Langt inn i Leirungsdalen (17.04.2019)  6

Written by Gråbein (Tinderangler) GSM

Start point Diger stein på vagel (1,374m)
Endpoint samme (1,372m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 9h 18min
Distance 34.8km
Vertical meters 1,829m
GPS
Ascents Skarvflyløyfttinden (2,250m) 17.04.2019 14:25
Austre Leirungstinden (2,288m) 17.04.2019 14:29
Nord for Austre Leirungstinden (2,260m) 17.04.2019 14:42
Midtre Leirungstinden (2,130m) 17.04.2019 16:01
Skarvflyløyfttinden SØ3 (2,060m) 17.04.2019 16:01
Skarvflyløyfttinden SØ2 (2,100m) 17.04.2019 16:01
Skarvflyløyfttinden SØ1 (2,218m) 17.04.2019 16:01
Visits of other PBEs Valdresflye lang parkering nord (1,390m) 17.04.2019 08:44

Ingenting er som å kjøre opp på Valdresflye i solskinn, med høye brøytekanter og våren i emning.
Jeg er litt usikker på parkeringsvalg, men ender der den store karakteristiske steinen ligger på vagel, 3-4 km sør for Heimdalsmunnen. Det gir flere høydemeter på returen, og ekstra trening. Men, jeg ser ikke umiddelbart noen god mulighet lengre nede heller, så slik blir det.
Ni andre legger ut i det jeg stopper bilen. De er godt utstyrt med randonneeski, og skal til Munken og Mugna. Jeg henter de raskt inn, når jeg skjønner at fellene må av de første kilometerne. Det går slakt nedover retning Raudhamran (1437), og sadelen vest for den. Fra sadelen, litt klønete nedkjøring pga, stein og barflekker, ned i Leirungsdalen. Så er det bare å få på fellene og gå og gå, inn denne heldigvis veldig vakre dalen, med tinder i alle retninger.

I Leirungsdalen, Raudhamran bak, trivelig gjeng på veg til Munken og Mugna(?)
I Leirungsdalen, Raudhamran bak, trivelig gjeng på veg til Munken og Mugna(?)

Etter et par timer, drar jeg til siden og opp på Skarvflyløyftbrean. En bratt snø/brebakke må forseres. Brefallet ligger oppsprukket ved siden av, og minner en på at her må det utvises varsomhet. Heldigvis er det fortsatt mye og fast snø på breen, og minusgrader.

Skarflyløyftinden, med SØ1-3 foran, opp breen.
Skarflyløyftinden, med SØ1-3 foran, opp breen.

Dagens mål er fortsatt litt usikre, da jeg som vanlig ikke har planlagt særlig godt. Jeg håper på de tre sørøstre Skarflyløyftindane. Egentlig to humper (SØ2 og SØ3) og en spiss sak (SØ1), på sørøstryggen til Skarvflyløyftinden. I mellom hovedtoppen og SØ1 er det kun 92 meter, men et dypt skar skiller dem kort og brutalt, for min del.

Skarflyløyfttinden, med SØ1, SØ2 og SØ3, fra venstre mot høyre
Skarflyløyfttinden, med SØ1, SØ2 og SØ3, fra venstre mot høyre

Oppe på breen blir det valgets kval. SØ1 er vanskeligst, og hadde vært deilig å få unnagjort, eller kan det være lurt å gå seg litt varm i trøya først? Jeg lander på det siste.

SØ3 er en fin og grei liten knoll. Litt utsatt, bittelitt kliving, men med fine tak.

På SØ3, med SØ2 og SØ1 foran hovedtoppen bak
På SØ3, med SØ2 og SØ1 foran hovedtoppen bak

SØ2 er noe høyere. Jeg må ned på breen mellom hver gang. Flytter skiene og sekken litt oppover, mellom toppstøtene. Også denne går fint. Luftig, men lett kliving. Bart fjell det meste av vegen.

På SØ2, med SØ3 bak
På SØ2, med SØ3 bak
Rutevalget sees
Rutevalget sees

SØ1 derimot ser fryktinngytende ut, med sine bratte snørenner i starten og uvissheten om hvordan manøvrere de vel 150 høydemeterne opp. Heldigvis var det flinke folk her i går. Sporene deres viser tydelig vei i starten, og for meg som kun har skisko og en isøks, er det en gave å få gå i ferdigtråkkede spor. Jeg unngår et isete parti, da jeg ser de andres to rutevalg, og vips er jeg oppe i steinete terreng. Jeg finner greit frem, og innimellom ser jeg spor etter de som gikk her dagen før. Et par steder må jeg klive forsiktig, så må jeg litt ned gjennom en smal kløft, før det igjen går oppover. Omsider er jeg på toppen. Med brukbart høy puls, men glad for at det ikke var verre, og med visshet om at returen skal gå greit, bare man tar tiden til hjelp. Herfra ser jeg rett ned i kløften mellom SØ1 og hovedtoppen. Den er det bare å glemme herfra, selv om gps'n viser skarve 92 meter. Jeg karrer meg forsiktig ned samme vei som opp, mens jeg stadig sender en takk til de som var her i går og "gikk opp ruta".

