Vårtur til Spydeberg varde sørtoppen (15.04.2019)

Written by Annar (Annar Blakstvedt) GSM

Map
Ascents Spydeberg varde nordtoppen (257m) 15.04.2019
Spydeberg varde sørtoppen (258m) 15.04.2019

Valgte å gå til Spydebergs kommunetopp fra nord. Tok av fra RV 209 sydøstover på Bølerveien. Kjørte nesten helt inn til Bøler. Parkerte i åkerkanten når jeg så Bøler gården ved Sagbakken. Her sto det et skilt "Vardåsløypa". Gikk traktorveien (avmerket på Norgeskartet) sydover i åkerkanten. Traktorveien dreide mot nordvest og etter ca en kilometer svingte den sydover i retning dagens mål. Etter nok en kilometer ble traktorveien/stien mer eller mindre borte når jeg kom til ei myr. Krysset til høyre over myra og gikk opp på høyderyggen som strakte seg oppover og sydover mot Spydeberg varde. Gikk oppover i skogen i flott østfoldterreng, det vil si glissen barskog og høy lyng. Rett før kommunegrensa mellom Hobøl og Spydeberg passerte jeg over Spydeberg varde nordtoppen. Deretter ned i et lite skar hvor det sto noen flotte grensefuruer, før jeg gikk opp på kommunetoppen til Spydeberg. Her var det et sammenrast tårn ved bolten og en liten varde. Et norsk flagg var stukket inn i tårnrestene.

Sammenrast tårn på toppen av Spydeberg varde sørtoppen
Sammenrast tårn på toppen av Spydeberg varde sørtoppen

For å få en rundtur gikk jeg ut lien mot øst, krysset dalen syd for et lite tjern og så bratt opp til åsen på andre siden av dalen. Her oppe var det en grønn gammel bygning (tidligere forsvaret?). Dette var tydeligvis Vardåsen, for her kom det en flott sti skiltet med "Vardåsløypa".

Stor gammel bygning på Vardåsen. Tidligere forsvarsanlegg?
Stor gammel bygning på Vardåsen. Tidligere forsvarsanlegg?
Stien var merket med mange slike skilt
Stien var merket med mange slike skilt

Fulgte stien nordover og nedover åsen i retning Bøler. Mistet stien når jeg kom ned til havna vest for åkrene til Bøler. Krysset en liten dal og kom meg bort på traktorveien jeg hadde gått på utveien. Gikk denne tilbake til bilen. Turen opp til toppen var 3,1 km lang. Noe kortere ned igjen. Totalt ble turen 5,7 km lang. Strålende sol og nesten helt snøfritt i terrenget.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.