Bruviknipa i vinterskrud (03.02.2021)  5

Written by Stigun GSM

Start point Båtaleitet p-plass (350m)
Endpoint Samme (350m)
Characteristic Alpine trip
Duration 3h 17min
Distance 6.4km
Vertical meters 540m
GPS
Ascents Bruviknipa (822m) 03.02.2021 11:14
Visits of other PBEs Båtaleitet p-plass (350m) 03.02.2021 11:14
Har siste par uker kjørt flere ganger på E16 mellom Trengereid og Vaksdal og kikket lengselsfullt over Sørfjorden mot majestetiske Bruviknipa; mon tro hvordan en vinterbestigning ville ha vært? I dag bød allerede sjansen seg; nyåret har jo vartet opp med alle tiders vintervær. Nesten ingen snø nede ved fjorden, men ved ankomst Båtaleitet nærmere halvmeteren, og idylliske vinterforhold, med tosifret antall blå. Håpet på sti mot Bruviknipa via den mest brukte, men bratte; sommerveien via nordøstflanken. Og spor var det fra start; relativt hard snø og skispor. Fulgte disse, med gode brodder; kulden kjentes godt, særlig på tærne! Imidlertid ble det mer og mer tydelig at disse sporene ikke gikk mot Bruviknipa og snart snudde jeg. Vel 200 meter tilbake så jeg noen delvis nedsnødde spor som syntes å gå i riktigere retning, og jeg fulgte disse; etterhvert både skispor og relativt dype fotspor, og det ble mer og mer klart at disse gikk i rett retning, og snart kunne jeg se spor oppe i den bratte nordøstflanken til Bruviknipa. Enda nærmere så jeg at det var skispor; opptil flere skiløpere hadde kjørt ned her; for bare 4-5 cm nysnø siden. I tillegg fortsatt til alt hell de dype fotsporene i samme lei, og den bratte oppstigningen ble ikke så tung som den kunne blitt.
Her har det vært folk nylig! Delvis nedsnødde fotspor venstre bildekant
Her har det vært folk nylig! Delvis nedsnødde fotspor venstre bildekant

Uten disse sporene hadde jeg knapt våget meg opp hit; med opptil 45 graders stigning er dette potensielt skredterreng. Med bratten vel unnagjort, var det slutt på fotsporene og kun skispor å se; så siste stykket til toppen ble en gjennomtråkkende, slitsom og svett affære. Svett ja; for her oppe varmet solen skikkelig.
Toppen i sikte - og solen varmer!
Toppen i sikte - og solen varmer!
Blir aldri lei av denne utsikten! Hananipa venstre senter og Gullfjellet høyre senter
Blir aldri lei av denne utsikten! Hananipa venstre senter og Gullfjellet høyre senter
Utsikt ned mot Bruvik og Vaksdal
Utsikt ned mot Bruvik og Vaksdal

Fikk en hyggelig prat med to skiløpere på toppen, de hadde gått fra Njåstad; en tur de anbefalte på det varmeste. Ned igjen samme vei, nå hadde jeg opptråkkete spor og tyngdekraften som medspiller, og nedturen ble en både klart lettere og mindre kjølig affære enn oppturen hadde vært.
Ned igjen. Bruviknipa kaster lengre og lengre skygge mot nordøst.
Ned igjen. Bruviknipa kaster lengre og lengre skygge mot nordøst.
Ja; bratt..
Ja; bratt..

Vel nede var jeg meget tilfreds med vinterbestigning av dette flotte fjellet såpass tidlig på året! En liten advarsel er dog på sin plass; vurder alltid skredfare ved eventuell vinterbestigning via nordøstflanken av Bruviknipa!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.