Sørbølfjell mm. (02.05.2021)

Written by ersystopo (Erlend Råheim) GSM

Map
Ascents Sørbølfjellet (1,284m) 02.05.2021
Ørneflag (1,243m) 02.05.2021
Sør for Ørneflag (1,239m) 02.05.2021
Øst for Ørneflag (1,201m) 02.05.2021
Nok handlekraft oppsamla til å dra til fjellet som en "alltid" planlegger dagstur eller stikk-innom til, uten å få somla seg til å gjøre det.
Yr hadde ikke helt rett i solskinnsdagprognosen, så de første snøbygene hadde for lengst meldt seg i det jeg samla sammen utstyret ved bru over Aurdøla. Et par kilometer i vårløysing med skia på ryggen. Så åpenbart løyper parallelt med vegen, på med skia. Brøyting slutt, og jamn stigning på godt pakka snø. Forbi Storekrak før timen hadde gått, og så endelig på fjellet. De små Ørneflagene gikk raskt, men det som ga litt bekymring var at himmelen bak hovedtoppen var svart.
Ut Hedalen, Synnfjell i bakgrunnen
Ut Hedalen, Synnfjell i bakgrunnen
På med beredskapstøy, og noen blikk på utsikta før den forsvant. Til nå hadde turen vært raskere gjennomførbar på skøyte - eller felleski enn på valgt alpin turutrustning. Dette er jo strengt tatt ikke et fjell for denslags, særlig når nedturen blir av låg kvalitet.
Sikta kom og gikk fra Ørneflaget og vestover, og langt der ute syntes et sannsynlig Sørbølfjell. Det er åpenbart fra kartet at denne supersjølstendige toppen pr PF ikke står nevneverdig over terrenget, som forøvrig vil by på utfordringer ved skikkelig dritvær. Utilsikta innover den sørlige av de to dalene som gir mulige vegvalg. Etter hvert over en kam - og der står tinden, tilsynelatende håndgripelig. Lett til topps. Nå snør det tett, og ritualet er bare "det vanlige" og et par slurker. Men i noen lommer synes tidvis karakteristiske Hemsedalsfjell og Jotunheimen sørrand. Det er noe av det magiske med dette lille, men frittliggende områder. Teleoptikken jeg vurderte å ta med hadde imidlertid vært bortkasta i dag.
Tilbake til passovergangen, der du kan krysse fra sør til nord og v.v. i Vassfaret. Skippa de to ytre Sørbelske Fjell samt Dytthol. Litt seint i gang på morran straffer seg, og det er dessverre mer enn nok merkantilt som venter og som skal bli gjort samme kveld. Nedkjøringa var en skuffelse. Nysnøen var som lim, og under 1000-1100 m var ettermiddagssnøen blaut og lite glivennlig. Men med litt mer løssluppenhet kunne snøen bli brukt helt ned til brua.

Dette "nærområdet" er dråper av valdresmagi som blei sølt utover naboene i sør og utgjør et kjempeprivilegium som turressurs. Observert: Minst 10 ryper, til dels nærgående, og 1 skiløper.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.