Folkevandring til Øyfjellvarden (Stortuva) (07.07.2017)

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Ytterøra p-plass (2m)
Characteristic Trip by foot
Duration 7h 09min
Distance 16.6km
Vertical meters 904m
GPS
Ascents Stortuva (818m) 07.07.2017

Mosjøen
7.7.2017
BYFESTEN OG HELGELANDSTRAPPA
Mosjøen er byen som ligger midt i Norge, ved E6 og Nordlandsbanen. I løpet av en times biltur fra Mosjøen nås både Helgelandskysten, Mo i Rana, Okstindane og Børgefjell nasjonalpark. Helgelandstrappa er blitt den nye store turistmagneten i regionen rundt Vefsn kommune. Den flotte steintrappa starter nede ved Ytterøra og stiger småbratt opp gjennom Trongskardet, hvor en gruppe sherpaer fra Nepal har stått for arbeidet med å legge opp ca. 1500 trappetrinn. I Trongskardet finnes mengder med steinblokker i alle størrelser og varianter som er blitt løftet på plass med helikopter. Sherpaene har deretter delt blokkene i to ved hjelp av kiler, spett, slegge og rå makt. Fra øverst i Trongskardet er det planlagt at Helgelandstrappa skal fortsette helt opp til Stortuva (818 moh.), som er høyeste punkt på Øyfjellmassivet. Næringslivet og enkeltpersoner står for finansieringen, og det er blant annet mulig å kjøpe seg et «privat» trappetrinn. Hvis Helgelandstrappa får mer enn 2200 trinn, vil den i så fall bli Norges lengste steintrapp når den står ferdig i 2019. Halvveis oppe i Trongskardet starter Nord- Norges første via ferrata. Denne spektakulære jernklatrestien tilbyr en spennende, bratt og luftig opplevelse hvor det garantert vil krible litt i magen. Jernstien består først av en lengde på 250 meter opp til første rasteplass, hvor du kan nyte utsikten over Mosjøen. Videre er det en ny lengde på 150 meter opp til endestasjonen. Rutetraseen er godt tilrettelagt med trinn og grep, og du er hele tiden festet til den langstrakte wiren. Ved flere anledninger har vi vært på toppturer i Vefsn kommune, men aldri besteget «byfjellet» i Mosjøen. ----------
Våren 2017 fikk vi en invitasjon fra Solveig Fjelldal og Ståle Sommerseth, som begge er bosatt i kafébyen. Invitasjonen gjaldt den årlige Byfesten og utekonserten på Øyfjellet. Ukene før var det blitt mye snakk om Helgelandstrappa, via ferrataen og den populære Byfesten. Parkeringsplassen på Ytterøra er kjempestor og var allerede i ferd med å fylles opp med både biler, sykler og mopeder. Sammen med folk i alle aldere startet vi dagens vandring klokken 10.00, slik at vi ankom toppen i god tid før åpningen klokken 13.00. Den første gåsehud-opplevelsen fikk vi da vi kastet blikket oppover Trongskardet. I den godt tilrettelagte steintrappa var det nærmest blitt en kø av folk, som alle ville til topps for å få en helt spesiell opplevelse. Noen hadde startet i morgentimene for å unngå køen og samtidig være sikker på at kreftene skulle holde helt til topps. Øverst i Trongskardet hadde arrangørene sørget for energidrikke, pølser og Kvikk Lunsj. Med såpass mye folk på stien gikk det forholdsvis langsomt opp fjellsiden, hvor det var montert stålwire i de bratteste bergpartiene. Over tregrensen ble det bedre spredning på folkemengden, som snirklet seg sakte frem mot scenen på Øyfjellet. Da vi ankom toppvarden (818 moh.), fikk vi frysninger på ryggen ved synet av folkemassen som allerede hadde inntatt sine plasser. Samtidig testet musikerne lydnivået, som kunne høres over hele fjellheimen. I tillegg var det mulig å få kjøpt seg både mat og drikke, servert av et stort antall frivillige. Endelig var «The Funk Disease» og andre artister klare til å gi oss fullt trøkk i sommervarmen. Etter en og en halv time med fartsfylt musikk var stemningen både elektrisk og litt rørende da over 2000 personer reiste seg og takket for konserten med å lage «bølgen» på Øyfjellet. Kvelden var ennå ikke over for dem som fortsatt hadde overskudd i kroppen. Hele Sjøgata i Mosjøen var stengt for biler i anledning Byfesten, som hadde trukket et par tusen festglade personer til sentrum. Her ruslet vi fra den ene flotte minikonserten til den andre.
(Fra boka Norges beste familietopper).

LOMSDAL-VISTEN
Nasjonalparken (1102 kvadratkilometer) ligger i kommunene Vefsn, Grane, Brønnøy og Vevelstad. Området befinner seg i urørt natur på Helgeland i Nordland med Storklumpen (1293 moh.) i Grane kommune som parkens høyeste fjell. Innenfor nasjonalparkgrensen ligger også det høyeste punktet i kommunene Brønnøy (Breivasstinden 1224 moh.) og Vevelstad (Vistkjerringa 1239 moh.)

Stille og rolig før det braker løs på Øyfjellet....
Stille og rolig før det braker løs på Øyfjellet....
"Maurtuva"
"Maurtuva"
Mosjøen sett fra oven..
Mosjøen sett fra oven..
Freedom Bremner
Freedom Bremner

STED: Mosjøen i Vefsn kommune i Nordland
HØYDE: 818 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 310 m
UTGANGSPUNKT: Ytterøra 5 moh.
LENGDE: 7 km tur-retur
TID: 3–4 timer tur-retur
STIGNING: 840 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Middels tung
GPS-KOORDINATER: 33w 415818 7302474
KARTBLAD: 131 Tjøtta

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.