Fra SØ1, ned ryggen, mot SØ2 og SØ3
Fra SØ1, ned ryggen, mot SØ2 og SØ3

Dagen er fortsatt ung, og været upåklagelig. Litt mye sol kanskje, jeg smører meg med solfaktor 50, eldgammel krem, uten at det hjelper helt.

Jeg fortsetter vel en kilometer sørvestover på Skarvflyløyftbrean, til foten av Austre Leirungstind, og dens sørøstrygg. Her er det stort sett bart oppover, så jeg legger igjen alt pikk-pakket og stålsetter meg for nye 200 høydemeter. Her er det ingen vanskelige partier, og turen opp går greit. En stor flott varde kneiser, liksom litt på en snei, på toppen. Utsikten er upåklagelig.

Austre Leirungstind bak til venstre, og Nord for Austre Leirungstind bak til høyre
Austre Leirungstind bak til venstre, og Nord for Austre Leirungstind bak til høyre

Veien videre retning Nord for Austre Leirungstinden vurderes. Det er noen sva ned fra toppen, men med god friksjon, og små ujevnheter til å sette bena på. Lett kornete snø gjør det litt mer spennende, så jeg tar det piano ned. Så er det en fin rygg, stort sett snøfri, med fast fjell, som er behagelig å gå på. Rett før "toppen" er det en liten kløft og et par klivetak. Men i det store og hele, helt greit. Langs hele ryggen henger en smal snøskavl. Den benyttes ikke, da man ikke vet hva som skjuler seg under. Det var tre hundre meter i luftlinje.

Når man først er her er det fristende å ta med selveste Skarvflyløyfttinden også, - ja egentlig hele rekka med Skarvflytinder også. Men de får stå til en annen gang. Skarvflyløyfttinden derimot, 715 meter i luftlinje, - det må gå. Jeg labber avgårde på snø og bare steinpartier, til fots. Snøen bærer sånn tålelig, og det er deilig å gå nesten flatt igjen. Fra toppen hører jeg stemmer, og ser to karer med ski på ryggen nede i ura mellom Skarflyløyfttinden og Søre Skarvflytinden. Jeg returnerer til sekken samme vei, som jeg kom.

Skarvflyløyftinden sett fra Nord for Austre Leirungstind
Skarvflyløyftinden sett fra Nord for Austre Leirungstind

Nå gjenstår bare Midtre Leirungstinden. Den er en liten hump/fortopp til den flotte Vestre Leirungstinden, på østryggen. Fra nedstigningen fra Austre Leirungstinden, ser jeg den bratte snødekte ryggen opp mot toppen, som dekker det meste av østsiden. Hvordan er snøen der i østhellinga, mon tro, lurer jeg?
Plutselig får jeg øye på to mennesker som kommer i mot meg, opp Skarvflyløyftbrean. Det viser seg å være to superhyggelige fjellførere fra Jotunheiem Mountaineering, Ingunn os Ståle, på kosetur, uten "kunder", mot Austre Leirungstinden. Da jeg forteller de at vegen opp ikke krever noe utstyr, får jeg uoppfordret låne stegjern. Snakk om flaks. "Bare levere de på Bygdin", sier Ingunn.( "Tusen takk!", de ga god sikkerhet opp til siste topp.)

Jotunheimen Mountaineering til "unnsetning"
Jotunheimen Mountaineering til "unnsetning"

Jeg lurer med ned flanken til fots og utpå den lille breen nedenfor. Spenner på meg stegjerna og bykser i lykkerus opp til Midtre Leirungstinden. Holder til venstre/mot sør, på vei opp. Også her har det vært folk de siste dagene.

Vestre Leirungstind, med Midtre Leirungstind på ryggen mot hovedtoppen, ca der snøen slutter
Vestre Leirungstind, med Midtre Leirungstind på ryggen mot hovedtoppen, ca der snøen slutter

Nede på breen er det av med feller, på med ski, og på "stotrende vis", å komme seg ned i Leirungsdalen. Jeg velger å ligge høyt i nordsiden og gradvis slippe meg ned. Noen bare rabber her også, men jeg slipper unna staking. Ikke før jeg må opp i sadelen ved Raudhaman, blir det strevsomt igjen. De siste kilometerne til bilen er dryge, men fra toppen til bilen har jeg brukt under to timer. Med litt bedre skiferdigheter og kanskje annet valg av parkering, hadde jeg sluppet enda billigere.

En fantastisk dag har det uansett vært. Så god som det går an å få den. :0)

NB! GPSsporet er ikke 100% korrekt. Bratte fjellsider gir en del feilsignaler.

Start
Start

User comments

 • -
  avatar

  Dette var skikkelig tøft,

  Written by knutsverre 18.04.2019 22:13

  Helge! Meget imponert over at du klarte dette stuntet! Fin rapport og bilder. Gratulerer så mye og fortsatt God Påske!

  • -
   avatar

   Takk for det :0)

   Written by Gråbein 19.04.2019 00:09

   Ser av din turrapport at det nok er atskillig mer kronglete å gå her på sommeren, enn ved gode snøforhold på våren. Innstegene mine var jo plankekjøring. Nesten glad jeg ikke hadde sett bildene av de store bresprekkene og -glepene på forhånd. :-0

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.