Ruketuten - Lardal (16.08.2017)

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Ruketuten p-plass (395m)
Characteristic Trip by foot
Duration 1h 30min
Distance 4.0km
Vertical meters 240m
GPS
Ascents Ruketuten (602m) 16.08.2017

Vestfold
16.8.2017


HULDRESTIER I LARDAL
Lardal kommune ble 1. januar 2018 slått sammen med Larvik kommune i Vestfold. Sør for tettstedet Svarstad ligger Kjærrafossen, som er best kjent for sitt gode laksefiske og de historiske fangstmetodene fra langt tilbake i tid. Kjærra Fossepark er et flott friluftsområde hvor man kan se laksen hoppe i Lågens buldrende fosser. Her arrangeres det konserter om sommeren, du kan se bilder og skulpturer i parken, oppleve anagamaovnen (huleovn) eller vandre over den 132 meter lange Kjærrabrua. Like i nærheten ligger aktivitetsparken. Høyt og Lavt., som er Skandinavias største klatrepark. Både øst og vest for L.gendalen er det et variert rutenett til flere av de flotte skogstoppene. En av disse er Ruketuten, som er blant de høyeste toppene i nye Larvik kommune. ----------
Etter bestigningen av Rauberflaket kjørte vi forbi Borgen Skiarena (Svartangsveien avgift) til p.plassen før Langemyrstua. Her er det en liten informasjonstavle om Huldrestier i Lardal. Dette omfatter 13 stier, som hvert år ryddes og merkes av Lardal O-lag og Svarstad IL. Stien til Ruketuten er blåmerket og går småbratt opp gjennom tettvokst granskog til ca. 500 moh. Herfra er terrenget åpent og oversiktlig med et snev av snaufjell. Rett før den siste kneika opp passerer du et idyllisk tjern. På toppen av Ruketuten (602 moh.) er det trimkasse og en militær basestasjon, som er en del av sikringsradionettet for Siljan og Larvik. Fra Ruketuten kan du se både Oslofjorden og Skrimfjella. Faktisk skal det være mulig å se helt til Sverige, vel å merke med kikkert. Det ble et drøyt gps-spor mellom dagens to topper.

FISKEEVENTYRET I LÅGENDALEN
I området ved Kjærrafossen i Lågendalen finnes det en rekke spesielle innretninger som blir brukt til ulike former for laksefiske. Samlet kalles de «de kulturhistoriske fiskene». Kjærra Laxefiske er en av dem, og kan føre sin historie helt tilbake til 1388. Fangstanlegget med fangstredskap og bygninger er restaurert, som en tro kopi av anlegget som ble nedlagt i 1957, med tømmer og stein som materiale. I dag demonstreres fisket, som har vært drevet etter samme prinsipp siden middelalderen. Hovedattraksjonen er den ukentlige åpningen av lakseteina hver torsdag klokka 18.00 om sommeren. Med bruset fra Kjærrafossen som bakteppe når teina åpnes og ukens fangst vises frem, er dette en fascinerende opplevelse. Området ved Kjærrafossen er tilrettelagt med parkering og sti.

(Fra boka Norges beste familietopper).

STED: Svarstad i Larvik kommune
HØYDE: 602 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 160 m
UTGANGSPUNKT: Ruketuten huldresti 390 moh.
LENGDE: 4 km tur-retur
TID: 2 timer tur-retur
STIGNING: 240 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Lett
GPS-KOORDINATER: 32v 547118 6585517
KARTBLAD: 023 Sandefjord

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.