Austre, Midtre Ringtind og Stølsmaradalstinden (07.05.2022)

Written by mariuskilli (Marius Killi)

Duration 9h 30min
Distance 21.3km
Vertical meters 3,262m
GPS
Ascents Austre Ringstinden (2,001m) 07.05.2022
Midtre Ringstinden (2,025m) 07.05.2022
Stølsmaradalstinden (2,026m) 07.05.2022

Turplanlegging

To oslohelger på rad og vi kjente savnet etter hvitdekte 2000 meter topper i Jotunheimen. Det bygget opp til godvær og knallforhold i Hurrungane med snø på fredag og strålende sol lørdag og søndag. Espen og Kristin er alltid lette å be med på tur. Dialogen var som følgende:

"Tur?"
"Ja, hvor"?
"Stølsmaradalstind og Ringstinder? Highcamp på Turtagrø i helga"
"Ja, vil døkk stoppe på Ringebu på vin og middag så fis oss oppover laurdagsmårrån?"

Heldig som har slike venner.
Vi pakket bilen og reiste til fjells. La merket til at dieselpris på 24.69. Dyrt tenker de fleste, like høyt som Galdepiggen tenkte jeg. Blir litt skadet av toppturjaget. Noen samler på topper mens andre finner frimerker mer interessant. Godt for mangfold og fellesskap.

Austre og Midtre Ringstind samt Stølsmaradalstind

Turen startet på verst mulig måte hvor skoene ble avglemt på låven. Vi slapp med skrekken og merket fadesen kun etter 15 min kjøring. Knallhardt føre innover Ringsdalen. Regnet dagen før hadde fryst på og jeg er sikker på at Amarokken til Espen kunne kjørt helt inn til Ringsboten. Opp fra Ringsboten ble det knot på hardt underlag. De som hadde skarejern fikk en lettere oppstigning mens jeg og Ragnhild knotet oss opp litt til. Til slutt måtte ski på sekk og på med stegjern opp til Ringsbreen. Tørr og fin snø på breen opp til Ringsskar og med vind i ryggen ble stemningen straks mye bedre. Mye folk innover dalen men når vi svingte av til Ringsskar ble det stille. God lunsjpause i foten av Austre med fin skue mot Stølsmaradalstind. Vi gikk på ski ca halve stigningen før vi byttet til stegjern. Espen tok med skia helt til topps mens jeg og jentene satte igjen både ski og sekk midt i bakken. Det ble bratt opp mot toppen men ingen problem ved gode forhold som nå. På toppen kunne vi se toget opp til Store Ringstind og tråkket som forsvant i tåkehavet like før toppen. Litt kjipt på deres vegne men kjente også litt på lykken av å være de eneste som har valgt riktig topp.

Vi sklei et godt stykke ut på Stølsmaradalsbreen før vi tok på fellene. Kristin overrasket og hadde lyst til å gå renna helt til topps. Renna hadde ligget beskyttet for vær og vind og såg svært innbydende ut. Etter litt frem og tilbake bestemte vi for å ta den trygge veien rundt sekundærtoppen. På toppen kunne vi se en stor skavl i toppen av renna og gla for at vi gikk rundt. Hadde vært surt og måtte snu i toppen av renna. Dessverre tåke på toppen så utsikten ble overlatt til fantasien. Vi var de eneste på toppen denne dagen.

Midtre Ringstinden - Toppen som nesten glapp

Været hadde snudd og nå var det tåke på samtlige topper i tillegg til mye vind. Yr sa 14 m/s og det tror jeg stemte. Espen sjekket været i Skjolden og meldte 12 grader, sol og lite vind. Tror de fleste var innstilt på at nok var nok og at kald pils i Skjolden fristet mer enn Midtre Ringstind. Vi går til Ringsskar og tar en vurdering der. Jeg likte ikke tanken å sette igjen Midtre men var også enig at det ikke er poeng med tåketur. Fremme i Ringsskar blåste det mer en noen gang. All vinden i dalen ble presset gjennom den trange slusen der vi stod. Kristin hadde begynt å ta av fellene og var klar for Skjolden. Jeg sjekket værmeldingen og yr meldte strålende sol tross mye vind. Jeg ser opp på Midtre Ringstind og ned på Ragnhild og sier det blir sol. Hun bekrefter. Kristin blir litt forskrekket og sier "Enda en topp?" før hun følger opp med at vi må vente i 1 min slik at hun får tatt på fellene igjen. Dermed trakket vi alle 4 opp til Midtre Ringstind og tåka forsvant og sola kom som bestilt. På toppen av Midtre klokken 18:00 og ingen andre å se. Topp nr 236 var et faktum.

God gli ut dalen til sommeren møtte oss nede i Skjolden. En kald øl på campingen i Skjolden smakte ekstra godt etter drøye 2000 høydemeter.

Nok en knallfin tur tross mye vær og varierende føre.

Majestetiske Stølsmaradalstinden
Majestetiske Stølsmaradalstinden
Opp brattbakken med Stølskødden bak
Opp brattbakken med Stølskødden bak
Espen "Ski fra topp"
Espen "Ski fra topp"
Opp til Stølsmaradalstinden fra baksiden
Opp til Stølsmaradalstinden fra baksiden
Toppen av Midtre Ringstind med Stølskødden bak. Vinden er ikke synlig på bilde
Toppen av Midtre Ringstind med Stølskødden bak. Vinden er ikke synlig på bilde
Start date 07.05.2022 10:06
(UTC+01:00 DST)
End date 07.05.2022 19:36
(UTC+01:00 DST)
Total Time 9h 30min
Moving Time 3h 51min
Stopped Time 5h 39min
Overall Average 2.2km/h
Moving Average 5.5km/h
Distance 21.3km
Vertical meters 3,262m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.