Skagastølsryggen til Storen (21.08.2021)  6

Written by evenbdahl (Even Brøndbo Dahl)

Start point Turtagrø (892m)
Endpoint Turtagrø (888m)
Characteristic Climbing
Duration 20h 10min
Distance 16.5km
Vertical meters 1,811m
GPS
Ascents Skagastølsnebbet (2,222m) 21.08.2021
Midtre Skagastølstinden (2,284m) 21.08.2021
Nørdre Skagastølstinden (2,167m) 21.08.2021
Store Skagastølstinden (2,405m) 21.08.2021
Vetle Skagastølstinden (2,340m) 21.08.2021

Askilds turrapport:

Fem løpere satte seg i bil fra Oslo fredag ettermiddag i retning Turtagrø. Med en samla snitt-pers på sub-31 min på 10km for alle i bilen skulle det ikke stå på fysisk kapasitet, men hva med fjell-ferdighetene? Med to både klatreerfarne og høyst fjellvante gutter, og tre læregutter så vi på turen som meget ambisiøs, men potensielt mulig å gjennomføre.

Start fra Turtagrø 0730
Start fra Turtagrø 0730
Startet 0730 fra turtagrø og gikk i radig tempo opp mot Nørdre Skagastølstind. Alle var spente på hvordan forholdene ville være når vi kom opp i høyden. Ved ca 1900 meter på vei opp mot Nørdre hadde steinene i ura fått et tynt islag, og skepsisen i gruppa økte. Sklei og snubla oss videre opp til første topp. Tok ikke lang tid før sola hadde smelta bort islaget på steinene, og snøen langs ryggen var fin å gå på. Krafsa oss ned til V-skaret på en trygg måte uten bruk av tau. V-skaret visste vi ville bli et make-or-break punkt for oss tre med minimal klatreerfaring. Klarer vi dette er turen mulig å gjennomføre. Tok med oss viktig lærdom - grad 3 klatring kan fort bli en grad 5 i praksis når det er snø og is i sprekkene og islagte fottak. Med kyndig veiledning av hærførerne Eivind og Ånung og en liten porsjon panikk og bannskap kom også læreguttene seg opp de to utfordrende taulengdene uten større problemer.

Læreguttene Even og Ådne i V-skaret. Kommer dette til å gå?
Læreguttene Even og Ådne i V-skaret. Kommer dette til å gå?
Videre fra V-skaret mot Halls Hammer gikk vi med løpende sikring, og brukte lenger tid enn vi hadde tenkt grunnet snøforholdene og manglende rutine. Gikk omveien rundt Patchells sva der neste store utfordring stod for tur. Her fikk bevegeligheten testet seg - ut i spagaten over svaet og stole på skoa og grepet. Turens eneste fall kom også her, men fortonet seg udramatisk da Even var sikret stramt på topptau av hærfører Eivind. Utfordrende å klatre videre opp i islagte sprekker og renner, men med godt samarbeid kom vi oss fint opp på ryggen igjen. På vei videre mot Vetle Skagastølstind blir vi passert av flere taulag. Det holder ikke med god fysisk kapasitet for å bevege seg effektivt i dette terrenget. Klokka tikker og før rappellen ned fra Vetle går diskusjonen om vi i det hele tatt kommer oss til Storen. Det diskuteres både overnattingsmuligheter og alternativ exit. Etter alle har kommet seg godt ned fra rappellen og ned i Mohns Skar tar vi avgjørelsen om å være offensive og gå til Storen. Nå må vi være effektive for å unngå å måtte gå i mørket i det mest utfordrende terrenget.

På løpende sikring over Skagastølsryggen
På løpende sikring over Skagastølsryggen
Luftig
Luftig
Ådne ut i spagaten over Patchells sva
Ådne ut i spagaten over Patchells sva
Godt samarbeid fikk oss opp rennene etter Patchells sva
Godt samarbeid fikk oss opp rennene etter Patchells sva
Even i rappellen ned fra Vetle til Mohns Skar
Even i rappellen ned fra Vetle til Mohns Skar
Opp til storen er det vesentlig mer snø enn tidligere, og vi setter på stegjern før vi setter i gang med et nytt gir av effektivitet. Fascinerende hvordan ryggen til Storen ser helt umulig ut på avstand, men mye greiere når du først er der. Første gang med stegjern for min del - trygghetsfølelsen du får på snøen er utrolig deilig. Innså i det øyeblikket at vi med fordel kunne tatt på oss stegjernene mye tidligere på ryggen. Kun ét virkelig utfordrende parti opp til Storen der alle måtte ty til å bruke en slynge å holde fast i for å komme seg opp. Mistenker at dette partiet er mye greiere ved tørre og bare forhold. Vi ankommer toppen i det sola går ned, og nyter en fantastisk utsikt og mestringsfølelse effektivt i ca to minutter før vi må sette fart for å finne stedet vi skal rappellere ned. Klokka er 2130 og vi er mildt sagt gira på å være klar til rappell før det blir bekmørkt.

Siste ryggen opp til Storen
Siste ryggen opp til Storen
Det mest utfordrende partiet til Storen. Her måtte vi bruke en allerede hengende slynge som tak.
Det mest utfordrende partiet til Storen. Her måtte vi bruke en allerede hengende slynge som tak.
Fra venstre: Even, Ådne, Eivind, Ånung og Askild. Bra gjeng
Fra venstre: Even, Ådne, Eivind, Ånung og Askild. Bra gjeng
General Eivind
General Eivind
Vi finner rappellfestet akkurat i tide før mørket faller på, godt hjulpet av en skinnende måne som gjør at lyset holder seg lenger enn vi antok. Etter 16 timer på beina der 13 timer har vært godt utenfor komfortsonen begynner det å røyne på for læreguttene. Skulle nå bare mangle at vi nå slenger oss utfor en 50 meter rappell i bekmørke. Med hjertet godt oppe i halsen men igjen med prima veiledning og moralsk støtte fra Ånung og Eivind kommer vi oss fint ned rappellen. Hodelyktene er på og vi er spent på hvor utfordrende terrenget er videre. Må vi sikre oss hele veien blir dette en i overkant lang tur.

Rapell ned fra Storen i mørket
Rapell ned fra Storen i mørket
Heldigvis er veien ned til Bandet mindre krevende enn vi hadde sett for oss. Her kan vi fint gå uten sikring, men må være på tå hev og oppmerksomme for å finne riktig vei nedover. Med god kommunikasjon, spor fra tidligere turlag i snøen og etterhvert varder kommer vi oss ned trygt og godt. Turen avsluttes med lettelse og lavere skuldre over skagastølsbreen og videre på sti i et fantastisk fjellandskap opplyst av månen.

Masse lærdom og erfaring er akkumulert i løpet av de 20 timene turen tok. Neste gang er målet å være så godt forberedt klatreteknisk og mentalt at skuldrene kan være lavere og turen nytes enda mer. På vei tilbake til turtagrø:

Ånung: "Synes du turen var overkill Askild?"
Askild: "Ja"
Ånung: "Men synes du vi burde gjort det som vi gjorde uansett?"
Askild: "Ja"

Offensiv gjeng med mer enn nok pågangsmot og fysisk kapasitet, men fortsatt mye forbedringspotensiale og mye å lære. Gleder meg til neste episke utflukt.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.