnhild skrev i hytteboka. Man blir ekstra kreativ langt inne i fjellheimen uten tilgang til omverdenen. Skjønner godt de store poetene dro til fjells for den kreative utfoldelsen.

Deretter var det bare å gjøre bua klar for nyttårsfeiring. Vi tok på den eneste og fineste stilongsen vi hadde og tente både telys og stearinlys. Det ble servert roastbiff med fløtegratinerte poteteter og brokkolisalat. Alt i en isboks fra svigermor. Til dessert en feit cubansk sigar før vi smelte opp 2 lange stjerneskudd utenfor hytta. I seng lenge før midtnatt denne nyttårsaften også.

Gikk fra hytta klokken 07:00 neste morgen med stjernehimmel og uten et eneste vindpust. På toppen rundt 2 timer senere med en kanllrød himmel før soloppgang. Jammen var vi heldige her i vårt llle hjørne av verden. Utsikten fra toppen var fenomenal! Mange kjente og ukjente topper lå innenfor vår synskrets. Jotunheimen, Breheimen, Jostedalsbreen, Tafjordfjella, Romsdalsalpene, Dovrefjell og Rondane Denne dagen var Gråhøe langt fra grå, men hvitdekt og knallrød. Kanskje den fineste soloppgangen vi har vært vitne til. Var nok på toppen i nærmere en time i -28 grader.

Helgen hadde vært uforglemmelig og vi kan trygt si at det utenom en jerv og to fjellryper var det en ensom tur til norges mest ensomme 2000 meter. Det var helt rått å få øye på jerven i vill natur og vi er helt uvitende hvordan det er mulig å overleve på høyfjellet under storm og kulde her midtvinters.

Skarvedalshytta nyttårsaften 2022
Skarvedalshytta nyttårsaften 2022
Grøhøe panorama
Grøhøe panorama
Ragnhild som venter på soloppgangen.
Ragnhild som venter på soloppgangen.
Sjå sole
Sjå sole
Helt ferske spor etter jerven.
Helt ferske spor etter jerven.
En frisk nyttårstur innover Skravledalen
En frisk nyttårstur innover Skravledalen
Skarvedalshytta bli mye brukt i reinsjakta.
Skarvedalshytta bli mye brukt i reinsjakta.
Start date 01.01.2023 06:47
(UTC+01:00)
End date 01.01.2023 14:52
(UTC+01:00)
Total Time 8h 04min
Moving Time 6h 06min
Stopped Time 1h 58min
Overall Average 3.0km/h
Moving Average 4.0km/h
Distance 24.2km
Vertical meters 632m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.