Rwenzori Mount Stanley - Med isøks og stegjern under ekvator (04.01.2005)

Written by Snilen (Lars)

Map
Ascents Mount Stanley (5,109m) 04.01.2005

Litt spesielt var det for en gruppe fjellvante nordmenn å få opplæring i bruk av tau, isøks og stegjern i det indre av Uganda, nær grensen til Kongo, av en gjeng mørkhudede Ugandere.

Vi var totalt 14 nordmenn og 7 ugandere på toppen den 5. januar 2005. I tillegg deltok 1 kokk, 1 bevæpnet parkvakt, og 62 bærere på vår 8-dagers vanding i Rwenzori-fjellene. De lokale guidene og folket foøvrig er meget vennlige og hyggelige. Her har vi nordmenn noe å lære.

Fin natur med mange spesielle dyrearter, fuglearter og planter, men utfordrende stier der store deler av turen er som en hinderløype med steinrøys, røtter, og småklatring. For å like denne turen må du tåle store mengder gjørme. Stiene er for det meste gjørmete, med unntak av første dag, siste del av siste dag(= første dag nedover), og toppdagen. Jeg vil si at turen er for spesielt interesserte, skogen strekker seg opp til ca. 4300 meter over havet, here er mye jungel før man kommer frem til noe som minner om fjellterreng å gå i. Men utsyn mot fjellene har man hele tiden, om været er godt. Selv om avstandene er forholdsvis korte og høydeforskjellene ikke så store pr. dag, må man regne med uvanlig stort forbruk av tid og krefter for å komme frem.

Vi fulgte ruten Ibanda 1600 m - Nyabitaba hut 2600 m (overnatting) - John Matte hut 3400 m(overnatting) - Bujuku hut 4000 m(2 overnattinger, akklimatiseringstur til 4300 m) - Elena hut 4600 m(overnatting) - Margherita peak 5109 m - Elena Hut - Kitandara Hut 4000 m(overnatting) - Guy Yeoman hut 3450 m(overnatting) - Nyabitaba Hut - Ibanda

På toppdagen var det bruk for isøks, stegjern og tau. Temperatur fra -10 til + 30. Typisk vær for tørketidene i området er klarvær om natten og morgenen, samt litt om kvelden, med skyer midt på dagen og mulighet for litt nedbør fra midt på dagen utover ettermiddagen. De lokale guidene anbefaler å starte toppdagen ved 5-tien om morgenen for å nå toppen før skyene kommer.

4 dager og 4 netter over 4000 meter.

Avslapping i mere luksuriøse omgivelser smakte godt etter denne turen. Rafting på Nilen var turens tøffeste opplevelse for flere. Sjoa er en liten slidrebekk i forhold, så Nilen er egentlig ikke for nybegynnere innen rafting. Endel individer i rafting-selskapet Adrift hadde en noe spesiell oppførsel, spesielt innvandrerne fra New zealand. De afrikanske raftingguidene virket mere seriøse.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.