En løpetur gjennom Kongevegens historie (12.08.2019)

Written by Fjellsamleren (Endre Myrdal Olsen) GSM

Start point Kyrkjestølane (963m)
Characteristic Jogging
Duration 1h 19min
Distance 8.5km
Vertical meters 334m
GPS
Ascents Mureklopphaugen (1,284m) 12.08.2019 18:46

Det var ikke særlig bra vær denne dagen. Jeg og Natasha valgte å ta det rolig og tok en løpetur på Kongevegen over Filefjell. Vi kjørte til Kyrkjestølane og parakerte ved inngangen av Kongevegen på sørsiden av E16.

Startet rolig og jogget oppover. Kult å tenke på at denne veien har blitt brukt til å frakte de kongelige på hest og kjerre i mange hundre år. Langs veien er det også satt opp flere info-skilt og gamle malerier. Gøy å se hvordan maleriene er overdramatisert. Massivet med Støgonøse og Skørsnøse er fremstilt som en skarp fjellrygg og Kongevegen i forgrunnen ser ut som den er flislagt. Å sette opp slike skilt med bilder er et veldig godt tiltak. En tur hvor man kan lære historie undervegs.

Marmor-monumentet som står oppført langs Kongevegen over Filefjell.
Marmor-monumentet som står oppført langs Kongevegen over Filefjell.

Lenger oppe kom vi frem til marmor-monumentet. Dette var en gave som ble gitt etter at det slitsomme arbeidet med veien var ferdigstilt. Det kom fra Danmark med båt til Bergen. Deretter ble det fraktet videre med ny båt til Lærdal. Herfra måtte tøffe karer kjempe sammen med hester for å frakte dette monumentet opp på fjellet og sette opp her etter befaling fra kongen. Som om ikke det var nok slit å bare lage denne veien slik at de kongelige kunne reise fra Bergen til Christiania.

Suletind sett fra Mureklopphaugen
Suletind sett fra Mureklopphaugen

Kongevegen og dette monumentet fikk mye oppmerksomhet i NRK-programmet "Det umulige landet". Et program jeg og Natasha hadde fulgt med på. Var derfor gøy å endelig se dette med egne øyne.

Mot Berdalseken og Raudbergsnuten
Mot Berdalseken og Raudbergsnuten

Natasha snudde her mens jeg tok meg en tur opp på Mureklopphaugen. Fin utsikt over Kongevegen og blant annet Berdalseken og Raudbergsnuten i nordvest og Suletind i sørøst. Deretter tok jeg fatt på returen samme vei og møtte Natasha ved bilen. En veldig flott tur. En dag skal vi ta en lengre variant av denne.

Trig og toppunktet på Mureklopphaugen
Trig og toppunktet på Mureklopphaugen

Kart

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.