Store Sætertinden & Sabotørruta (08.09.2019)  6

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Fykanvatnet (100m)
Characteristic Trip by foot
Duration 8h 15min
Distance 18.6km
Vertical meters 1,993m
GPS
Ascents Glomsteet (1,129m) 08.09.2019
Store Sætertinden (1,286m) 08.09.2019
Sætertinden Øst (1,148m) 08.09.2019
Sætertinden Øst for Østre (1,090m) 08.09.2019

Norges største pf-topper
8.9.2019


Vårt utgangspunkt ble Glomfjord ved inngangen til Svartistunnelen. Vi fulgte stien bratt opp fjellsiden til det første vannet. Underveis var det klissvåte sva og skrenter, med noen utlagte taustumper. Etter en grov «bom» i steinura, kom vi igjen innpå riktig rute. Etter å ha rundet vannet (614) passerte vi en dyp berg-kløft mellom vann nr 2 og 3. I bunnen lå det hardpakket snø, hvor et utlagt tau gjorde det lettere opp på motsatt side. Senere forlot vi sabotørstien og fortsatte i mektige omgivelser. Vi benyttet tørre og fine svapartier opp til Øst for Østre Sætertinden (1090). Videre over traversen til Østre Sætertinden (1148). Herfra var det sammenhengende nysnø ned i skaret, før oppgangen til Store Sætertinden (1286). Utsikten var i storformat mot Svartisen, Helgelandsbukken, Glomfjorden, Istinden og Memaurtinden. En alpin travers fortsetter over Sætertindan V1,V2,V3 og V4. På returen foreslo uglefisk (Paal Andre Lund) en avstikker til Store Glomsteet. Mye stor steinur og langt unna Sætertinden i kvalitet. Vi avsluttet ned Sabotørstien, som bør oppgraderes. Fantastisk dag i optimalt vær - rett og slett herlig.

Dronefilm - https://www.youtube.com/watch?v=1Y6_O_kk-Dg&feature=youtu.be


Sabotasjeaksjonen var vellykket, men de led en grusom skjebne.
Natt til 21. september 1942 tar 12 kommandosoldater seg inn og utfører en sabotasjeaksjon som effektivt stanser all aluminiumproduksjon i Glomfjord. Det de gjorde var like dramatisk som det som skjedde på Rjukan. Den lille troppen består av ni briter, to nordmenn i tillegg til sjefen, kanadieren kaptein Graeme Black. 15. september 1942 kommer de fra Orknøyene via Skottland og England hvor de er trent opp som kommandosoldater. Målet for operasjonen, som har fått kodenavnet «Operasjon Muskedunder», er å sprenge kraftverket i Glomfjord og dermed ramme den viktige produksjonen på aluminiumsverket på Haugvik. Tyskerne hadde bruk for aluminium i flyproduksjonen sin. Dersom de allierte klarte å ta kraftstasjonen ville det få konsekvenser for tysk krigsindustri, forteller Anfinn Myrvang i Meløy historielag. Fra den franske ubåten «Junon» blir troppen satt i land i Bjærangsfjorden i Meløy. Soldatene klarer å ta seg ubemerket inn på okkupert norsk land, komme seg over fjellet i ukjent terreng og ned til Glomfjord hvor kraftstasjonen ligger. De deler seg i to grupper. Ett lag plasserer sprenglegemer på rørgatene, mens det andre tar seg inn på området – til tross for strengt tysk vakthold. Like etter høres to drønn utover fjorden, når to av aggregatene sprenges inne i kraftstasjonen. Ikke lenge etter smeller det i rørgaten bak fabrikken. Glomfjord er omkranset av høye fjell, og fjorden er trang og smal. Man kan jo bare tenke seg hvordan det hørtes ut da det smalt. I tillegg gikk flyalarmen, forteller Dagfinn Kolberg i Meløy historielag. De sprengte rørgatene gjør at flere tonn vann og grus fosser nedover fjellsiden og trenger inn i kraftverket. Sprengningen ble enda mer effektiv enn planlagt. Maskinhallen ble oversvømt, og turbinene satt ut av spill, forteller Myrvang.
Dramatisk flukt
Aksjonen er over, men dramaet de 12 topptrente elitesoldatene skal igjennom har så vidt begynt. Da alarmen gikk tok det ikke lang tid før et kobbel med tyske soldater var i hælene på dem. Planen var å ta seg over til Sverige, men de hadde ikke orientert seg godt nok om fluktmulighetene. Under tilbaketrekningen kom det til en trefning med tyske soldater. En av tyskerne ble skutt og drept, en annen såret. I nærkamp med den siste ble nordmannen Erling Djupdræt stukket gjennom kroppen med bajonett. Han døde noen dager senere av skadene.
Led brutal skjebne
Etter trefningen delte sabotørene seg i flere grupper. Den største gruppen på sju finner verken hengebrua over Fykanåga eller trappene opp til fjellet. De blir omringet og må overgi seg ved 08-tiden om morgenen 21. september. Bare fire, deriblant Sverre Granlund fra Bodø, klarer å finne brua som gir dem et livsviktig forsprang. Alle kommer seg til Sverige med livet i behold. De sju som blir tatt til fange av tyskerne lider en brutal skjebne – etter ordre fra Adolf Hitler. Hitler var lei av alle sabotasjeaksjonene, og utstedte 18. oktober 1942 en ordre om at alle kommandosoldater som ble tatt i sabotasjeaksjoner skulle bli skutt. Denne ordren hadde tilbakevirkende kraft, sier konservator Karina Krogh i Nordlandsmuseet. Denne kommandoordren gikk på tvers av alle spilleregler i en krig. Når en soldat er ikledd uniform blir tatt til fange i en krigssituasjon, har man krav på beskyttelse i henhold til Genèvekonvensjonen. Soldatene som sto bak «Operasjon Muskedunder» skal ifølge skriftlige kilder ha vært de første som ble henrettet etter at Kommandoordren ble iverksatt. De ble ført til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin, hvor de ble henrettet ved nakkeskudd 23. oktober. Krogh er ikke tvil om at sabotasjeaksjonen forsinket det tyske krigsmaskineriet. Det var Herman Görings Luftwaffe som skulle ha aluminiumet som ble produsert i Glomfjord. Dette hadde Hitler bestemt en måned etter invasjonen av Norge. Den årlige produksjonen skulle også økes betraktelig; fra 30.000 tonn per år i 1940 til 180.000 tonn i 1944. Glomfjord var ett av satsingsområdene.nKraftverket ble satt ut spill i tre måneder. Aluminiumsproduksjonen kommer aldri mer i gang. Det blir ikke industridrift her før Norsk Hydro overtok i 1947, sier Krogh.
Fant pistolhylser gjemt under en stein
Etter krigen har det vært stille om den dramatiske sabotasjeaksjonen i 1942. Helt til 2010, da 14 år gamle Ruben Nicolai Johnsen Birkelund var på fjelltur i området hvor soldatene flyktet med nazistene i hælene. Sammen med tre andre gikk han den samme ruta som soldatene som en del av en årlig minnemarkering. Det var nært slutten av turen at jeg bare skulle krype under en stein. Der så jeg et par briller, sier Birkelund, som i dag har blitt 18 år gammel. Etter hvert som han gravde, dukket flere gjenstander opp. Jeg fant en liten flik av et belte, noen aluminiums- og glassbeholdere i tillegg til et pistolhylster. Det var tydelig en rasteplass som de hadde benyttet seg av. Hva tenkte du da du fant dette? Jeg var ung, og visste ikke så mye om historien bak. Men etter hvert gikk det opp for meg at funnet var ganske spesielt, sier Birkelund. Også året etter fant han gjenstander i området, blant annet en barberhøvel. Alle gjenstandene befinner seg i dag hos Nordlandsmuseets avdeling på Ørnes. Ifølge konservator Karina Krogh har det ikke lykkes å finne ut hvem av soldatene som la igjen gjenstandene under steinen.


