Møysalen (20.07.2019)

Written by ersystopo (Erlend Råheim) GSM

Map
Ascents Møysalen (1,263m) 20.07.2019
Topp Sør av Øvre Møysalvannet (910m) 20.07.2019

Møysalen var en av hovedgrunnene til at vi var i Vesterålen. Enda en dag med supert turvær, og vi dro til Ingelsfjordeidet for å være båtuavhengige og for å slippe fuktig anmarsj langs kanten av Lonkanfjorden.

Anmarsjen fra Ingelfjordeidet går over mange avsatser med ditto stigning og gjerne litt høydetap på baksida. Utlagte massive treklopper letter framkomst gjennom myrlendet, og de er så behagelige å gå på at en nesten kan kjenne at muskulaturen restituerer seg når treverket smågynger under beina. Etter hvert kommer Møysalen og Storemøya til syne, som et par frekke reveører i helspenn.
Etter Memuruskaret blir det mer folksomt. Vi er heldige med å finne vatn i lendet, til tross for at siste bekk ihht kartet kun blotter seg på et punkt hvor snøbrua har kollapsa. 910 blir traversert - her viser det seg i etterkant å være best å gå opp mot denne og så rett ned til skaret på ca 840 m. Så via partiet hvor det henger litt hjelpemidler og opp på et parti på 1000 m, der grove lausmasser skaper ørkenstemning. Nå er det ikke langt til toppbreen (eller fonna?), og kryssing av denne krever verken Enklere Liv-broddene jeg nesten på spøk har lagt i sekken eller isøksa som fikk bli med etter tolkning av Asbjørns alltid nærværende Rother Wanderführer. Vel og merke etter dagens forhold.
Asbjørn på toppbreen
Asbjørn på toppbreen

3 timer og noenogtjue, "vanlig motbakkepuls", eller i treningstermer "liberal I1". En rast underveis medregna. Nå er utsikta skadelidende av tilskying, og det oppstår litt stress med å komme seg ned på grunn av byger langs fjorden. Dominerende faremoment på Møysalen er nok sand og grus på hyllene, der en må være nøye på å lande hvert steg med minst mulig framdriftskomponent.

910 (Møylorten...) var en lønnsom avstikker på grunn av utsikta inn i Møygryta.

Så ut og tilbake. Bildene taler for seg.

Sko: Salewa terrengjoggesko. Godt valg.
Væske: 1 l medbrakt, ca 1,5 l vatn fra lendet. Moderat tørst ved tilbakekomst. 16 grader antatt gjennomsnittemperatur.
Dårlig valg: Tjukk, ribbestrikka ull t-skjorte av fordelaktig merke. Momentant søkk blaut, brukte dager på å tørke etter turen.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.