Stemmafjellet (22.08.2020)  3

Written by Icemann99 GSM

Characteristic Hike
Duration 4h 10min
Distance 10.5km
Vertical meters 353m
GPS
Ascents Stemmafjellet (175m) 22.08.2020 13:58

En tur over Stemmafjellet på Linesøya og en tur utpå Øyholmen med restene etter tyskernes anlegg der under krigen..

Stemmafjellet

Været idag:

This service is temporarily unavailable.

Radarstasjonen på Linesøya

På nordvestsiden av Linesøya, ut mot skipsleia lå et av de store radaranleggene som tyskerne hadde i Norge. Under hele andre verdenskrig arbeidet tyske soldater med å legge til rette og bygge ut stasjonen.
Museumslaget Kjærringrokken på Linesøya har gitt oss dette fortellingen, basert på et intervju med Anne Nordgård (1897-1990). Hun bodde like ved der okkupasjonsmakten hadde sin base:
Den 22. mai 1940 kom dampbåten «Fisk» med ca 70 tyske soldater som tilhørte Luftvåpenet til Linesøya. Øyholmen lå strategisk til i forhold til Trondheimsfjorden, og derfor startet tyskerne byggingen av en flymeldestasjon slik at fiendtlige fly kunne observeres i tide. Soldatene innkvarterte seg først på tre gårder og i telefonsentralen som de besatte med en gang. Til å begynne med var det stasjonert vaktposter på Linesfjellet, Tindan og Stemma.
Sommeren 1940 ble det bygd en stor brakke på Eide. Utbyggingen på Øyholmen startet samtidig. Den var ikke fullført ved krigens slutt. Det ble bygd brakker, radarer og flere forsvars-stillinger på Øyholmen og Stemma.
Til radaren i fjellet på Stemmasida gikk det flere rader piggtråd parallelt. Hele området var sperret med piggtrådgjerder, landminer og flammekastere.
Forholdet mellom linesøyinger og tyskerne var til dels meget spent, men ingen liv gikk tapt.
På øya var det under hele okkupasjonstida til en hver tid ca 80 tyskere.


1945 ble anleggene på Øyholmen demontert. Radaranlegget, men det er fortsatt mange spor etter aktiviteten der ute. Museumslaget «Kjærringrokken» har arbeidet med tilrettelegging og skilting av området.
Historien ligger der i et nydelig kystlandskap.
Åfjord kommune har nå lagt til rette med parkeringsplass ved Eide og merket sti ut til Øyholmen, der rester etter det store anlegget ligger.
Kilde: Nytt om gammelt, Fosen historielag nr. 90 mai 2018

Her nede ble det sagd ut store isblokker som ble fraktet ut med båt i gamle dager.

Toppdrammen.. (Livets vann)

Utsikten vestover..

Utsikten sørover..

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.