Asker - 10 toppers (22.03.2020)

Written by senfterberg (Coni Häusler) GSM

Map
Ascents Bergsåsen (458m) 22.03.2020
Brennåsen (360m) 22.03.2020
Haveråsen (439m) 22.03.2020
Høgås (328m) 22.03.2020
Skaugumsåsen (349m) 22.03.2020
Svartvannsåsen (323m) 22.03.2020
Vardåsen i Asker (349m) 22.03.2020
Visits of other PBEs Halvorsenhytta (353m) 22.03.2020
Hovdehytta (455m) 22.03.2020

Corona har tatt verden. Utlandet har stengt grensene, hytteturer er forbudt, til og med klatring skal være smittsomt og å legge alpine toppturer ut på Face book er en risikosport. I motsetning til andre land får vi heldigvis gå ut i skogen i nærområdet. For en fjellglad familie er det opplagt å velge ut DNT’s «Topp er toppers» som mål for denne spesielle perioden. Takket være «gjemmekontor» og home schooling var planen å besøke alle ti turmål på en uke.

Nicolai sjekker inn på Breimåseåsen
Nicolai sjekker inn på Breimåseåsen


Vi startet med en topp som vi har vært på mange ganger før. Skaugumåsen, 349moh, en fantastisk plass, etter min oppfatning Askers fineste utsiktspunkt. Fra Sem utfartsparkering er det ikke langt, men rimelig bratt, ca. 180 høydemeter opp den bratte stien på sørsida. Fra toppen fortsatte vi på den blåmerkede stien videre til en noe mindre spektakulær topp, Grosetkollen, 259m. Primærfaktoren er under 20 meter, så den toppen finnes ikke på Peakbook en gang. Gutta og vi var fornøyde at 20% var unnagjort allerede på mandag. Stien ned til Hvalstad og tilbake til parkeringen føltes lang, sikkert fordi alle var meget sultne.

Maximilian er glad i naturen!
Maximilian er glad i naturen!

På tirsdag gikk vi turen som er lengst unna, toppene Svartvannsåsen og Breimåseåsen ligger nesten på grensen til Lier. Blåfjellhytta kjenner vi godt fra barnebursdager, derfra er det ganske kort opp Svartvannsåsen som er på en måte en svær balkong av Drammens granitt med utsikt til Lier. Morsomme furutrær på svaberg er noe veldig fint og ganske typisk for Asker marka. Stien videre til toppen med det rare navnet Breimåseåsen gikk greit, selv om vi måtte gjennom områder med en del råtten snø. Stedet med toppboka for Breimåseåsen har fin utsikt mot vest, mens selveste hovedtoppen ligger midt inn i den mørkeste skogen. I stedet for å gå tilbake hele veien, valgte vi stien mot øst som førte oss til et nytt boligfelt langt opp i Heggedals granskog. Etter litt vassing langs bilveien kom vi tilbake til parkeringen under Blåfjellhytta.

Det ble en del snøvassing denne uka. Her et bilde fra Haveråsen
Det ble en del snøvassing denne uka. Her et bilde fra Haveråsen

Onsdag, ny dag, ny tur. Hovdehytta er en topp vi også kjenner svært godt. Både Nicolai og Maximilian har vært der før de fylte ett år. Her har vi også hatt en rekke fine overnattingsturer. Før vi kunne nyte pølser og kveldens utsikt på toppen, måtte vi dog krysse av Høgås, en rimelig umarkert topp sør for Hovdehytta.

Kveldsutsikt fra Hovedhytta
Kveldsutsikt fra Hovedhytta

Torsdag var det pausedag, i hvert fall for 3 av oss. Jeg hadde derimot en jobb å gjøre. «Top er toppers» er en del av DNT’s Sjekk Ut app. Når man er nærme nok et turmål, er det mulig å «sjekke inn». I og med at Nicolai’s 4G funksjon ikke fungerte på Skaugumåsen på mandag, måtte jeg opp dit igjen med mobilen hans for å sjekke inn på nytt.

Endelig fredag! Nok en finværsdag, som resten av uka skinner solen fra skyfri himmel. En perfekt dag for å krysse ut den høyeste toppen i lista, og Askers høyeste punkt, Bergsåsen, 460moh. Som vanlig på Askers topper, er utsikten mot Oslofjorden formidabel. Men til min overraskelse kunne jeg skimte en kjent topp helt på horisonten. Jeg hadde en mistanke at det kunne være Gaustatoppen. Og fikk det bekreftet da jeg kunne se masten på zoom bildet jeg tok.

Uten tvil. Dette er Gaustatoppen.
Uten tvil. Dette er Gaustatoppen.
Asker høyeste topp!
Asker høyeste topp!

Etter en «arbeids- og skoleuke» med topptur hver dag, var det ikke noe vits å hvile i helgen. Vi måtte jo fullføre planen vår. Den desidert lengste turen, Nicolai gruet seg, var Halvorsenhytte-Haveråsen. Men også denne turen gikk for seg uten større problemer. Gutta fikk hjelp av sykler og rompeakebrett. Bål med pølse, øl og kakao på Haveråsen med utsikt til Oslogryta var en av ukas virkelige høydepunkter.

Skål for topp 9/10
Skål for topp 9/10
Bra sykkelføre
Bra sykkelføre

Så var det søndag. En topp gjensto. Kun Vardåsen igjen. Den toppen på norsk jord som vi har besøkt oftest. Det eneste som kunne stoppe oss nå var et skikkelig Corona angrep. Heldigvis slapp vi unna. Klokken 12 sto vi på Vardåsen’s hovedtopp, 349moh. Topp er toppers fullført. Takk til familien for en super uke.

Tryvann og Oslo skisenter
Tryvann og Oslo skisenter
Toppers!
Toppers!
Mamma på toppen
Mamma på toppen

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.