Været stoppet den planlagte skituren rundt Galdhøpiggen (26.05.2017)

Written by Furusethmotorsport (Vidar Furuseth) GSM

Start point Juvasshytta (1,873m)
Endpoint Juvasshytta (1,864m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 6h 19min
Distance 16.7km
Vertical meters 653m
GPS
Ascents Søre Heimre Illåbreatinden (2,175m) 26.05.2017

Meldte meg på Galdhøpiggen rundt på fjellski, en guidet tur arrangert av Juvasshytta Events. Ulempen med fastsatte arrangement er at man ikke kan la Yr.no planlegge turtidspunktet, men bare håpe på finvær den dagen arrangementet avholdes. Det skal noe til at det klaffer, og det fikk jeg smertelig erfare denne gang.

Planen var å gå på ski rundt Galdhøpiggen fra Juvasshytta, dvs krysse Styggebreen, ned Porten, over Storjuvbreen, ned Illåbandet, over Illåbreen til Tverråbandet.
Opp på Tverråtind, ned på Svellnosbreen, over Svellnosbreen, opp under Svellnosi, ned på Styggebreen tilbake til Juvasshytta.

Da vi kom ut på Styggebreen var det ikke mer sikt.. max 10 meter. Jeg visste at Galdhøpiggen og Veslepiggen lå der, men kunne ikke se dem.. Guiden måtte lede oss til Porten med GPS. Vi firet oss ned Porten og ut på Storjuvbreen hvor vi heller ikke så en dritt. Da vi kom til Illåbåndet ble det diskusjoner i gruppa. Med så dårlig sikt risikerte vi å bruke 12 timer uten å få se noe som helst. Det ble foreslått å snu og heller gå opp på Søre Heimre Illåbreatinden. Flertallet var enige i dette.

Til alt overmål lettet skydekket etterhvert noe da vi kom oss opp på den toppen. Vi spiste lunsjen der og returnerte tilbake over Storjuvbreen mot Porten etterpå. Periodevis lettet skydekket helt, og vi fikk se hvilke fantastiske omgivelser vi befant oss i. Etter å ha kommet oss opp Porten var det stemning for å bestige Veslpiggen som en ekstra topp før returen mot Juvasshytta. Denne har noen luftige partier, og i tillegg var det mye vind, så jeg var litt skeptisk til å gå over der. En annen i gruppa hadde enda mindre lyst til å gå opp der enn meg så vi ble enige om å slå følge over Styggebreen tilbake til Juvass. Litt flaut å måtte trekke meg, men tenker jeg prøver igjen senere under bedre forhold.

Selv om det ble en skuffelse med at været forhindret oss i en fantastisk tur, så ble det alt i alt en grei opplevelse i fjellet.

Start date 26.05.2017 10:35
(UTC+01:00 DST)
End date 26.05.2017 16:54
(UTC+01:00 DST)
Total Time 6h 19min
Moving Time 4h 55min
Stopped Time 1h 23min
Overall Average 2.6km/h
Moving Average 3.4km/h
Distance 16.7km
Vertical meters 653m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.