Skogshorn og Ranastøngji (23.06.2018)

Written by Klatrenorge (Knut Skallerud) GSM

Map
Ascents Ranastongi (1,903m) 23.06.2018
Skogshorn (1,728m) 23.06.2018

LOKALE FJELL

Skogshorn

Begge har vi hytte i Valdres, Odd Petterson og jeg, så da bilen stoppet før Hønefoss på vei mot Jotunheimen, ble planene endret til topptur til lokale fjell. Vi hadde egentlig tenkt oss til Storjuvbreen innenfor Porten ved Galdhøpiggen.

Etter å ha tauet bilen til Hønefoss og fått låne bil av familie i nærheten (tusen takk Jørgen Haugen!) kjørte vi til Odds hytte, plukket opp turutstyr og fortsatte til Vaset og p-plassen nedenfor Skogshorn på selveste St.Hans aften.

Enkel fin sti å gå opp, flott utsikt fra toppen og absolutt verdt en tur. Denne toppen er svært synlig fra Nord Aurdal og jeg har mange ganger hver vinter kikket over mot Skogshorn på egne skiturer. Hyggelig endelig å kunne stå på toppen å se tilbake mot Valdres.

Skogshorn - Odd
Skogshorn - Odd

Et av ønskene på denne fjellturen, var å ligge i telt på årets lyseste natt. Vi kjørte ned i Hemsedal, inn Grøndalen, opp Hydalsvegen til Vavatn, der vi satte opp teltet på en liten kolle inntil veien. Flott vær, nydelig solnedgang og flott utsikt over Vavatn ga oss en fredelig og vakker midtsommernatt.

St.Hans kveld ved Vavatn, Hemsedal
St.Hans kveld ved Vavatn, Hemsedal

Ranastøngji

I litteratur om turer i Valdres, har vi lest om Ranastøngji, som med sine 1900 meter er et forholdsvis høyt fjell utenom Jotunheimen. Vi kjørte et par km inn til Vabuleino, parkerte og fulgte stien langs bekken nordover. Stien krysset etter hvert bekken og dreide av mot øst og videre oppover i lia. Etter en stund flatet terrenget ut og langt der fremme på den pannekakeflate fjellvidda så vi en varde. Tenkte med gru på foreldre som tar med ungene oppover fjellsiden og da de tror de er oppe, må de ta fatt på den laaange flat steinørkenen bort til toppen. Da trengs en sekk full av godsaker for å lokke ungene bort dit!

Turen opp er 6 km med en stigning på 750 høydemeter.

Selve toppen er beskjeden, men utsikten derfra er flott. På baksiden er det 550 meter nesten rett ned. Fylkesgrensa mellom Buskerud og Oppland går tvers gjennom toppen.

Odd på vei mot varden på Ranastøngji
Odd på vei mot varden på Ranastøngji
Ranastøngji - Knut
Ranastøngji - Knut

Enkelte ganger er det hyggelig å vandre på stier i grønne omgivelser og besøke topper man ofte ser fra bil- eller hyttevinduene.

Besøk din lokale topp!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.