Ekspedisjon Vetan med kartlegging av adkomster (08.06.2020)

Written by Snilen (Lars)

Characteristic Expedition
Map
Ascents Vetan (100m) 08.06.2020

Det er 17 år siden jeg var her på min første dedikerte kommunetopp-tur. Den gangen slo jeg meg til ro med å komme til det berømte gjerdet, men jeg hadde jo lyst til å komme helt opp nå. Yndlingshustruen hadde et ærende i Norges eldste by, så mens hun styret der, ble det en tur ut på Nøtterø, eller Færder kommune som det heter nutildags.

Først gikk jeg frem til inngang nord. Her er det nok mulig å komme inn om man fjerner noen klips og hekter av porten. Jeg vil ikke anbefale denne metoden.
Inngang nord - for de priviligerte med nøkkel
Inngang nord - for de priviligerte med nøkkel

Jeg fortsatte derefter til høyre og ut på vestflanken. Her ligger en enslig stor sten og sperrer adkomst under gjerdet. Steinen er ikke større enn at en normal voksen person kan vippe den til side. Her kom jeg greit inn.

Inngang vest med blokkerende stein
Inngang vest med blokkerende stein
Kurant å krype inn her når steinen er flyttet til side
Kurant å krype inn her når steinen er flyttet til side

Så var det toppen da. En liten pinne oppi en steinrøys, som flere har bilde av.

Selfie på toppen
Selfie på toppen

Herfra var det ikke langt videre til gjerdet på østsiden, der jeg fant Astrids sva. Veldig kurant å komme ut her, sikkert litt verre å gå inn den veien, siden Newton jobber i mot og underkant av gjerdet kan henge seg fast i skroget.

Astrids sva, rett syd for trimkassen øst for tinden
Astrids sva, rett syd for trimkassen øst for tinden

Jeg fortsatte langs utsiden av gjerdet til sydsiden og fant også der en alternativ inngang. Krøp inn og ut, bare for å teste at dette går an.

Inngang syd
Inngang syd

Jeg tok turen helt ut på sydpynten, her er fin utsikt.

Flott utsikt helt syd på fjellet.
Flott utsikt helt syd på fjellet.

Det så bratt ut å gå rett ned her, så jeg snudde og gikk hele runden langs gjerdet. Noe bratt ned enkelte plasser, men det er bare å holde seg fast i gjerdet.

Sådan - da skulle opptil flere alternative muligheter for å forsere gjerdet være beskrevet.

User comments

  • -
    avatar

    Morsomt påfunn,

    Written by knutsverre 08.06.2020 20:47

    Lars! Astrid blir nok både forbauset og glad over å ha fått et sva oppkalt etter seg - til og med et sva som må forseres i ryggleie :)!

  • -
    avatar

    Sikkerhetshullene

    Written by Olepetter 08.06.2020 19:23

    i militære anlegg tiltar, ser jeg. Når kraterene under gjerdet blir større enn Stillhetens hav, har ikke sperringene mye funksjon lenger, og når de illegale atkomst-rutene navnsettes, er det vel snart mulig å få kjøpe guidet tur? DNT bør vurdere merka rute under gjerdet, synes jeg, og kanskje det bør legges ut permanente liggeunderlag som beskyttelse mot flått på de mest kritiske stedene? En UIAA gradering hører også hjemme, i alle fall av Astrids sva.

  • -
    avatar

    Hvor er lokalavisene?

    Written by TERJES 08.06.2020 13:03

    Dette kunne blitt et skikkelig førstesideoppslag i lokalavisa. Hvis en mann med nisselue hadde blitt oppdaget innafor gjerdet av militæret, ville førstesideoppslaget blitt :" Julenissen ble motvillig kastet ned fra Vetan av forsvaret." Les også den artige turrapporten fra Knut Sverre og Astrid fra September 2018 med tilhørende kommentarer . Jeg nevnte allerede i 2009 at det burde bygges en sivil korridor inn til toppunktet. Forslaget sendes over til Færder Kommune

    • -
      avatar

      Sv: Hvor er lokalavisene?

      Written by Snilen 08.06.2020 15:51

      Noen utfordringer skal det være, det er en del av sjarmen. Adkomst fra øst døpte jeg Astrids sva, siden hun hadde første dokumenterte klatring opp her ;)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.