Austre Nuke og Hestefjellet (17.05.2020)

Written by RolFoto (Rune Olsen) GSM

Characteristic Hike
Duration 4h 40min
Distance 16.0km
Vertical meters 1,009m
GPS
Ascents Hestefjellet (450m) 17.05.2020
Austre Nuke (455m) 17.05.2020
Visits of other PBEs Austre Nuke turpost (453m) 17.05.2020
Dagsrud parkeringslomme (116m) 17.05.2020

Planen var opprinnelig telttur fra 16. til 17.mai til Brokefjellet naturreservat med et tilhørende knippe rødtopper i Drangedal, men sliten etter jobben på fredag ble det øl og gaming til utpå morrakvisten lørdag så der røyk den planen sjøl om jeg fint kunne dratt utpå ettermiddagen....
Som alltid, turplaner er konstant foranderlig helt til siste minutt og for å være ærlig hadde jeg ikke Austre Nuke i tankene før under morrakaffen i dag tidlig.....og i hvert fall ikke Hestefjellet!
Vel, ut å sette opp flagget på den store dagen og siden peise avgårde i en ikke akkurat oppstasa gammal stasjonsvogn...pytt,pytt...jeg hadde i hvert fall tatt på meg det fineste turtøyet som er å oppdrive og Norgessløyfe plassert på dagstursekken.

Parkerte på p-plass og gikk hurtig oppover lia. En vendahals sang for full hals like ved p-plassen, fin 17.maiturstart! Tok ikke lange tida før jeg var oppunder toppen og brakk av fra sti/kjerrevei.
På tide med litt klyving, dog ikke lange strekket må sies. Flott topparti med god utsikt til Lifjell som lå hvit og innbydende. Nesten en litt nasjonalromantisk 17.mai utsikt.
Her opp bestemte jeg meg for å gå til Hestefjellet. Prøvde å finne en sti som sto på kartet, men fant den ikke, så jeg begynte bare å gå herlig bratt nedover, lett etasjevis. Fant etter hvert en sti som jeg fulgte et stykke før jeg skjønte at den førte feil vei. Skremte ut en større ugle i bratta, men fikk sett den altfor kort...
Landet etter hvert i Barlinddalen, uten faktisk å se en eneste barlind, og videre ut på hogstvei og siden grusvei. Tok så av på lite brukt kjerrevei mot Hestefjellet. Litt eldre plantefelt ved starten, men ellers liten eller ingen antydning til ny eller gammal skogsdrift langs kjerreveien. Funderte langs ruta på hvilken funksjon denne kjerreveien har/hadde...like oppunder toppen åpnet det seg en sirkelrund rydning. Har det vært en husmannsplass her? Så ingen etterlatenskaper etter sådan, så spørsmålet blir ubesvart. Faktisk så gikk det to kjerreveier videre oppetter lia. Velbygde sådane attpå som krever tid å anrette. er dette en eldgammel led og rydningen var en mulig skysstasjon??
Vel oppe ble det matpause og påfølgende full strekk, noe annet hadde tatt seg ut...
Blåste rimelig bra, men herlig utsikt til Lifjell varmet noe.
Videre ned samme rute som opp. Prøvde nok engang å finne avmerket sti på kartet til ingen nytte, men villgåing er jo innafor da. Noen antydninger av hogstvei/kjerrevei enkelte steder, men de forsvant like fort som de dukket opp.
Etter hvert kom jeg til et svært bratt og urete parti, hadde ikke lyst til å gå rundt, så måtte finne fram klyvefinessene for å komme opp her. Artig, men noen lett utsatte steder.
Et godt stykke opp mot Austre Nuke prøvde jeg igjen å finne avmerket sti. Joda, det finnes rester etter hva som godt kan kalles kjerrevei, men sti...nope! Og hvis noen har lyst til å gå her seinere...ta med machete!
Kom til slutt fram til hva som kan kalles en sti oppe på sadelen, og den var faktisk godt brukt tilsynelatende. Fantastisk, folk går altså hit tar en runde i den lille rundkjøringa (som faktisk kan antydes) og går tilbake! Altså, man finner mye glede i de små tinga noen ganger :-)
Videre plankekjøring ned til bilen, men like før tok jeg en avstikker noen høydemeter, nærmere bestemt ca 25 høydemeter, for det var det GPS'en antydet jeg manglet for å nå 1000 hm....lettere patetisk kan man si men det er noe med den 1000hm-grensa i skauen da :-)
Tok noen bilder, men de får jeg se på seinere.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.