Kongsvingerske sykkeltinder (27.07.2020)

Written by ersystopo (Erlend Råheim) GSM

Map
Ascents Holtberget (399m) 27.07.2020
Kalpetterhaugen (385m) 27.07.2020
Kongsvinger festning (250m) 27.07.2020
Mellomberget (310m) 27.07.2020
Reisenberget (325m) 27.07.2020
Vardåsen (361m) 27.07.2020
Lyst på bytur. Skogbyen Kongsvinger. Eller Tindebyen? Det er sjelden med et slikt knippe av sykkelbestigbare topper, og jeg bestemte meg for et fleksibelt, tidsoptimistisk opplegg basert på transportetapper og bestigninger med terrengsykkel.
Oppover mot festningen dukka kjørka opp, og her var det god plass til å parkere. Sykkeltur er mye mer komplekst enn tur basert på beina, så heller ikke denne gangen fikk jeg med alt. Ei flaske hadde rulla ned på golvet og gjømt seg.
Gjennom byen, ut Finnskogske Hovedveg, forbi surrealistisk svære gårder og inn mot Roverud ved Skinnarbøl. Ved garden Engelstad skulle det gå opp en traktorveg (N50). Vel, vel, veg og veg, sykkeltrilling for min del og rask overgang til skigang i motbakke. Et sted der den venstresvinger tok jeg skrått opp høyre, over ei lita forsenkning og inn på toppryggen. Her var fluene så aggressive at jeg la igjen løpssekken i desperasjon, tok med telefonen for posisjonering og sprang mot toppen - Reisenberget. Denne er mildt sagt umarkert, så etter litt navi bar det tilbake. Stusselig utsikt.
Skogstopputsikt
Skogstopputsikt

Ned igjen, litt annet vegvalg. På sykkelen igjen, mot Roverud og Mellomberget. Frisk medvind, lett å holde 30 uanstrengt så lenge det gikk mot nord.
Ved gårdsklynga 'Mellom' skulle det gå opp traktorveg retning toppen. Her var plenen på ei hyttetomt åpenbart lagt i denne, og på vollen satt det et eldre ektepar med en tyskregistrert bil. OK, retrett og tilnærming fra Lystadtjennet. Innerst i denne idyllen skulle det ta opp en sti, noe det gjorde, men gitt at en sykler over et tun er det på sin plass med litt respekt. Kona på plassen kunne bekrefte stien, og etter få meter gikk skilta sti av fra denne i retning tinden.
Raskt ut på monsterhogstflate, der gode krefter heldigvis hadde merka stien nesten tilstrekkelig. Videre inn i skauen, på ryggen, og her er det relativt enkelt å følge den svake stien. Den går ikke over sjølve toppen - Mellomberget, som er helt uten landskaps- og utsiktsmessig interesse.
OK, kjapt ekspedert gang/løpsetappe og over i turens lengste forflytning på sykkel. Sørover til Skinnarbøl igjen, deretter på østsida av Vingersjøen til Kabberud-vegsystemet. Der så jeg ikke helt så hva som kom og tok først av ved siste mulighet. Nå følger til dels meget bratt sykling opp til der en tar skauen fatt mot Karlpetterhaugen, og pulskontroll på letteste gir var faktisk ikke mulig, gitt behov for å holde balansen. En bekk undervegs redda væskebalansen for resten av turen. Et kvarter tur/retur toppen fra vegen, inkludert litt navi og foto.

Nå droppa jeg planene om mellomtopper, og dermed bar det nordover igjen og inn til byen. Her var det ikke store kvaler forbundet med å stoppe for Colalight og is. Etter slik gjenoppliving videre gjennom Holt-bydelen og inn på ny bratt sykkelbestigning mot Holtberget. Her er det litt turutfart, men det noe uforståelige med mitt fokus er at sjølve toppunktet også her er totalt umarkert. Jeg var oppom begge punkter med lukka kote på det høgeste nivået, uten av det verken ga utsikt eller annen opplevelse utover noenlunde bra blåbær.
Villt ritt ned til Holt, over bru, så litt famlende gatesykling mot Øvrebyen, da jeg ikke hadde printa kart som ga hele sammenhengen. Etter hvert inn på vegen mot Vardåsen og fengselet, og ny bratt stigning under hjula. Låg fart, og nå går fluene til angrep. Endelig kommer toppartiet, og litt utflating gjør at jeg i hvert fall kan bytte ut de forhatte standhaftige fluene med nye. Inn på gangstiene, litt visping med pedalene og toppen er der. Dette er et flott punkt som en kan planlegge å komme tilbake til.

Ned igjen, til venstre på den øverste vegen i den retningen i bebyggelsen, så opp et vegnett i gammal stasbebyggelse og med etternavn-vegnavn som i hvert fall ikke jeg forbinder med Kongsvinger. Skogadel? Offiserer?
Siste lille tråkkestunt for dagen opp - og inn på festningsområdet. Jeg var spent på om toppunktet var tilgjengelig, og det var det. Her er dagens fineste utsikt - på den eneste under 100-m-PF-toppen på runden. Tankevekker? Vel, litt mer holistisk tilnærming til lange treningsturer enn sankemaksimering bør gis plass.

Mot Solør
Mot Solør
Kanonbra
Kanonbra

Ned igjen til kjørka og P-plass. Jeg var fornøyd med dagen, særlig med at kroppen gjorde come-back etter et par barer og litt saft midtvegs, da kaldsvettetendensene skapte tvil om at dette var liv laga.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.