Alto Coloane (14.12.2011)

Written by lyngve (Lyngve Skrede) GSM

Duration 2h 08min
Distance 8.1km
Vertical meters 547m
GPS
Ascents Alto Coloane (172m) 14.12.2011
Alto Coloane North Summit (164m) 14.12.2011

Fra Hong Kong til Macau

Etter snarvisitten til "nasjonstoppen" Tai Mo Shan i Hong Kong, var mitt neste mål Alto Coloane i Macau. Jeg tok en av de frekvente katamaranene fra Hong Kong (Sheung Wan terminalen) til Macau, en sjøreise på 60 km som gjøres unna på rundt en time. Ettersom Hong Kong og Macau er to forskjellige "nasjoner" må man igjennom immigrasjonen. Dette går heldigvis raskt og smidig på begge sider av grensen (nordmenn trenger ikke visum). Det går helt sikkert busser og tog mellom HK og Macau også, men da må man i såfall gjennom fastlands Kina, hvilket betyr at man trenger visum. Derfor er hurtigbåt helt klart det beste alternativet, selv om prisen er litt høy i asiatisk forstand (ca 150 HKD). Har man god tid finnes det sikkert også saktegående ferger til en brøkdel av den prisen. Det er verdt å merke seg at det er forskjellige valutaer i Hong Kong og Macau uten at det har noe særlig praktisk betydning. Per Des-2011 var nemlig kursen omtrent den samme på HKD og MOP. For 100 NOK fikk jeg ca 135 HKD eller MOP. I Macau aksepterer de HKD som om det skulle vært lokal valuta, så derfor trenger man egentlig ikke å veksle om til MOP.

På luksus hotell i Macau

Jeg hadde ikke noe stort håp om å finne et billig backpacker hostell i Macau, så på forhånd hadde jeg derfor reservert et hotellrom på Grandview Hotel. Definivt luxus i min verden, men likevel det billigste jeg fant på booking.com sin eminente applikasjon for iPhone. Heldigvis var rommet kraftig rabattert ettersom det var midt i uken, så jeg fikk definivt mye for pengene (575 MOP for et luksusrom). Det var med viten og vilje at jeg valgte et hotell i Taipa, ettersom denne delen av Macau ligger mer praktisk til for å gjøre et "toppstøt" på den lille knausen Alto Coloane, som med sine beskjedne 172 meter er den høyeste toppen i Macau.

Til nye høyder i Macau

Jeg fikk et glimrende bykart utdelt ved ankomst på fergeterminalen i Macau. Dette kartet viser alle buss-stoppene i Macau og hvilke bussnummer som betjener de forskjellige stoppene. Dermed var det vanvittig enkelt å planlegge en billig kollektiv reise fra A til B. Så med dette for hånd kom jeg meg enkelt fra Taipa til foten av Alto Coloane (Seac Pai Van Park) med en av de frekvente bussene for den billige sum av ca 5 MOP.

Jeg hoppet av bussen ved Seac Pai Van Park, og derfra fortsatte jeg til fots opp en smal og svingete vei til Alto Coloane. Jeg var imponert over alle kartene som var satt opp rundt omkring, og dette gjorde det svært enkelt å orientere seg. På det høyeste punktet av veien kommer man til et kryss, hvor man tar en liten stikkvei et par hundre meter bortover til toppen. En sylinderformet betongblokk markerer det høyeste punktet (172,4m) på Alto Coloane. Ifølge kartene er det en nesten like høy topp i syd (170,3). Jeg benyttet den vater-rette sylinderblokken til å kontrollere høyden på sydtoppen, og fant ut at den måtte være ørlite lavere (men litt vanskelig å bedømme ettersom sydtoppen er dekket av tett skog). Jeg hadde sett av et annet kart på internett at sydtoppen faktisk er markert som den høyeste, og derfor bestemte jeg meg likevel for å ta en liten tur sydover. Jeg tok meg enkelt ned til Coloane Trail, som fortsetter i en sirkel rundt hele sydtoppen. Men jeg fant ingen stier som ledet opp til toppunktet. Jeg var ikke noe særlig fristet til å brøyte vei gjennom den tettvokste skogen, så jeg slo meg til ro med at sydtoppen uansett måtte være lavere. For hvis den virkelig hadde vært høyest, ville det nok ha vært en sti oppover til den.

A-ma statuen er med respekt å melde, feil topp

Coloane Trail er en utmerket tursti med fantastisk utsikt, så jeg fortsatte langs denne til jeg var like under nord-toppen. Der tok jeg av oppover en liten sti, først til et stort tempel som jeg besøkte, og deretter opp til A-ma Goddess Statue som dekker hele nord-toppen. På en del nettsteder har jeg sett turister avbildet ved denne statuen, og med gratulasjoner til seg selv om at de befinner seg på det høyeste punktet i Macau. Men dette er med respekt å melde, helt feilaktig. Ifølge kartet har nord-toppen en høyde på 163.8 meter, dvs 8-9 meter lavere enn hovedtoppen. Fra min vater-måling på hovedtoppen tidligere på dagen, er jeg ikke i tvil om at nordtoppen er betydelig lavere. A-ma statuen er forøvrig 19.99 høy, en symbolsk høyde med tanke på at Macau ble "overlevert" Kina i 1999.

Forlater Macau uten å pådra meg spillegalskap

Fra A-ma statuen fant jeg en liten sti som går nedover til Coloane Trail igjen, og fortsatte langs denne til jeg var tilbake til veien og etterhvert nede ved buss-stoppet igjen. Jeg kunne ha besøkt panda parken like ved siden av (Seac Pai Van Park), men jeg hadde sett pandaer et par ganger før. Derfor tok jeg heller bussen rett tilbake til Taipa igjen, hvor jeg rakk en dusj på Grandview Hotel før jeg sjekket ut kl. 12. Deretter bar det rett i en gratis shuttle-bus fra hotellet til fergekaien, hvor jeg enkelt fikk kjøpt en billett på en av TurboJet sine frekvente avganger med katamaran/jet-foil tilbake til Hong Kong. Dermed var oppholdet i Macau over, uten at jeg hadde satt min fot innenfor et eneste casino. Men det høyeste punktet hadde jeg ihvertfall vært på.

Se alle bildene fra Macau her

Start date 14.12.2011 07:49
(UTC+08:00)
End date 14.12.2011 10:05
(UTC+08:00)
Total Time 2h 08min
Moving Time 1h 53min
Stopped Time 0h 15min
Overall Average 3.8km/h
Moving Average 4.3km/h
Distance 8.1km
Vertical meters 546m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.