Alene i Trollsteinskvelven (21.08.2019)  5

Written by ArvinDeep (Jarle Flaglien) GSM

Duration 11h 32min
Distance 25.0km
Vertical meters 1,814m
GPS
Ascents Grotbreahesten (2,018m) 21.08.2019 10:40
Gråhøe (2,154m) 21.08.2019 13:30
Søre Trollsteinhøe (2,161m) 21.08.2019 14:50
Store Trollsteinhøe (2,201m) 21.08.2019 15:13
Austre Trollsteinhøe (2,095m) 21.08.2019 15:56
Smådalshøe (1,890m) 21.08.2019 17:41
Visits of other PBEs Veodalen nasjonalparkgrense parkering (1,300m) 21.08.2019 07:20

Hadde vel aldri kommet over dette området, uten peakbook. Så andre hadde gått i dette litt øde området og det fristet veldig. Hadde hentet ut noen spor til GPS’en som litt hjelp, men planla en litt annen rute enn hva jeg fant fra de andre. Likevel greit å ha disse sporene for å bekrefte eventuelt avkrefte om man er ute og kjøre…

Hadde leid jobbhytta ved Øvre Sjodalsvatnet fra onsdag til søndag og værmeldingen så lenge ganske bra ut for torsdagen. Men på mandag endret alt deg, og torsdagen ble meldt med stiv kuling og snø over 2000 meter. Jeg sjekket at hytta også var ledig dagen før, avklarte med sjefene både på jobb og privat (kona).... Så sluttet jeg litt tidlig på jobb på tirsdagen og kjørte de 4 timene opp til hytta.

Onsdagen sto jeg opp kl 0500 og etter en ca 55 minutter var jeg ferdigspist, ferdigpakket og satt klar i bilen. Det tar 50-60 minutter til parkeringsplassen ved Veodalen Nasjonalpark. Den snikende følelsen av å ha glemt noe var ganske tydelig, men jeg slo den fra meg. Først da jeg nærmet meg Ridderspranget kom jeg på at GPS’en lå igjen på bordet i hytta. I ukjent område og uten GPS’en med de forberedelsene jeg hadde gjort, så var det bare å snu. Klokka 0625 var jeg igjen klar i bilen, så det kostet meg en halvtime.

Det var lite trafikk så det gikk ganske radig, og klokka 0715 parkerte jeg bilen. Det var en ung kar og to damer som gikk til sykkelparkeringen og la i vei mot Glitterheim. Selv skulle jeg opp bratta. Så først etter den store, delte steinen, man ser fra parkeringa, og tenkte jeg kunne gå i retning av den. Men jeg valgte å gå mer rett opp i bekken, fordi det var lite vann og tørt og fint å gå på berget. Etter en drøy times gange så «åpnet» landskapet seg og jeg så rett inn i Trollsteinkvelven. Det lå litt skyer på Glittertind i vest og på Gråhøe, men egentlig ganske fint. Da jeg gikk innover Kvelven så kom det faretruende skyer opp på baksiden av fjellene.

I Veodalen, klar for tur
I Veodalen, klar for tur
Glittertinden i vest
Glittertinden i vest
Første glimt av Grotbreahesten
Første glimt av Grotbreahesten

Avstandene i et slik landskap er voldsomme, og det er vanskelig å forstå hvor langt det er til de ulike stedene man skal. Da jeg nærmet meg den kjempestore steinen på nedsiden av Austre Trollsteinshøe så oppdaget jeg en person - kanskje en kilometer foran meg. Han gikk oppover i dalen på østsiden. Jeg så ikke hvor han kom fra, men tenkte at han kanskje skulle gå motsatt vei av min rute.

Trollsteinskvelven
Trollsteinskvelven

Borte ved steinen så hadde det blåst opp og jeg fikk på meg skikkelig jakke, før jeg skulle gå omtrent rett i luftlinje mot Grotbreahesten. Sporene jeg hadde med fra andre hadde gått rundt vannet og mot fossen som renner ned fra Trollsteinstjønna. Men det var ingen problemer med å krysse elva på steinene. Derfra valgte jeg å gå jevnt oppover på nedsiden av Bukkeflye. Men disse moreneryggene er lumske, for om det ser jevnt ut på avstand så er det egentlig masse opp og ned i praksis.

Over bekken mot Grotbreahesten
Over bekken mot Grotbreahesten

På nedsiden av Bukkeflye så jeg to telt og to personer på andre siden av vannet, litt østenfor fossen. Så helt øde var det ikke i dag. Tre personer + meg selv altså!!!

Ved foten av Grotbreahesten
Ved foten av Grotbreahesten

Så kom jeg til foten av Grotbreahesten og så opp den bratte veggen. Jeg valgte å gå der jeg syntes de største (og forhåpentligvis mest stabile) steinene var. Det gikk fint ganske lenge, men i midtpartiet var det veldig mye løst og det var vrient å få fotfeste. Jeg prøvde å holde tak i grunnfjellet, der det gikk – og fikk karret meg opp. Etter det var det lett opp til selve toppen.

Fantastisk utsikt inn mot Glittertinden og ned i Trollsteinskvelven. Hele tiden hørte jeg det knaket og smalt i breen på nedsiden, det var ganske fascinerende!

Det braket og smalt nede i Glupen under Grotbreahesten
Det braket og smalt nede i Glupen under Grotbreahesten
Avgrunnen under Grotbreahesten
Avgrunnen under Grotbreahesten

Nedfarten gikk i samme spor og i den samme løse ura, før jeg trakk mot nord-øst. Ved foten av Grotbreahesten hoppet jeg over på steiner og kom meg over i morenen som går inn mot Svartholsglupen. Da jeg sto på Grotbreahesten besluttet jeg å droppe turen oppom Svartholshøe, som var en av alternativene på denne turen. Jeg gikk tregere enn jeg hadde regnet med så jeg måtte velge bort denne for å være sikker på å få tatt en annen topp litt senere på turen.

