7 summits - Bø - Bornan og Pikstauren (23.07.2019)

Written by bigmob (Morten Bigseth) GSM

Map
Ascents Bornan (670m) 23.07.2019
Pikstauren (688m) 23.07.2019

De spisse toppene til Bornan og Pikstauren ses fra en rekke steder i Bø - bla bilveien mot Sortland -og når de i tillegg er på Bø sin 7 summitsliste - så kunne vi ikke unngå å slenge oppom de.

Var en særs varm dag med nesten 25 varmegrader, så vi forberedte oss på en varm tur i ukjent terreng. Vi visste at de skulle kunne bestiges uten tau og sikring, men visste ellers lite.

Vi valgte å parkere på Bø-siden av tunnelen (turen sannsynligvis kortere og brattere opp ei renne fra motsatt side av tunnellen så vi etterpå) i Ryggedalen. Derfra fulgte vi en sti som var markert på peakbook-kartet forbi Kuskarvatnet. Men denne var heller usynlig etterhvert - men etter litt knot rundt vatnet ble det lettere å gå etterhvert. Gikk greit opp til Kuskaret og så i retning Bornan.

I varmt driv opp mot Bornan
I varmt driv opp mot Bornan

Der kom vi etterhvert inn på dels rød- og hvitmerking som viste seg å vise vei inn mot Pikstauren.

Men først Bornan. Gikk passe bratt oppover i varmen og vi valgte etterhvert å gå/klyve opp ei renne opp. Det gikk fint det - men vi så etterpå at vi bare burde ha fulgt ryggen så og si hele veien. Vel oppe var det kremutsikt de luxe, men vi så også at vi måtte hatt med klatreutstyr for å følge ryggen videre mot Pikstauren.

Fra toppen med utsikt mot Pikstauren
Fra toppen med utsikt mot Pikstauren
Fulgte ryggen tilbake fra Bornan
Fulgte ryggen tilbake fra Bornan

Så ned igjen ryggen og bort til rød-/hvitmerkingen som fulgte høyt oppe på Bornans side mot Pikstauren og skaret mellom fjellene. Vi fulgte skaret videre mot Pikstauren inntil en hammer på enden av skaret gjorde oss særs usikre. Vi kom da også på at det ikke var noen merking lenger. Så tilbake mot starten av skaret og da så vi merkingen et godt stykke ned og måtte til vår irritasjon et godt stykke ned fra skaret og rundt hammeren. Viste seg på tilbakeveien at denne hammeren enkelt kunne følges hele veien (vi bygde en liten varde på veien tilbake etter at vi hadde klyvd den opp).

Opp selveste Pikstauren gikk det enkelt og greit opp og kunne nyte den formidable utsikten, vann og matpakka. Kunne også slå de siste innpåslitne kleggene i ro og mak.

På Pikstauren
På Pikstauren
Utsikt tilbake mot Bornan
Utsikt tilbake mot Bornan

Hjem igjen omtrent samme vei, men nå fulgte vi altså traversen om hammeren i skaret og sparte en god del tid på det. Ble en sabla varm og rolig tur på nesten 7 timer - inkludert bommer og pauser.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.