Sætertinden


Glomsteet
Glomsteet
Dyp kløft
Dyp kløft
Tørt og fint
Tørt og fint
Helgelandsbukken
Helgelandsbukken
Østtoppen
Østtoppen
Istinden, Glombreen og Glomsteet
Istinden, Glombreen og Glomsteet
Isbreen rundt toppen har krympet
Isbreen rundt toppen har krympet
Store Sætertinden
Store Sætertinden
Sætertinden
Sætertinden

Glomsteet


Glomsteet
Glomsteet

User comments

  • -
    avatar

    uregistrert kremtopp.

    Written by otto 19.01.2020 08:38

    Bra observert Lars. Lagt inn hovedbilde på Glomsteet Øst. I ettertid burde vi nok tatt med oss denne.

  • -
    avatar

    Store Sætertinden.

    Written by BjørnF 11.09.2019 14:35

    Ser du har en sekser, var ikke mye tvil der tenker jeg. Ser ut som en fantastisk tur. Bildene er som vanlig i toppklasse.

  • -
    avatar

    Store Sætertinden

    Written by otto 09.09.2019 16:31

    Ikke lett å kopiere denne giganten..

  • -
    avatar

    Otto/Paal

    Written by heisim 09.09.2019 13:38

    Ny spennende tur! Flotte bilder + dronefilm som alltid...

  • -
    avatar

    Utrolig flott Otto og Paal

    Written by Togra 09.09.2019 11:36

    Dere må opprette en Instagram konto så folk fra hele verden kan se bilder fra de fantastiske turene deres. Norge er vakkert!!

    • -
      avatar

      Sv: Utrolig flott Otto og Paal

      Written by uglefisk 09.09.2019 20:54

      Peakbook leverer varene... :)

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by Skippy 08.09.2019 23:25

    Ser ut som en nydelig tur - og kule bilder av paal! Det er noen ting som endre seg aldri :)

    • -
      avatar

      Sætertinden

      Written by otto 09.09.2019 00:05

      Kanskje første salto på Sætertinden

  • -
    avatar

    Uregistrert kremtopp

    Written by boven 08.09.2019 20:33

    Er det augo mine, eller ligg det ein uregistrert pf 100-topp der? 763 m. Du sneia nesten over den!

    • -
      avatar

      Sv: Uregistrert kremtopp

      Written by otto 08.09.2019 20:48

      Prøver å unngå småknauser. Pøser på med noen bilder i kveld. Først to pils og kylling..

    • -
      avatar

      Sv: Uregistrert kremtopp

      Written by larskjek 19.01.2020 01:39

      Denne toppen er avbildet på bilde nr.18 her.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.