Over bekken mot Svartholsglupen
Over bekken mot Svartholsglupen
Brefallet ved Grotbreahesten
Brefallet ved Grotbreahesten

Inne i Svartholsglupen valgte jeg å gå en litt dristigere rute enn sporet jeg hadde lastet ned på GPS’en. Med min høydeskrekk så er dette ikke helt greit, alltid – men jeg tenker jeg må utfordre den for å kanskje bli bedre, også… Halvvegs opp i bratta oppdaget jeg en person nede i Glupen, og så at dette var samme person som jeg så tidligere ved den store steinen. Jeg ble overrasket over at han hadde kommet så langt og jeg så kort, men tenkte at det kanskje er mer lettgått på toppene (noe som viste seg å være korrekt). Han gikk opp mot Svartholsglupen, som jeg valgte å droppe. Egentlig tror jeg det er mer energisparende å gå den retningen han gjorde enn hva jeg gjorde. For klyvingen opp til Grotbreahesten og den jeg nå sto midt i er mye mer krevende enn å gå slagt oppover og heller gå bratt nedover. Jeg syntes det var flere skumle partier men skjerpet meg og til slutt kom jeg opp mot Gråhøe. Tror kanskje ikke min rute var den mest optimale.

Opp ryggen på Gråhøe, mot Juvass
Opp ryggen på Gråhøe, mot Juvass

Nå var det skyer som kom og gikk hele tiden og utsikten var nesten helt borte. Bak en liten knaus på toppen fant jeg litt le og der ble det mat på primus. Det tok lenger tid enn jeg hadde tenkt å varme opp vann på primusen så det ble etter hvert ganske kaldt. Men turmaten var strålende god og ga mye ny energi. Men det blir nok ikke primus på tur neste gang for jeg brukte en hel time på alt. Neste gang blir det vann på termos og/eller vanlig niste! Vanligvis pleier 20-30 minutter være nok pause!

Fra Gråhøe ned i Trollsteinskvelven
Fra Gråhøe ned i Trollsteinskvelven

Da jeg etter hvert kom meg videre gikk jeg ned ca 60 høydemeter før jeg skulle opp 70 høydemeter til Søre Trollsteinshøe. Selv om tåka eller skyene nå var veldig tett, så var dette et mye mer lettgått terreng, så her gikk jeg mer i den farta jeg hadde regnet med på forhånd. Man så bare drøyt 100 meter pga tåka, men jeg fikk med meg både kanten på ene siden og breen på andre siden. Denne Smiugjelsbrean hadde jeg ikke sett før og den var ganske stor også. Det var ca 1 km mellom de tre toppene Gråhøy, Søre Trollsteinshøe og Store Trollsteinshøe.

Varden på Søre Trollsteinshøe, i tåke
Varden på Søre Trollsteinshøe, i tåke

På Store Trollsteinshøe nådde jeg mitt høyeste punkt i dag – men det var en veldig flat topp og tåka gjorde at jeg ikke så noe som helst.

Helt hvitt av tåke på Store Trollsteinshøe
Helt hvitt av tåke på Store Trollsteinshøe

Derfra gikk jeg mot Finnshalsnobbe, men først litt feil – i retning Vesletrollet, som jeg ikke skulle gå mot. Mangel på sikt gjorde at jeg ble litt desorientert, og det var derfor bra å ha GPS’en som viste hvor jeg skulle. Det var ganske fint fra dette området og ned i Finnshalsgrove og videre ned i Smådalen. Så ut som en frodig og flott fjelldal.

Finnshalsnobben kommer frem fra tåkehavet
Finnshalsnobben kommer frem fra tåkehavet
Vesletrollet fra Finnshalsnobben
Vesletrollet fra Finnshalsnobben
Fra Finnshalsnobben mot Rondane
Fra Finnshalsnobben mot Rondane

Min tur gikk rett mot Smådalshøe. For å komme dit måtte jeg over et par småbreer og igjen opp og ned i noen morene-urer, men det gikk ganske greit. Litt lei av stein ble jeg nok på turen.

Bresprekk på vei mot Smådalshøe
Bresprekk på vei mot Smådalshøe

På toppen var det fin utsikt til Rondane, mot Besshøe, Tjønnholstinden og jammen tror jeg ikke at jeg så Dovrefjellene også.

Tilbakeblikk fra Smådalshøe. Trollsteinstoppene i tåkehav
Tilbakeblikk fra Smådalshøe. Trollsteinstoppene i tåkehav
Fra Smådalshøe mot parkeringa, med Nubbene i bakgrunn
Fra Smådalshøe mot parkeringa, med Nubbene i bakgrunn

Fra Smådalshøe gikk jeg rett mot parkeringen og i starten fulgte jeg omtrent identisk linje med Nasjonalparkgrensen som jo går rett fra Smådalshøe til parkeringen. Men jeg hadde observert at jeg nok ikke kunne komme ned bratta der så jeg svingte litt østover så jeg kom inn et sted det ikke var altfor bratt.

Tilbake ved bilen 18:48, omtrent akkurat 11,5 time på tur – da inkludert en halvtime på matlaging – så 11 timer ville nok vært mer riktig om jeg hadde tatt med niste.

En flott tur i et ditto flott område.

Start date 21.08.2019 07:15
(UTC+01:00 DST)
End date 21.08.2019 18:48
(UTC+01:00 DST)
Total Time 11h 32min
Moving Time 9h 19min
Stopped Time 2h 13min
Overall Average 2.2km/h
Moving Average 2.7km/h
Distance 25.0km
Vertical meters 1,813m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.