Nordre Stange Varde - siste K-topp i (gamle) Østfold (04.07.2020)

Written by Stigun GSM

Start point Svarverud parkeringsplass (180m)
Endpoint Samme (180m)
Characteristic Bike trip - mixed
Duration 1h 59min
Distance 14.6km
Vertical meters 333m
GPS
Ascents Nordre Stange varde (290m) 04.07.2020 15:01
Visits of other PBEs Nordre Stange varde merka sti fra nord (235m) 04.07.2020
Svarverudvegen parkering (180m) 04.07.2020 13:40
Tok av fra E18 øst for Askim ved Svarverud. Spurte meg for om veien til parkeringen for Nordre Stange Varde i et tun hvor det var samlet en mengde mennesker; alle med cowboyhatter, og med klassiske amcars parkert i tunet, og med "Stars and stripes" vaiende i flaggstanga. Først senere slo det meg at det selvsagt var americofile som var samlet for feiring av Independenc Day/ Fourth of July. Jeg fant parkeringen og tok fatt på syklingen. Hadde gjort litt for dårlig forarbeide, da jeg trodde her var god merking helt opp til toppen. Ikke var her nettdekning heller og strevde derfor med å få frem brukbart kart. Fikk som så mange ganger før hjelp av Knut Sverre sin grundige turbeskrivelse, som jeg hadde merket meg. Jeg fant den bratte bakken han hadde beskrevet som tok av mot øst etter knappe 5 km sykling, men var enda usikker på om jeg var på rett vei. All usikkerhet forsvant imidlertid da jeg lokaliserte blåmerket sti som krysset grusveien, og koordinatene som Knut hadde angitt på dette punktet stemte eksakt! Videre på noe tilgrodd sti. Kom etter litt på at jeg nå befant meg i potensielt villsvinterreng, og laget meg en solid kjepp i fall det usannsynlige skulle skje at territorielle/maternelt beskyttende ville dyr skulle dukke opp. Vått i terrenget, så jeg var glad for valget av solide fjellsko.

Etter knappe halvannen kilometers gange var jeg fremme ved den relativt markerte kollen Nordre Stange Varde, med en tydelig bredbaset varde. Klatret opp i branntårnet, som bød på god utsikt.
Utsikt fra branntårn østlig retning. Vindmøller her også??
Utsikt fra branntårn østlig retning. Vindmøller her også??
Sørøstlig retning; Linnekleppen bildesentrum?
Sørøstlig retning; Linnekleppen bildesentrum?

Ned igjen samme vei, hvor jeg kunne smake på årets første blåbær. Kjapp retur på sykkelen i lett kupert terreng og god grusvei netto slakt nedover.
Årets første!
Årets første!

Med Nordre Stange var samtlige kommunetopper i (gamle) Østfold Fylke besteget; noe uutslettelig inntrykk kan man ikke si disse har etterlatt (kanskje, men bare kanskje; med et lite unntak for Linnekleppen..)
Denne elegante planten stod like nord for parkeringen - fagerklokke.
Denne elegante planten stod like nord for parkeringen - fagerklokke.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.