Iskald helg på Filefjell - lørdag (12.01.2013)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Start point Tyinstølen (1,122m)
Endpoint Slettningsbu (1,314m)
Characteristic Ski trip
Duration 4h 42min
Distance 15.3km
Vertical meters 859m
GPS
Ascents Galden (1,419m) 12.01.2013
Slettningsegge (1,524m) 12.01.2013
Svarteknippa (1,435m) 12.01.2013
Visits of other PBEs Slettningsbu (1,315m) 12.01.2013
Panorama fra Galden.
Panorama fra Galden.

Starta fra Tyinstølen p-plass ca kl 10.30 i minus 20 omtrent. Vindstille og skyfritt. Mange spor av skred fra noen dager tidligere. Nå var neppe skredfaren så stor. Til dels is og skare.
Nådde Galden kl 11.18 og kunne ta av skifellene. Herlig utsikt mot et solbadet Jotunheimen.
På knakende skare (litt ekkelt i grunn) i skyggen over Nedre Årdalsvannet, og så over til Øvre. Her måtte balaklavaen fram også, da jeg fikk svak motvind. Det var nok drøyt 20 blå.
Sjekket at Slettningsbu var i ok stand, siden den på papiret var "stengt." Spadde fram døra og sleit litt med låsen, som var bunntæla. Ved og mat i overflod her! Drakk litt varm drikke, og la ut på tur videre i sola.

Gikk fortsatt uten feller opp på Svarteknippa, som ble nådd kl 13.26, og følte nærkontakt med Hurrungane, badet i lav januarsol. For et syn - og for et liv!
Skled ned i sørlig retning, og kom snart i skyggen av Slettningsegge. Nå var det på med skifellene, som ble grundig teipet fast i kulda! Så vidt det funka med teipen også!
Nådde toppen kl 14.28, med enda litt bedre utsikt til Hurrungane. Syntes jeg hørte en hund, og oppdaget etterhvert folk på Svarteknippa, som jeg var på for bare en time siden.
Skled lett ned mot NØ, og over vannet tilbake til Slettningsbu, hvor det jammen var godt å komme inn, selv om det var -15 inni stua også!
Ca 5 timers tur i dag.

Absolutt alle gjøremål ble i de første to timene sentrert rundt den varme ovnen, selve symbolet på livet i en iskald snøverden.
Absolutt alle gjøremål ble i de første to timene sentrert rundt den varme ovnen, selve symbolet på livet i en iskald snøverden.

Brukte 1 time på å fyre slik at varmen kom over frysepunktet i stua. Etter ytterligere en time var det blitt 7 varme grader. Sengetøyet ble tidlig hengt fram foran ovnen, og boksmaten ble forhåndstint på ovnen. Alt sentreres om en varm oven i en slik stund, men jeg glemte zalo-flaska. Vondt å vaske opp etter joikakakene når såpa omtrent er is!

Neste dag: Iskald helg på Filefjell - søndag

Skitur

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.