Skagsnebbene fra Leirdalen (09.08.2020)  6

Written by Birkebeineren (Magnus Solberg)

Start point Geitsetre (1,000m)
Characteristic Hillwalk
Duration 6h 49min
Distance 10.9km
Vertical meters 1,249m
Map
Ascents Bakarste Skagsnebb (2,093m) 09.08.2020
Skagsnebb Ø1 (2,003m) 09.08.2020

På tide å dele en tur igjen siden vi selv er inne og snoker og får inspirasjon etter hva andre gjør :)

Fra parkeringsplassen ved Geitsetra, over brua og rett opp moreneryggen nord for Hurra. Her går det en liten sti oppover. Vi vurderte å krysse over elva og følge sporet anbefalt i Bibelen, men syntes det virket mer knotete. Ruta vi valgte var i alle fall veldig grei oppover og vi krysset ikke elva før vi var på et snøfelt rett nedenfor Hurrbreen.

Vi var tre i følge og hadde med oss tau, isøks og stegjern - så vi tok på oss utstyret i brekanten og gikk opp i venstre/sørlig side av breen. Det hadde vært kuldegrader i natt og det er oppunder 30 grader bratt her, så stegjern var kjekt. Noen snøglepper på kanten før breen flater ut måtte krysses, ellers fint å gå opp breen. Vi var så vidt inne på svaberget før vi kom inn på den lille breen opp mot ryggen mellom toppene. Her var blåisen framme midt på breen og vi gikk skrått ut til høyre før vi rundt over til venstre igjen og videre opp mot enden av ryggen under hammeren på bakarste skagsnebb. Da gikk vi bare på snødekket bre. Få/ingen sprekker å se der vi gikk og godt med snø øverst. Vi gikk i tau helt opp.

Av med stegjern, tau og øks på ryggen og full fres for å komme oss videre på bakarste skagsnebb. Tørt og fint fjell i en fantastisk tidlig augustdag og vi skulle bare forbi en liten grønn trekant og opp på toppen. Men grønn trekant, Helgesen? Denne er gul! ;) Vi var veldig mentalt innstilt på dette var enkel klyving og surret litt att og fram for å finne denne enkle klyviingen. Vi konkluderte med at det måtte være rett opp på selve fjellet og ut til venstre rundt hammeren etterpå, noe vi ser på andre bilder er det riktige. Å prøve lenger ut til venstre er bare løst og ekkelt. Ta sats de fire-fem meterne og hjelp evt hverandre, så løser det seg greit videre. Ned igjen er det bare å legge seg bakpå sekken og skli ned.

Videre til toppen er forsåvidt grei skuring, men det er jo Jotunheimen på sitt løseste med steiner og blokker i alle retninger hvor alt kan være løst - så vær forsiktig likevel. Morsom topp med den lille prekestolen på veien.

Tilbake på den lille breen tok vi med oss utstyret og rundet den oppstikkende hammeren på rygen og gikk på ryggen igjen omtrent på laveste punkt. Så fulgte vi ryggen til skagsnebb. Morsom rygg som vi fulgte hele veien bortsett fra ett punkt hvor vi gikk litt ned i sørsiden/til venstre.

Tilbake samme vei, men nå uten stegjern og i stor fart ned breene.

Vi brukte netto 5t 30 min, totalt 6t 50min med pauser.

(Når jeg lagrer artikkelen får jeg beskjed om at GPX-fila er for stor? Det er jo litt dum begrensning fra en vanlig Garmin...?)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.