Den ubestigelige er besteget! (31.07.2019)

Written by bigmob (Morten Bigseth) GSM

Map
Ascents Stjerntinden (938m) 31.07.2019

Grublet lenge på hvordan denne kunne bestiges, inntil noen endelig begynte å guide opp dette klatrefjellet. Stjerntind er også nr 2 på listen over Norges vanskeligste topper (klatremessig) ad letteste vei. I tillegg så ser jeg rett ut på Stjerntind fra stuevinduet hos svigers, så selvplagingen måtte jo bare ta slutt!

Nå har det heldigvis blitt vanligere å komme seg opp på denne - rett nok med hjelp av erfarne klatrere. Etter tips fra Sea, så fikk vi kontakt med Signar og Alpine Adventures. https://www.alpineadventures.no/

Signar ville gjerne ta Dolomittica og meg opp en strålende dag i Lofoten ettersom det er et av hans favorittfjell å guide på. Så vi kjørte sammen til Skjellfjord og parkerte på en parkeringslomme akkurat der det ble grusvei.

Dolomittica klar for tur!
Dolomittica klar for tur!

Derfra gikk det dels menneske- og sauetråkk oppover til skaret på 600m (Rusta). Deretter ledet Signar oss videre opp til startstedet for klatringen. Ganske uoversiktlig område, så ikke lett å vite hvor man skal angripe klatringen.

Toppen og veien opp sett fra skaret
Toppen og veien opp sett fra skaret

Men Signar har funnet en rute opp uten balleknusere (som andre har omtalt her). Var vel tidenes fineste og tørreste sommer i Lofoten, så forholdene kunne ikke vært bedre.

Var et crux som Signar har rangert til en god 5'er som var i tøffeste laget for en kommunetoppjeger, men med klatresko, særs stramt tau over meg og kloring oppover kom man opp på et vis. Bortsett fra det crux'et gikk det fint å klatre som nr 2 opp 3 taulengder. Men glad Dolomittica og jeg hadde varmet opp med Reka et par dager i forveien.

Opp svaet - så bare en taulengde igjen på toppen som vises i bakgrunnen.
Opp svaet - så bare en taulengde igjen på toppen som vises i bakgrunnen.

Etter de to første taulengdene tok vi på fjellskoa og ruslet bort til den siste klatreetappen rett under toppen. Her var det lettere klatring, så var egentlig best med fjellstøvlene på opp den biten.

Bare noen få meter igjen!
Bare noen få meter igjen!
Jadda!
Jadda!

Eventyrlig utsikt fra toppen og bredt glis på alle 3. Tre rapeller ned.

Siste rapell
Siste rapell

Brukte 7 fine timer på tur med Signar som anbefales på sterkeste. Dette og disse fjellene har han full kontroll på! Han mente jeg nok sannsynligvis var førstebestiger av Stjerntind med kneprotese ;-)

User comments

  • -
    avatar

    Gratulerer med Stjerntinden,

    Written by knutsverre 01.08.2019 16:47

    Morten! Flott rapport og nydelige bilder. Jeg så over til dere fra Himmeltindan i Vestvågøy! For en fantastisk dag det var i Lofoten!

    • -
      avatar

      Sv: Gratulerer med Stjerntinde

      Written by bigmob 02.06.2020 21:45

      Så dere hadde en atskillig tøffere tur på vått føre. Stor prestasjon det! Ble rene koseturen for vår del. Får satse på en like fin norsk toppsommer i år.

  • -
    avatar

    Stjerntinden well done

    Written by otto 01.08.2019 14:05

    Du med kneprotese, og Inger Lise med to nye hofteproteser. Hva blir det neste..

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.