Midtvinterstur til Bynuten Sandnes (11.01.2018)

Written by Stigun GSM

Start point Seldalsheia parkering (299m)
Endpoint Samme (299m)
Characteristic Snowshoe trip
Duration 3h 56min
Distance 12.1km
Vertical meters 598m
GPS
Ascents Bynuten (671m) 11.01.2018
Visits of other PBEs Myrlandsheia parkering (293m) 11.01.2018 15:00
Sandnes (0m) 11.01.2018 15:00
Etter tre svært enkle kommunetopper på Nord-Jæren fant jeg ut at jeg ville kunne rekke Bynuten i Sandnes før det ble mørkt, og i motsetning til formiddagens gjøremål er dette en real fjelltur. Relativt lang kjøretur fra Tinghaug i Klepp til Seldalsheia Parkering hvor jeg var framme kl 12.30. Isete grusvei i starten, så jeg tok på meg brodder med en gang. Etter knappe 2 km var det slutt på veien, og jeg stusset litt på sti videre men fant den ved å følge tidligere spor fra Peakbook, holdt syd for Trollabærtjørna. Isete og etterhvert litt nysnø (som hadde falt sist natt), men likevel relativt lettgått, og jeg hadde ikke store problemer med å følge stien.
Bynuten med varde kan skimtes der fremme
Bynuten med varde kan skimtes der fremme
Relativt spenstig sørvegg, sett fra nordsiden av Storatjørna
Relativt spenstig sørvegg, sett fra nordsiden av Storatjørna

Etter Trollabærtjørna gikk stien nord for Storatjørna og videre herfra opp dalsøkk i østlig retning, noe mere snø her, delvis i fonner. Måtte slakke av på tempoet opp her. I lite markert dalsøkk rett før stien svinger nesten 180 grader var det relativt dyp snø, som i tillegg hadde fonnet seg en del, og siden jeg gikk med lave sko valgte jeg å ta på meg truger som jeg hadde på et stykke opp på selve toppryggen. Lenger vest var det igjen mer avblåst og jeg satte nå fra meg trugene og kunne stort sett følge bare rygger i vestlig retning mot den store flotte varden på Bynuten.
Jeg nærmer meg nå.
Jeg nærmer meg nå.

Både føret og mine helsemessige begrensninger gjorde at jeg hadde brukt lengre tid enn mange andre synes å bruke opp hit, og etter toppbilder snudde jeg 180 gr og begynte straks på returen, som må sies gikk en del raskere enn opp. Ved stidelet øst for Trollabærtjørna valgte jeg å holde på nordsiden av dette vannet, noe jeg senere angret på; det er både lenger, mer opp og ned og mer kronglete enn på sydsiden. Hadde likevel brukbart dagslys da jeg kom ned til bilen og skulle starte på den lange bilturen hjem(men slett ikke så lang som "GPS-damen" foreslo; hun ville ha meg via ferge inn i Boknafjorden og en 750 km reiserute hjem..)

Stidele øst for Trollabærtjørna
Stidele øst for Trollabærtjørna

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.