Tinghaug (30.07.2021)

Written by Arvid1965 (Arvid Nilsen) GSM

Duration 0h 31min
Distance 2.0km
Vertical meters 68m
GPS
Ascents Tinghaug (102m) 30.07.2021 20:20
Visits of other PBEs Tinghaug p-lomme (90m) 30.07.2021 20:02

Etter middag på Bryne Kro & Hotell syklet vi kveldstur til Tinghaug , det høyeste punkt i Klepp kommune. Bare 102 meter høy men rager godt over låg-Jæren som er betydelig lavere. Flott utsikt til Bryne og Kleppe - Fjellene og Havet. Postvegen går i en lang bakke opp mot Tinghaug. God plass til å parkere. En informasjonstavle forteller hva som er å se i området: gravhauger fra jernalderen på Grønhaug og Tinghaug, et av landets få gjenværende steinkors på Krosshaug og restene av et gammelt gårdstun på Dysjane. Alt innenfor et lite område hvor du selv velger hvor lang tid du vil bruke her oppe. Stien til Tinghaug følger kanten av jordet.

God plass til biler
God plass til biler
Informasjon om området på parkeringsplassen
Informasjon om området på parkeringsplassen
Tinghaug ruver i enden av jordet.
Tinghaug ruver i enden av jordet.
Ingebjørg på toppen.
Ingebjørg på toppen.

Denne bautaen står like ved informasjonsskiltet og parkeringsplassen. Når du har trukket pusten og sett nedover mot Bryne sentrum og østover mot Frøylandsvatnet, kan du kikke litt nærmere på denne bautaen. Den står reist over en kvinne som ble hauglagt her på 200-tallet etter Kristus. Selve bautaen er flyttet i nyere tid fra garden Tu mot sør.
Bautaen var lenge forsvunnet, men ble gjenfunnet av en bonde for nær hundre år siden. Kommunen beretter at bonden som fant steinen, delte den i to for å få gode ”leesteinar”. I 1932 ble han anmeldt, og rettssaken endte med en bot på 20 kroner og krav om å lappe steinen sammen igjen og reise den der den nå står.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.